Hlavní obsah
Právo a státní správa

Takhle chci zjednodušit stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Michálek

Nový přehledný formulář na zaplacení exekuce

Dostali jste někdy příkaz od exekutora? Konkrétní příklad, kde nám úředničina přerostla přes hlavu a dusí lidi. Nikdo se v těch papírech už nevyzná. Tak to změníme! Jdeme na to.

Článek

Minulý týden jsem vyrazil na Ministerstvo spravedlnosti. Jednal jsem tam o tom, jak zjednodušit šílený byrokratický balast, který je kolem exekucí. Místo aby člověk dostal jeden papír, kam má kolik zaplatit nebo co má dělat, když nemá peníze, tak dneska člověk dostane šílených 10 papírů. O tom jsem už psal.

Způsob placení je ale postavený úplně na hlavu. Dostanu sice číslo účtu, ale musím si sám vypočítat, kolik dlužím. Protože dluh se mohl během doby mezi vystavením výzvy k zaplacení dluhu a reálným zaplacení zvýšit. Typicky o několik set korun, ne více než o půl procento, procento.

Přesto to platbu komplikuje. Když navíc naskenuju QR kód, nebude mi fungovat. Není tam vyplněná částka (protože tu si musím spočítat sám). A navíc mi banka zablokovala účet. Musím zajít na pobočku. Ani pak nemám vyhráno. Na pobočce banky většinou úředníci nevědí, že banka musí umožnit klientovi zaplatit dluh exekutorovi, i když mu exekutor účet obstavil a pořád čeká na právní moc příkazu.

Pokud jsem náhodou zaplatil částku uvedenou v příkaze od exekutora a zapomněl připočítat úrok z prodlení za dobu doručování, je zle. Exekuce nekončí, ale exekutor kvůli těm pár desítkám či stovkám korun může pokračovat v exekuci. Celý systém je šílené kolečko. Většina lidí, když otevře fascikl desetistránkového dokumentu ve složitém právnickém jazyce a k tomu mnoho příloh, prostě vypíná. Jak se pak můžeme divit, že máme 650 tisíc lidí v exekuci? Kde je ta mantra, že dluhy se mají platit, když to funguje jak za krále klacka?

Dost stěžování! Je potřeba to změnit. Jak říká Tomáš Baťa, občan si nemá stěžovat, ale vládnout. Proto jsem navrhl jsem několik jednoduchých vychytávek, abych exekuci zaplatil stejně snadno jako třeba fakturu na praní pracovních košil na jednání sněmovny, kde jen naskenuju QR kód a je hotovo. Nevím o tom, že by to někdo pořádně dotáhl do konce.

Nové a uživatelsky přívětivé zaplacení dluhu v exekuci

Bude to fungovat takhle:

1. Ve výzvě k zaplacení exekuce bude uvedena jedna konkrétní částka, kterou když do 30 dnů od doručení dlužník uhradí, bude vše v pohodě. Ta bude o něco málo vyšší než původní dluh v době vyčíslení, aby pokryla i odhadované náklady, které naskočí během doručování na úrocích. Takže odpadne šílená práce s kalkulačkou. Kdo chce, bude si to moci spočítat přesně, ale nebude to povinnost. Výchozí varianta bude jednoduchá úhrada.

2. Banky už dnes dostávají informace ve strojově čitelné podobě. Prostě jejich systémy komunikují s exekutory jako automaty. Včetně čísla účtu exekutora, na který se nemá obstavení účtu vztahovat. Je potřeba se ujistit, aby ho měly ve strojově čitelné podobě. A dál stačí změnit nastavení tak, aby člověk v exekuci vůbec nemusel na pobočku a mohl dluh uhradit z internetového bankovnictví.

3. Celý formulář jsem razantně zjednodušil, aby se vešel na jeden list papíru. Ideálně samozřejmě do datové schránky, ale řada lidí v exekuci datovku nemá. A hlavně aby každý z nás věděl, co má v takové situaci prakticky dělat. Aby třeba lidi, kteří by měli jít spíš do bankrotu než do exekuce, dostali jasné instrukce, kde najít dluhovou poradnu.

Na ministerstvu jsme se dohodli, že jim s tím konečně pomůžeme a že formuláře razantně zjednodušíme. Paradoxně tomu tleskají jak exekutoři, tak dlužníci. A rozhoupali se i úředníci ministerstva.

Je spousta příkladů, kdy jednodušší formát výrazně pomohl zvýšit funkčnost, například u vybírání pokut v Říčanech jednoduchá změna formuláře zvýšila výnos z pokut o 500 tisíc korun. A Říčany jsou prý nejlepší místo pro život v Česku. 😊

Představte si, že takhle bude časem fungovat celý stát. Zažili jste celní pakárnu, když si koupíte svetr ze zahraničí a musíte ho složitě proclít a platit nesmyslné poplatky? Máte praxi s vyplňováním daňového přiznání a dvou dalších nesmyslných přehledů pro pojišťovny? Veškerý tento balast musíme nemilosrdně zlikvidovat!

Máte další nápady, kde je potřeba nejvíc fungování státu zjednodušit? Napište mi prosím do komentářů a já se na vás těším zase příště.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz