Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak si Rusko opravdu stojí ve světě? Srovnání platů, důchodů i geografie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Kreml. Zde sídlí Vladimir Vladimirovič.

Ruska se leckdo bojí, jiní k němu vzhlíží. Samo Rusko se profiluje jako světová supervelmoc, ale je jí ve skutečnosti? Nechme promluvit čísla.

Článek

Rusko je největší zemí světa. To je neoddiskutovatelný primát. Zaujímá 17,1 miliónu km2. Takže třeba ČR by se do Ruska vešla 217krát. Rusko ale není naštěstí tak velké, jak na mapách vypadá. Mapy zkreslují a čím více k pólům, tím jsou země zdánlivě větší, a naopak státy na rovníku jsou zdánlivě menší. Nejlépe je to vidět na tomto odkazu [1] či v tomto programu [2], ve kterém si můžete libovolné země šoupat, kam chcete a sledovat zdánlivou proměnu velikosti v závislosti na zeměpisné šířce. Když jsme u té velikosti, Rusko drží ještě další pozoruhodný primát, a to v rychlosti expanze. Poukazuje na to politický geograf Michael Romancov ve své skvělé přednášce: Rusko v mezinárodních vztazích aneb proč Rusku nerozumíme? [3] Romancov zde uvádí, že carské Rusko mezi lety 1552 a 1914 expandovalo v průměru 110 km2 každý den. To znamená, že po dobu 350 let se každý rok zvětšovalo v průměru o území velikosti Slovenska. Zajímavým faktem je, že při této expanzi došli Rusové dříve k Pacifiku než k Černému či Baltickému moři a etablovali se vlastně dříve v Asii než v Evropě. Tato rychlá neustálá expanze se musela Rusům nějak zapsat do jejich kolektivního (ne)vědomí a výsledky vidíme každý den ve zprávách z Ukrajiny.

Jak je Rusko obrovské, tak je trochu liduprázdné. Má kolem 145 miliónu obyvatel a ve světovém srovnání je až deváté.[4] Před ním jsou i země jako Pákistán či maličká Bangladéš. Vzhledem ke špatné demografii mu začínají šlapat na paty další země jako je Mexiko či Etiopie.

Přejděme od geografie k penězům a ekonomickému srovnání. Ve velikosti ekonomiky dle HDP (PPP) je Ruská ekonomika šestá největší na světě. Lepším ukazatelem, než celkové HDP je ale hodnota HDP na hlavu [5], tedy vydělená počtem obyvatel dané země. Zde je Rusko až na 55. místě a jsou před ním kromě drtivé většiny evropských zemí i státy jako Malajsie, Panama či Turecko.

Rusko, důchodců ráj?

Co ale asi bude čtenáře zajímat nejvíc je, kolik si tak průměrný Rus vydělá a kolik že je v Rusku třeba průměrný důchod? Průměrný plat je v Rusku v přepočtu 16 300 Kč čistého[6] a průměrný důchod je pouze kolem 5 000 korun! Pro srovnání, aktuální průměrný plat v ČR je 36 000 čistého a průměrný důchod je u nás skoro 21 000 Kč.

Přidávám pro zajímavost i čísla z dalších zemí (vždy čistý měsíční průměrný plat v přepočtu na Kč): Německo 78 000; Francie 62 000; Itálie 44 000; Británie 63 000; Dánsko 105 000; Švýcarsko 141 000; Estonsko 37 000; Slovensko 28 000; Maďarsko 28 000; Polsko 33 000.

V Rusku je navíc extrémní sociální nerovnost, kdy 80 % bohatství země kontroluje 1 % nejbohatších![7] To je v celosvětovém srovnání dosti extrémní číslo a jde navíc většinou o lidi přímo spjaté s Putinovo režimem.

Stejně tak jsou propastné rozdíly mezi Moskvou a Petrohradem na straně jedné a zbytkem země na straně druhé, a to nejen v platech, ale i ve školství, zdravotnictví, službách, a také v (ne)povolávání vojáků na Ukrajinu.

Potenciál obrovský, využití malé

Podíváme-li se na platy, důchody a HDP na hlavu, vidíme, že na zemi, kde jsou obrovské zásoby ropy, plynu a těží se zde pomalu celá Mendělejevova tabulka, jsou tato čísla žalostná. Když se k tomu připočítá potenciál v relativně vzdělané populaci, další přírodní zdroje jako jsou voda, lány úrodných černozemí, nekonečné lesy či dobré podmínky pro obnovitelné zdroje energií, musí být každému jasné, že Rusko absolutně nedokáže využít své možnosti. Proč při tom všem, co mají a neumí využít, ještě útočí na chudší Ukrajinu už zdravý rozum nebere. Ruský potenciál versus realita asi nejlépe vynikne při srovnání se sousedním Estonskem, které také bylo v minulosti součástí SSSR. V Estonsku jsou dnes platy vyšší než v ČR, naopak nižší je míra korupce a vše kromě rozvodu si člověk vyřídí on-line z domova za pár minut.[8] A to je Estonsko malá země s miliónem obyvatel bez jakýchkoli přírodních zdrojů. Tak si člověk říká, že by Rusové udělali asi nejlíp, kdyby vykopli Putina i s tou jeho sebrankou a najali si poradce z Estonska, pak by možná Rusko mohlo patřit mezi nejbohatší a nejvyspělejší země světa. To se ale asi nestane a na místě je spíše otázka, zda Rusko po nadcházejícím globálním odklonu od fosilních paliv vůbec přežije.

Pokud Vás článek zaujal, zde je pokračování.

Nezapomeňte hlasovat v anketách úplně dole.

Odkazy a další zdroje

Fenomenální podcast ČRO Plus věnovaný postsovětskému prostoru Na východ!

Anketa

Jak si myslíte, že to s Ruskem dopadne?
Rozpadne se na menší státy.
51,2 %
Podaří se mu obnovit SSSR s Putinem v čele.
1,5 %
Bude pohlceno okolními zeměmi.
0,6 %
Zůstane tak, jak je.
45,7 %
Demokratizuje se a stane se z něj normální země západního střihu.
1 %
Celkem hlasovalo 7082 čtenářů.

Anketa

Chtěli byste žít v Rusku?
Ano
6,8 %
Ne
93,2 %
Celkem hlasovalo 6429 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz