Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proti Miloši Zemanovi nebylo spiknutí, ale alkohol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Propít se téměř k smrti chce patřičný um. Ten bývalému prezidentu Miloši Zemanovi zřejmě nechyběl. To, že se zřejmě definitivně pomátl, dokazuje nová kniha o údajném spiknutí proti jeho osobě. Místo konspirací by měl spíše děkovat lékařům.

Článek

Miloš Zeman si nechal svými pisálky Lubošem Procházkou a Radimem Panenkou sepsat knihu s názvem Spiknutí. Ta má popisovat, jak byl během své hospitalizace v pražské Ústřední vojenské nemocnici na podzim 2021 obětí spiknutí, kdy se ho prý někteří lidé snažili odstranit z Hradu. Duševní stav Zemana se zřejmě od té doby příliš nezlepšil, když podléhá takovým bludům.

Foto: David Sedlecký, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Miloš Zeman na invalidním vozíku

Co říkají fakta

V roce 2021 se ale věci odehrály trochu jinak. Miloš Zeman byl v bezvládném stavu převezen do nemocnice, spekulovalo se dokonce o bezvědomí. Hrad o zdravotním stavu tehdejšího prezidenta mlžil, tak jako o důvodu hospitalizace. Sám Zeman tvrdil, že to bylo v souvislosti s nechutenstvím. Byl by ale asi prvním člověkem, který se léčil 48 dní na jednotce intenzivní péče s nechutenstvím. Později navíc promluvil člen lékařského konzilia, chirurg Pavel Pafko. Prohlásil, že se jednalo o chronické jaterní onemocnění.

Psychiatrička Džamila Stehlíková se zase nechala slyšet, že Zemana hospitalizovali kvůli metabolickému rozvratu v rámci alkoholické jaterní cirhózy. A po letech upozorňování ze strany lékařů se nebylo čemu divit.

Šest skleniček vína a tři panáky denně

Bývalý prezident byl vždy známým a náruživým kuřákem i konzumentem alkoholu. Během své kampaně při volbě prezidenta v roce 2013 se sám přiznal, že denně vypije šest sklenic vína a tři „panáky“ tvrdého alkoholu. To vychází na 180g čistého alkoholu, což je rizikové i pro zdravého člověka. Lékaři přitom Zemanovi opakovaně doporučovali, aby konzumaci alkoholu omezil. Neudělal to, a dokonce se tím chlubil novinářům. Výsledek byl tedy zcela očekávatelný. Alkohol je ostatně v Česku hlavní nebo jedinou příčinou úmrtí u 2-3 tisíc lidí ročně.

Foto: Pavel Ševela, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Miloš Zeman vždy holdoval alkoholu a kouření

Stav byl vážný

Podle sdělení nemocnice nebyl Zeman ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti a prognóza jeho zdravotního stavu byla krajně nejistá. Sám Zeman si v současnosti uvědomuje, že jeho tehdejší pobyt v nemocnici byl vítězstvím nad smrtí. To jen dokazuje, že kroky k jeho zbavení funkce prezidenta byly zcela opodstatněné.

Neslučitelné s Ústavou navíc byly už dlouho předtím i jeho činy. Senátoři zformulovali několik hlavních oblastí protiústavního chování:

1. vystupování proti zájmům ČR a ve prospěch cizí moci v oblasti zahraniční politiky

2. nenaplňování reprezentativní role hlavy státu, neúcta ke státnosti

3. přesun kompetencí prezidenta na pracovníky Hradu

4. útoky na horní komoru Parlamentu

5. útoky na média a novináře

6. podněcování nenávisti mezi skupinami obyvatel

7. prosazování obchodních zájmů cizích mocností

8. otevřená nedůvěra k práci zpravodajské služby, bezpečnostní otázky a nakládání s utajovanými informacemi.

Právě podrývání vlastních tajných služeb v souvislosti s vrbětickými útoky bylo naprostým vrcholem všech pochybení. Senát poté musel konat, protože je přímo jeho povinností prezidenta kontrolovat a zabývat se jeho konáním.

Anketa

Měl být Miloš Zeman zbaven funkce prezidenta?
Ano
93,6 %
Ne
6,4 %
Celkem hlasovalo 4629 čtenářů.

Spiknutí, ale proti sobě samotnému

Události z roku 2021 autoři nyní popisují jako„hru lékařů, médií, politiků a veřejných osobností“, kteří si údajně přáli, aby Zeman nemohl pokračovat ve funkci prezidenta. Je neuvěřitelné, že se nestydí obviňovat z komplotu i lékaře, kteří patrně exprezidentovi zachránili život.

Za veškeré události z roku 2021 si mohl jen a pouze sám Zeman. Kdyby roky neignoroval varování lékařů a výzvy k abstinenci, nemusel se ocitnout na hranici života a smrti. Alkohol byl tehdy totiž jediným spiklencem a téměř Zemana připravil o funkci prezidenta i o život.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz