Hlavní obsah
Aktuální dění

Slovensko se kvůli proruské vládě dostává do mezinárodní izolace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: EU2016 SK, CC0, via Wikimedia Commons

Slovenský premiér Robert Fico

Na Slovensku dali voliči přednost populismu. Premiér Fico zastává proruskou linii a ihned po zvolení zaútočil na právní stát. Díky tomu se Slovensko dostává do izolace.

Článek

Populistická vláda Roberta Fica

Slovenské parlamentní volby ovlivnila tvrdá dezinformační kampaň. Masivně se šířily bludy o očkování proti covidu i o válce na Ukrajině. Tuto vlnu posiloval Robert Fico se stranou Smer, která namíchala účinný koktejl levicových témat, populismu, protievropské a protiukrajinské rétoriky. Ve volbách i díky tomu dokázal získat nejvíce hlasů.

Špatný stav slovenské společnosti

Podle průzkumu, který nechala vypracovat organizace GLOBSEC, věří 69 % Slováků tomu, že posílání zbraní na Ukrajinu je provokování Ruska a přibližování se válce. Tím v překladu dávají najevo souhlas s tím, aby Ukrajina padla. Podobné snahy o nevměšování se do sporů cizích států už jsme kdysi v Evropě viděli. A skončilo to Mnichovskou dohodou. Je vidět, že historie se stále opakuje. Nezbývá nám však doufat, že se najde dost rozumných politiků, kteří ruské agresi nebudou přihlížet.

Foto: GLOBSEC

Průzkum veřejného mínění na Slovensku

Demokracie v nebezpečí

Zatímco do české politiky se s příchodem vlády Petra Fialy vrátila slušnost a zodpovědnost, ve slovenských parlamentních volbách si voliči vybrali proruské a protievropské směřování. Fico prakticky ihned po sestavení vlády začal s likvidací právního státu plánem na zrušení Úřadu speciální prokuratury a snížení trestů za korupci. Do ministerských postů se dostali nekompetentní lidé, jako je Martina Šimkovičová. Ta místo péče o kulturu bojuje proti neziskovkám a LGBT. Nedávno navíc vyhlásila obnovení kulturní spolupráce s Ruskem a Běloruskem. Začne příště kulturně spolupracovat i se Severní Koreou?

Mezinárodní izolace

Dlouhou dobu byl jediným otevřeně proruským politikem v Evropské unii osamocený Viktor Orbán. Teď má k sobě spojence v podobě Fica. To je velkým nebezpečím pro pomoc Ukrajině i celkovou bezpečnost Evropy. Všímají si toho i v zahraničí. Podle platformy investigativních novinářů VSquare a Investigativního centra Jána Kuciaka se dostávají slovenské tajné služby do izolace. Několik zemí s Bratislavou přestalo sdílet citlivé informace o válce na Ukrajině. Pokud bude vláda premiéra Roberta Fica pokračovat v nastaveném kurzu, hrozí podle nich Slovensku stále větší mezinárodní izolace. Pokud navíc slovenská vláda opravdu zasáhne do nezávislosti soudního systému, může přijít o část evropských dotací, jako tomu bylo v případě Maďarska.

Hlas opozice je slyšet příliš málo

Současná slovenská opozice dostala od voličů téměř 1 200 000 hlasů. To rozhodně není malá síla. Demonstracemi alespoň dokázali společně s prezidentkou Čaputovou pozastavit likvidaci Úřadu speciální prokuratury. Odstranění nezávislých soudců a policistů ale zabránit nedokáží. Hlavní nadějí jsou tak další předčasné volby, než Fico zatáhne Slovensko zcela do náruče Putina a obrátí proti sobě všechny dosavadní západní spojence. Slovenským voličům současné opozice nezbývá, něž doufat v další předčasné volby.

Skandální vyjádření

Zatím co čeští poslanci se shodli, že Rusko je teroristický stát, odsoudili násilí na civilistech a neuznali anexi okupovaných území Ukrajiny, Fico šíří dezinformace a ruskou propagandu. Naposledy stihl prohlásit, že Ukrajina je zkorumpovaný a nesuverénní stát pod vlivem USA. Pošpinil tím všechny mrtvé ukrajinské vojáky i civilisty, kteří zemřeli za to, aby se Ukrajina vymanila z ruské sféry vlivu. Odmítl také jakoukoliv další vojenskou pomoc ze strany Slovenska. Podrývání pomoci Ukrajině se ale nemusí vyplatit. Pokud totiž Ukrajina padne, další na řadě bude právě Slovensko.

Ukrajina není suverénní, samostatná země, Ukrajina je pod absolutním vlivem Spojených států amerických a v tomto dělá EU obrovskou chybu, že si nechce nechat suverénní pohled na Ukrajinu a souhlasí jen s tím, co říkají USA.
Robert Fico

Slovensko jako varování i pro nás

Pro Slováky zůstává česká vláda Petra Fialy nadějí, že je možné si zvolit důstojnou a prozápadní vládu, za kterou se lidé nemusí stydět. Pro Čechy i samotnou Fialovu vládu je zase situace na Slovensku varováním. Je zapotřebí se poučit z chyb, ustát útoky opozice, získat si zpět důvěru voličů a lépe likvidovat hybridní hrozby jako jsou dezinformace nebo deepfake technologie. Nesmíme dopustit, aby se u nás v příštích volbách do Poslanecké sněmovny opakoval obdobný scénář, jako na Slovensku.

Bude zajímavé sledovat i další vývoj na Slovensku. Uvidíme, zda se Fico plně vydá cestou sloužení nepřátelské velmoci. To už přitom Slovensko zažilo za dob Jozefa Tisa. A všichni víme, jak to dopadlo…

Anketa

Souhlasíte s politikou Roberta Fica?
Ano
7,4 %
Ne
92,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4615 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz