Hlavní obsah
Cestování

Zimní ráj v Krkonoších: Od sáňkování po příběh Hanče a Vrbaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Drahunkas, Pixabay

Ilustrační snímek

Láká vás horská turistika, sáňkování na Černé hoře a znáte slavný příběh o krkonošském závodu na lyžích, který roku 1913 nedopadl vůbec dobře? Můžete se dotknout této významné události návštěvou části závodního okruhu na běžkách.

Článek

Příchod jara nám oznamují nejen ptáci za okny, kteří začínají po zimě opět melodicky zpívat, také jisté tradice jako třeba masopust. A také to, že tady v nížinách, už nepřipadává sníh. Ne že by v lednu byla nějaká velká sněhová nadílka, ale zkrátka teploty se na teploměrech zastavují dál a dál od nuly. A směrem nahoru, samozřejmě. Na horách se otepluje také, ale není to zatím tak citelné. Tak jsem pro vás vybral pár tipů na zimní sportovní vyžití v Krkonoších, které souhrnně najdete na oficiálních stránkách Krkonoš. A je jen na vás, zda některý z nich uskutečníte ještě teď, nebo v průběhu dalších zimních období.

Horská turistika

Nejoblíbenějším je dle webu Region Krkonoše výstup na Sněžku. Obzvlášť v zimních měsících je třeba dát pozor nejen na potřebné vybavení, ale i na to, zda jsme připraveni na situace, které mohou během našeho výletu nastat. A to od náhlých změn počasí, které jsou tu velmi běžné po nutnost zavolat Horskou službu. Ať už z důvodu dezorientace kvůli husté mlze nebo pro pomoc zraněnému. Pomoc můžete přivolat buď prostřednictvím aplikace Záchranka, nebo telefonním číslem +420 1210. Tam vám také poskytnou aktuální informace o lavinách a počasí, není to tedy linka SOS. Důležité je mít kromě dostatku teplého oblečení, zásob jídla a pití také dostatečně nabitý mobil, který se v zimě vybíjí mnohem rychleji.

Desatero zásad bezpečného chování při pohybu v horském terénu, vše ohledně možných nebezpečí a rad pro zájemce o horské túry najdete jednotně na Seznam Médiu v článku Veroniky Kykalové Podcenění příprav a sil může na horách skončit fatálně, kde jsou i slova mluvčího Horské služby ČR Marka Fryše.

Na Sněžku

Vydat se můžete na samotnou Sněžku – dle webu Krkonoše královnu českých hor. Obvyklejší a jednodušší cesta začíná v Peci pod Sněžkou. Vede přes Růžovou horu, odkud se můžete svézt kabinkovou lanovku až na vrchol, avšak v závislosti na počasí. Samozřejmě lanovka není povinná, můžete si cestu dlouhou 6,5 km vyšlápnout od spodu až nahoru pěšky a cestu si užít intenzivním kocháním. Alternativní cesta vede přes Obří důl, což je obrovské údolí mezi Pecí pod Sněžkou a úpatím Sněžky. Jak uvádí web Region Krkonoše, dříve se tu dolovaly různé barevné rudy. Asi všechny trasy dají zabrat spíš proměnlivostí a horskou strukturou terénu než jejich délkou. Je třeba počítat s časem navíc oproti chůzi po běžných lesích.

Foto: Mapy.cz

Mapa pěších tras na Sněžku

Běžkování s příběhem

Běžkování po hřebenech Krkonoš. Kdo by to nechtěl? A pokud vás zajímá historie a rádi navštěvujete historická místa, běžkování v Krkonoších se vám jistě zalíbí.

Krkonošská magistrála aneb Osudová cesta Hanče a Vrbaty

Příběh

Skupina závodníků, která vyjela na VIII. ročník o Velikonočním pondělí na závodní trať dlouhou 50 km v 8 °C, modrou oblohou a sluncem v zádech, nedojela bohužel celá. Pořadateli byl závod po náhlé změně počasí zrušen, avšak jeden závodník i přes hustě hustou mlhu pokračoval dál. Byl jím zkušený lyžař Bohumil Hanč, který po vítězství ve II. ročníku mezinárodního mistrovského závodu mohl používat titul Mistr lyžař. Během nečekané a nebezpečné vánice přežil o něco déle díky pomoci svých přátel. Václav Vrbata, kterého znal už z vojny, mu poskytl kabát, když se rozhodl, že dál už pokračovat nebude. Emerich Rath, který ve II. ročníku skončil druhý – za Bohumilem Hančem, se později s dalšími účastníky závodu ze startoviště – Labské boudy – vydali Hanče hledat. Během silného sněžení a velmi husté mlhy. Rath svého „soupeře“ našel. Vykazoval ještě známky života, a tak ho Rath odnesl o něco blíž Labské boudě. Nakonec byl vyčerpaný i on sám. Nechal tedy svého vysíleného přítele u tyče poblíž a pádil mu pro pomoc do Labské boudy. Když se k Bohumilu Hančovi vrátili, už nežil. O něco později našli také tělo Václava Vrbaty na dnes známém, po něm pojmenovaném Vrbatově návrší.

Tamní cesta

Vydat se můžete po celé Krkonošské magistrále od Žačléře po Harrachov, kde ujedete 71 km. Samozřejmě si cestu můžete rozdělit na více částí, jak doporučuje a uvádí web Krkonoše, rozdělení na východní a západní část. Tzn. ze Žacléře do Špindlerova Mlýna (44 km), následně ze Špindlu do Harrachova (26 km). Trasa je značena červenou značkou.

Zvolit si můžete také alternativní trasu - část původního závodního okruhu, která je téměř součástí Krkonošské magistrály. V délce 24 km vede z Medvědína „zpět“ do Špindlerova Mlýna. Cestou projedete okolo mohyly Hanče a Vrbaty nebo třeba kolem Labské boudy, která ale není původní. Onen slavný závod měřil 50 km, ale zaprvé – museli objet okruhy dva (byly trochu odlišné), zadruhé – dnes není možné projet přesnou závodní trasu, protože některé části se staly chráněnými oblastmi.

Ať už se vydáte jakoukoli cestou na běžkách po horských hřebenech, dejte pozor na proměnlivost počasí a užijte si krásu zasněžených českých hor.

Foto: Mapy.cz

Běžkařská trasa se zastávkami spojenými s Hančem a Vrbatou, na trase jsou kiosky s občerstvením

Sáňkování z vysoka

Nabízí se nám pochopitelně víc možností, kde sáňkovat. Jednou z nich je sáňkování tam, kde se vám zlíbí. Pokud samozřejmě nenarušujete chráněná území!

Když už si budete užívat sáňkování na cestách k tomu určených, určitě si musíte dávat pozor na to, v jakém stavu cesty jsou. Některé mohou být uzavřeny z důvodu malého množství sněhu, jindy kvůli velkému množství. Aktuální informace o provozu sáňkařských cest na webu Krkonoš. A proč sáňkování z vysoka?

Černohorská cesta na Černé hoře

Stoletou tradici má sáňkování na Černohorské sáňkařské cestě, která dříve nesla jméno Zvonková.

Trasa začíná u horní stanice kabinkové lanovky na Černé hoře, odkud se na saních vydáte 4 km dlouhou trasou, která s celkovým převýšením 560 m nabídne mnoho nádherných výhledů. Po značené cestě dojedete zpět do Janských Lázní, kde podjedete silnici vlevo od mostu a nejedete tedy přes most, který slouží lyžařům. Tak se dostanete zpět k dolní stanici kabinkové lanovky.

Cesta bývá otevřena mezi 9 a 16 hodinou. Aktuální provoz najdete na webových stránkách SkiResortu ČERNÁ HORA - PEC, odkud jsem veškeré informace k sáňkování na Černé hoře čerpal. Doporučuji si tam projít také pravidla sáňkařské cesty nebo její historii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Hanč a Vrbata
Sjezdové lyžování
Běžkování

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám