Hlavní obsah
Finance

Ozdravná kúra ušetří miliardy, které bychom museli platit na dluh i s úroky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Michálek

Sněmovna schválila protidluhový balíček, který sníží zadlužení o 150 miliard ročně. Česko bude mít opět zdravé veřejné finance. Je to jediný možný zodpovědný krok.

Článek

Před nástupem této vlády byl stát minus 420 miliard. Nejhorší v Evropě podle NKÚ. A tyhle lidi teď z opozice torpédují snahy svůj průser řešit a malují snahu vlády na černo. Bylo kolem toho až moc řečí… o úsporách nemáme mluvit, ale máme je dělat! A fakt je, že dotknou nás všech… není to příjemné, nemá smysl nad tím jásat, ale žádný soudný člověk by v životě na dluh nepokračoval a nemá se tak chovat ani stát. Balíček se dotkne každého, ale současně obsahuje i mnoho pozitivních věcí, na které by se nemělo zapomínat.

Předně: velký balík ÚSPOR přes 50 miliard už je v rozpočtu na příští rok. Šetřit musíme i na výdajích a teď, než se dát na cestu, která by po dvou takových vládách skončila státním bankrotem.

Ano, řekněme si na férovku, jak ten dluh vznikl. Důvod znáte, v roce 2020 se udělala slavná sekera, kde Babiš s pomocí pravice snížili daně z příjmu, ale bylo to na dluh, takže tím podsekli příjmy státní kasy a schodek zhoršili o 100 miliard ročně. V kombinaci se strukturálním dluhem z důchodů cca minus 70 miliard ročně to byl výbušný koktejl.

Část lidí to už určitě zapomněla, ale po této poslední daňové změně mají v peněženkách v průměru o 2000 Kč měsíčně navíc. I po dnešním schválení protidluhového balíčku bude zdanění práce pro 91 % lidí stále o 4 procentní body nižší než době vlády Babiše před rokem 2020. Tedy zabránili jsme tomu, co navrhoval Zeman a co chtěla původně Schillerová, aby se vyšší daně z práce letos vrátily a lidi přišli o tisíce korun ze své čisté mzdy měsíčně.

Pro mě je zásadní, že prakticky nedochází ke zvýšení zdanění práce a zaměstnanců. Když mluvím s lidmi, kteří dobře dělají svou práci a mají plat kolem 30 tisíc korun, nemohl bych to dovolit, protože už tak s penězi těžko vycházejí.

Z toho je jediná výjimka, a to financování systémů, které dnes jede na dluh. Zdanění práce vzroste jen o 0,6 procentního bodu z hrubé mzdy, které půjdou na nemocenské pojištění zaměstnanců, které bylo v minusu a stát ho musel dotovat z daní. U OSVČ jde o to, aby si platili vyšší pojistné, aby potom měli důstojnou výši důchodu.

Férově je třeba říci, že však i něco zdraží. Nebudou to ale potraviny, které jdou z 15 % do nižší sazby 12 %, takže i po započtení jiných věcí ušetříme měsíčně na nákupech pár stovek. Týká se to i zeleniny a ovoce, ty budou v průměru o pár korun na nákup levnější. Bohužel je dospělí Češi jedí málo. A co je zásadní, sníží se daně na novou výstavbu, protože máme krizi bydlení a drahé byty, takže chtějme po developerech, aby to zvýhodnění promítli do cen. Zdraží ale kafíčko a dortík v kavárně, návštěva se prodraží asi o 7 korun. A taky zdraží v hospodě pivo, které bude nově jen v základní sazbě 21 %, konečně skončí bordel, že bylo ve třech sazbách. Každopádně je dobře, že vláda nedala restaurace do vyšší sazby. Z nápojů v restauraci doporučuji karafu s vodou, která jediná bude v 12 %, tak na mě myslete, ušetřili jste 5 korun. 🙂

Je pravda, že vzrostou daně z nemovitosti, které se 10 let nezvyšovaly a platí se z nich školy, údržba silnic, sekání trávy, úklid ulic, doprava a vybavení obce. Za tu dobu vzrostla inflace o 44 %, průměrný důchod o 85 % a průměrná mzda o 68 %. A v porovnání s vyspělou Evropou jsme v dani z nemovitosti na třetině. Je taky pravda, že se zvyšuje daň pro firmy o 2 procentní body, ale stále u nás firmy platí méně než třeba v Německu. A také se zvýší zdanění pro lidi, kteří mají příjem nad trojnásobkem průměrné mzdy. Považuji za férové, aby lidé a firmy, kteří jsou na tom nejlépe - já jim to přeji - a nesli férovou část nákladů.

Připlatíme si taky za naše neřesti. Alkohol, kouření apod., kde se zvyšují spotřební daně a budou zdaněny i alternativní formy nikotinových výrobků jako vapování. Zvýší se poplatek, které dostávají obce za těžbu ve svém rajónu od těžařů, aby měly kompenzaci za ekologické dopady.

Za tuto cenu se nám podařilo zachovat nižší zdanění práce a velkou motivaci pracovat, což nám doporučovali i experti z OECD jako lepší daňový mix.

Velké pozitivum je, že výrazně zkrouhneme hazardní obce. Jsou i takové, které mají 500 obyvatel a příjmy 200 milionů z hazardu. Nějaký magor to nastavil tak, že podle počtu automatů dostávají i peníze z online hazardu. Teď přijdou o 60 % příjmů, dostane to stát a ostatní obce plošně. Takže konečně děláme v hazardu pořádek.

Zákon také ruší 22 daňových výjimek. O nich se mluví už dlouho, luxusní auta, příjmy z prodeje velkých firem, sleva na manželku, která v praxi dělá nevýhodným pro ženy, aby si vzaly aspoň částečný úvazek a pracovaly, takže stát z toho nemá příjmy. U maminek malých dětí samozřejmě sleva zůstává, tam je nezbytné, aby miminko s maminkou bylo. Vyčištění daňových výjimek jako takové je nicméně skvělá zpráva pro předvídatelnost a férovost prostředí.

Část úspor je zmrazení platů ústavních činitelů, tedy hlavně soudců a politiků, které by jinak byly zvýšeny o 500 milionů na dluh. Fakt je, že rostly už loni automatem, takže není letos důvod. Naše justice dělá obecně velmi dobrou práci, ale teď prostě šetříme všude. A díky úsporám budeme moci zvýšit peníze justičnímu personálu, kde je krizový nedostatek a zapisovatelka s lety praxe má čistý plat je 23 tisíc, tedy desetkrát méně než berou špičky justice, což už je hodně velký nepoměr a sama justice souhlasí s tím, aby se justičním pracovníkům přidalo.

Závěrem pár slov k návrhům opozice, předložila jich necelých 80, z toho jeden od ANO a jeden od SPD snižoval schodek a druhý z dílny SPD předstíral, že snižuje schodek, ale nejdřív bychom museli vystoupit z EU. Zbytek zvyšoval zadlužení v součtu o desítky miliard korun ročně. Tak to jsme fakt nemohli schválit.

Určitě jsou v balíčku věci, které bychom uchopili jinak, kdyby to bylo čistě na Pirátech. Určitě se dají vypíchnout dílčí nedostatky (ano, my bychom se nebáli zdanit tiché víno), ale celkově je balíček rozumný a především nezbytný. Když se něco opravuje nebo léčí, tak to chvilku bývá nepříjemné, ale potřebnou ozdravnou kúru nakonec většina ocení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz