Hlavní obsah
Názory a úvahy

Klid a argumenty Rakušana v debatě s ukřičenými primitivy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / Velvyslanectví Ukrajiny v České republice, CC BY 4.0

Ministr vnitra Vít Rakušan trpělivě diskutoval se svými oponenty

Vít Rakušan se znovu projevil jako odvážný politik. Nebál se jít osobně diskutovat s názorovými oponenty. Zatímco ale trpělivě argumentoval, dav z řad příznivců opozice křičel, lhal a urážel.

Článek

Vláda Petra Fialy se v poslední době netěší příliš velké oblibě mezi občany. Část lidí podléhá dezinformacím, druzí zase často nechápou nutné, avšak nepopulární vládní kroky. Řadě zástupců vlády tak dochází, že musí voliče získat zpět na svou stranu především lepší komunikací. Iniciativy se nyní chopil jeden z nejaktivnějších politiků současné vládní koalice Vít Rakušan. Rozhodl se osobně diskutovat se svými oponenty v sérii debat s názvem Bez cenzury, kterou zahájil v Karviné.

Na podobné akce u nás nejsme zvyklí. Spíše naopak. Asi všichni si ještě živě pamatují, jak Andrej Babiš utekl před protestujícími do kavárny, kde ho pak hlídali těžkooděnci. Rakušan místo toho ukázal, že má odvahu a nebojí se setkat s odpůrci tváří v tvář. I když musel čekat, že se s vřelým přivítáním rozhodně nesetká. Přesto ukázal ve vypjaté atmosféře svou slušnost, ledový klid i rozumné argumenty.

Záznam celé debaty Bez cenzury v Karviné:

Křik místo argumentů

Kdo čekal konstruktivní kritiku, byl na omylu. Většina přítomných fanoušků opozice totiž nepřišla diskutovat, ale křičet a urážet. Hned v úvodu sklidil Rakušan pískot za slova, že v Česku nemáme cenzuru. Přítomní přitom mohli pokládat po celou dobu otázky podle své vůle a při tom veřejně předkládat lživé argumenty. Toho také využívali a několikrát papouškovali ruskou propagandu. To dostatečně vypovídá o tom, jak je to u nás s cenzurou ve skutečnosti. Žádná doopravdy není.

Tykání a nulový respekt

Hned první dotaz z publika naznačil, jak se bude vyvíjet velká část debaty. Postarší muž tykáním dokázal, že k současnému ministru vnitra nemá ani kapku respektu. Přítomní však neměli respekt ani k sobě navzájem. Když se jiný diskutující snažil položit Rakušanovi další otázku, skupinka v pozadí začala skandovat hesla o demisi. Díky tomu nebylo dotaz vůbec slyšet, což bylo křiklounům jedno. Muži v zadní části místnosti skákali do řeči po celou dobu, avšak za celou dobu nenašli odvahu vzít si do ruky mikrofon a říct své urážky ministrovi do očí. Ale zde jen opět narážíme na to, že většinu přítomných ve skutečnosti žádné názory nebo debata nezajímaly. Přišli si na Rakušanovi jen vylít zlost a ventilovat své emoce.

Putinova pátá kolona

Pokud některé téma budilo v debatě největší rozruch, byla to opakovaně válka na Ukrajině. Jeden z přítomných se dokonce neváhal zeptat, proč podporujeme fašistický režim na Ukrajině. Následovala slova o americkém agresorovi. Člověk si v tu chvíli skoro připadal, jako kdyby na místě řečnil ruský propagandista. Je alarmující vidět tak dokonale zpracované oběti dezinformací. Publikum jednohlasně odmítalo, že na Ukrajině je agresorem Rusko, které zbytečně zabíjí lidi včetně žen a dětí. Přitom jde o jasná fakta.

Anketa

Koho považujete za agresora ve válce na Ukrajině?
Rusko
80,8 %
Ukrajinu
0 %
USA a NATO
19,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 52 čtenářů.

Množství kritiky, ale téměř žádná konstruktivní

Kritika se na Rakušana valila ze všech stran, ale té konstruktivní bychom napočítali na prstech jedné ruky. Výtky ve stylu „děláte všechno špatně“ silně převažovaly. Vtipně vyznělo obvinění, že se ministr vyhýbá otázkám dezinformační televize KTV. Přitom v tu chvíli kladl Rakušanovi otázky právě její redaktor, který stál zhruba metr od něj. Další připomínky byly, že současná vláda škodí mladým, že okradla důchodce nebo že lže. Konkrétní příklady, důkazy a argumenty ale chyběly. Zato z publika po celou dobu nechybělo sprosté hulákání.

Dozvuky debaty

Na sociální síti X Rakušan sklidil slova podpory, a to i od odpůrců současné vlády Petra Fialy. Debatu zvládl velmi dobře, nenechal se rozhodit urážkami a působil jako seriózní a vzdělaný člověk. Po celou dobu trpělivě odpovídal na dotazy a nereagoval na osobní útoky. Velká část publika se pro změnu uchylovala k primitivnímu chování a buranství. Na příštích debatách ze série Bez cenzury je především v zájmu oponujících účastníků, aby nevhodné chování na debatách netolerovali a ukázali, že i příznivci opozice se dokáží chovat slušně a civilizovaně.

Anketa

Přesvědčily vás odpovědi Víta Rakušana v debatě?
Ano
40,3 %
Ne
59,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 62 čtenářů.

Zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-rekordni-neduvera-ve-vladu-fialovi-uz-neveri-ani-vlastni-volici-235452

https://www.forum24.cz/jak-se-premier-schoval-ve-sve-vlastni-cukrarne/

https://cc.cz/mezinarodni-tribunal-v-haagu-vydal-zatykac-na-putina-kvuli-valecnym-zlocinum-vini-ho-z-deportaci-deti/

https://twitter.com/Vit_Rakusan/status/1749459900365934815

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz