Hlavní obsah
Názory a úvahy

Mládí pod STANem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Facebook hnutí Starostů

S blížícími se evropskými volbami se volební kampaně konečně dostávají do závěrečné fáze. Všemocné algoritmy sociálních sítí směle usoudily, že si moji pozornost zaslouží především hnutí Starostové a nezávislí.

Článek

Zřejmě si usmyslely, že stále spadám do voličské kategorie 18-24 let. Každý den se tak potkávám s influencery, podcasty a mladými nadějnými kandidáty. Tvrdí, že mluví za všechny z generace Z. Ptal se však někdo mladých, jestli se cítí být reprezentováni zbohatlými influencery a neautentickými politiky?

Podcast Euforie je bezesporu bolestivý poslech. Ani počáteční Óda na radost posluchači moc radosti nepřinese. Ta se rozplývá hned v prvních deseti minutách, kdy se řeší všeobecná témata, která jsou vlastní „celé“ mladé generaci.

Paní profesorka Nerudová typickými frázemi přesvědčuje diváka o svých nezlomných znalostech problémů, jež sužují dnešní zpovykanou mládež. Influencerka Tereza Koubková (Holka z Letné) ví, že lidé řeší i jiné, třeba i důležitější záležitosti. Musí se jim ale důkladně vysvětlovat, aby volili toho, kdo je skutečně řeší.

Prostřednictvím pana Farského přišli na řadu i takzvaní hranatí petrolheadi. „Čím víc to kouří, tím víc je chlap. Jak se s nimi bavit? Jak jim vysvětlovat, že klima není druhořadý problém?“ Na tuto hrozně hezkou otázku vzešla odpověď z úst zástupkyně generace Z: „Je třeba zlidštit komunikaci.“

V posledních dnech naneštěstí vidíme onu polidštěnou komunikaci hnutí STAN ve formě kobercového náletu na pravicového motoristu Filipa Turka. „Je nejvyšší čas ho konfrontovat,“ zavelela paní profesorka. Turek sám o sobě rozhodně není svatý a nebojí se své internetové kritiky oslovovat napřímo, někdy i necitlivým způsobem. Však ten strach, který v současném establishmentu vyvolal, a zejména u Starostů, je k nezaplacení. Petrolheadi půjdou ke dnu!

Staří dobří přátelé

Mimo tohoto výstřelu z Aurory však pojali Starostové změnu vizuálu a komunikaci velmi zkušeně a profesionálně. Atraktivní liberální vzhled a mladý Evropan Adam Trunečka jsou možnou zárukou výhry v těchto volbách. Geniální je také spojení Trunečky s vlivnými influencery naší scény. Takzvaný kamarádský Minecraft stream určitě není součástí kampaně a rozhodně neslouží jako pozvánka pro prvovoliče do Trunečkova STANu.

Foto: Instagram @jsemvobraze

Původně apolitický Instagram @jsemvobraze

Je úplně jedno, jestli někdo byl za účast na streamu placený, nebo nikoliv. Fér by bylo přiznat očividnou angažovanost v kampani hnutí STAN a nedělat prvoplánově ze svých věrných diváků a některých prvovoličů idioty. Moc je sice sladká, ale není věčná. Nerad se opakuji, ale v dnešní době by skutečně bylo záhodno přiznávat politickou propagaci. V televizi a v rozhlase politickou reklamu zakazuje zákon. Proč takto neregulovat i internetové tvůrce?

STANaři jsou tedy hnutí pro všechny kulturně liberální mladé s klimatickou depresí, což jsou dle nich „všichni“ mladí v republice. Cílí se na ně nejen reklamami, ale i skrze jejich oblíbené influencery. Paní profesorka Nerudová jim vždy nabízí ta stejná řešení a dokola omílané názory. Industry plant influencer Filip Neruda, věrný „relatable“ syn paní profesorky, se stal novým sympatickým kamarádem všech prvovoličů. Nemá rád komunismus a nechce ho tady. Co dodat, je to prostě frajer.

Starostové by si ale měli uvědomit jednu věc. Jejich spolupracovníci a rodinní příslušníci rozhodně nezastupují všechny mladé v Česku. Nárůst protestního kultu kolem Filipa Turka je toho zářným důkazem. Křečovitá reakce establishmentu jen dokresluje celý obrázek o jeho domnělé „přízemnosti“. Jen tak dál.

Komentář původně vyšel na Studentských listech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz