Hlavní obsah
Právo a státní správa

Bartoš rozjel digitalizaci, výstavba bude rychlejší

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jakub Michálek

Vicepremiér Ivan Bartoš včera spustil portál stavebníka, který významně zrychlí stavební povolení.

Článek

Dneska jsme úspěšně spustili digitální stavební řízení. Hurá! Ivan Bartoš může otevírat šampaňské.

Mimochodem to není jediný úspěch v digitální revoluci. Ode dneška přijímají eDoklady soudy, úřady práce a další instituce, aplikaci si stáhlo přes 500 000 Čechů. A nový portál občana šestkrát více uživatelů, než když jsme přebírali vládu.

Takže co se děje kolem stavebního řízení?

Už pár týdnů běží mediální i politická masírka, že to spadne. Stále stejní „námezdní komentátoři“ jako pan Půr a hysterická politická konkurence to tentokrát přepálili. Tvrdili, že se všechno zhroutí. Ale stejně jako při startu elektronických přijímaček, stejně jako u opravy Barrandovského mostu, zase KECALI.

Aktuálně: Ve 14 hodin už máme přihlášených přes 3300 úředníků. Na portálu stavebníka nějakých 2106 lidí, 547 rozpracovaných žádostí a 36 podaných. Call centrum zatím nějakých 135 telefonátů.

Obavy jsou pochopitelné. Po 35 letech se mění jak pravidla, procesy, tak způsob podávání žádostí o stavební povolení. Každý taková změna je bolestivá i bez ohledu a to, zda je součástí digitalizace nebo ne. A tahle změna postihuje stovky stavebních úřadů, tisíce firem, architektů a stavebníků. Je přirozené, že si bude chvíli „sedat“ a všechny strany se v ní budou učit žít. Pozitivní efekty se samozřejmě neobjeví ihned, ale s odstupem měsíců a let. Proč má někdo potřebu tyhle lidi ještě víc strašit a ničit pokrok, těžko říct.

Nový stavební zákon přináší velké změny

Digitalizace stavebního řízení, jako součást nového stavebního zákona, povede ke zrychlení výstavby a většímu komfortu lidí. Bude jim i státu šetřit čas, nervy a peníze. Proč? Protože to zjednodušujeme.

Přináší:

Garanci projednání ve lhůtách - 30 dnů ode dne zahájení řízení v případě jednoduché stavby, 60 dnů ode dne zahájení řízení v ostatních případech.

Zlevnění výstavby díky tomu, se ruší už přežité normy, například zákaz bytů s okny jen na sever, snížení nároků na parkovací místa, což přivádělo nová auta, nebo ruší nutnost oddělovat toalety předsíní.

Jednotné environmentální stanovisko nově nahrazuje stanoviska podle devíti různých zákonů.

Rozšíření okruhu staveb, které nepotřebují posouzení stavebního úřadu. Jedná se o některé stavby obnovitelných zdrojů energie, výměnu vedení a sítí nebo přípojky do 25 m a další.

Díky centrálnímu systému budeme mít přesná data. MMR a analytici budou vyhodnocovat, proč někde některá stavební řízení trvají dlouho a problém aktivně řešit. Doteď byl stát slepý a věděl jen o výjimečných případech, které šly až na úroveň ministerstva.

Shrnutí:

👉 Stavebníci dostanou všechna povolení a vyjádření online.

👉 Dotčené a stavební úřady, stavebníci budou pracovat a komunikovat v propojených systémech – portálu stavebníka pro občany a Informačním systému stavebního řízení pro úředníky.

👉 Systémy jsou přístupné přes běžné internetové prohlížeče.

👉 Dokumentace nebude nikde obíhat, ale bude na jednom společném úložišti. Systém je centralizovaný a do budoucna bude směřovat k co největší automatizaci úkonů.

👉 Odpadnou náklady na tisk stavební dokumentace.

👉 Úřady mezi sebou sdílí informace a nechtějí je opakovaně po stavebníkovi.

👉 Díky datům na jednom místě se zjednoduší a automatizují schvalovací procesy.

👉 Veřejnost bude mít lepší přehled o plánované i probíhající výstavbě.

👉 Informační systém upozorní, kde dochází k průtahům.

👉 Všichni účastníci budou pracovat se stejnou verzí a budou mít okamžitý přehled o průběhu řízení.

👉 V systému bude možné spravovat spisy stavebních řízení, přijímat, vytvářet a odesílat potřebné dokumenty nebo přistupovat k různým registrům, katastru nemovitostí a dalším datovým zdrojům státu.

Vedle nového zákona a internetové aplikace Piráti prosadili možnost stavět dřevostavby do výšky 7 pater, což dříve bylo v zahraničí běžné, ale u nás to zakazovala vyhláška. Sněmovna také nyní projednává zákon o podpoře bydlení, který pomůže nejvíc ohroženým rodinám udržet si bydlení, aby děti nemusely jít do ústavů a nepřišly o střechu nad hlavou.

Pod Piráty digitalizace jede!

Digitální služby jsme rozjeli naplno. Od převzetí vlády jsme zvýšili počet lidí na portálu občana o 500 %, ze 100 tisíc na 600 00 lidí měsíčně. Možnost přihlásit dítě na střední online. Přenesení občanky a řidičáku do mobilu. Online žádost o důchod. Možnost zaplatit exekuci přes QR kód. Vyřízení dávek přes internet. Krizové informování lidí na cestách do zahraničí v aplikaci DROZD.

Hlavně digitalizace se konečně nedělá jen na efekt, ale systémově - máme digitální agenturu, lepší podmínky pro přitáhnutí expertů, opravujeme železo, nový portál a aplikaci, bezpečnou doménu…

Věděli jste, že poslední 2 roky se digitalizuje nejrychleji v historii ČR? Je to tak. Digitalizace a transformace úřadů probíhá poslední roky nejrychleji v historii. A důležité je, že prováděné změny jsou systémové, nikoliv náhodné a na efekt. Díky Pirátům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz