Hlavní obsah
Lidé a společnost

Agresivní plemena psů by měla být zakázána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay - Momentmal

Dozvídáme se dnes a denně jak bojový pes napadl člověka či dítě. Pro běžné lidi by měla být bojová agresivní plemena zakázána.

Článek

Poslední případ z Velké Británie
Poslední případ pochází z Velké Británie z Birminghamu. Celý incident byl zaznamenán kamerou a poté šířen i po sociálních sítích. Pes plemena American Bully XL tam napadl jedenáctiletou dívku. Zakousl se jí do ruky. Několik lidí ze strachu uteklo. Tři muži se psa pokusili zalehnout. Dívce se díky nim podařilo utéct a s polámanou rukou se schovat do obchodu. Mužům se však pes vysmekl a rozeběhl se za dalším mladíkem, kterému se zakousl nejdříve do ruky a pak do boku. Zoufalý boj trval několik vteřin. Nakonec psa odchytili policisté.
Záběry události jsou hrůzostrašné a je velké štěstí, že vše skončilo „pouze“ pokousáním rukou a boku. Co kdyby se pes zakousl do krku nebo do hlavy? Anebo by to bylo malé dítě? Hrůza pomyslet. Důsledky by byly fatální.


Zabezpečení psa
U takovýchto agresivních psů se prostě nesmí stát, aby utekl na veřejnost. A jen tak si poletoval mezi lidmi. To nelze. Nikdy. Prostě nikdy. Na to neexistuje omluva. Majitel si ho musí tak zabezpečit, aby se to nikdy nemohlo stát. Nikdy. Je to o zodpovědnosti majitelů těchto bojových ras. Pokud je majitel rozumný a zodpovědný, tak si psa dovede zabezpečit. Pokud je však trochu laxní a nezodpovědný, tak se může lehce stát, že pes uteče. Pokud si není dotyčný jistý, že takového psa zvládne, nemá si ho raději vůbec pořizovat. A to je další kámen úrazu.


Kdo a proč si pořizuje bojové psy?
Proč se lidé, kteří si chtějí pořídit psa, rozhodnou pro agresivní bojové plemeno? Těžko říci. Normální rozumně uvažující člověk ví, co obnáší pořídit si takového psa. Kolik zodpovědnosti, výcviku a schopnosti jej zvládnout i v kritických situacích. Někdy to vypadá, že si takového psa pořizují proto, aby se cítili silnější. Aby v ostatních vzbuzovali strach. „Pozor na mě! Mám bojového psa, tak na mě nic nezkoušejte!“ Možná jsou to lidé nejistí a nějak utlačovaní a tím psem si dodávají kuráž a chtějí získat respekt druhých. Nebo mají černé svědomí ze svých špatných činů a mají ho na svojí obranu a pocit bezpečí, kdyby po nich někdo šel. A pak jsou lidé, kteří jsou úplně mimo. Ti se většinou nezamýšlejí nad důsledky a nad znalostmi jak s takovýmto psem zacházet. Pak se lehce stane, že rodiče malých dětí jim chtějí pořídit domácího mazlíčka. A koupí si bojové plemeno. „No, vždyť on byl takový roztomiloučký“, rozplývají se nad fotkou. Pak snadno vidíte, jak si kráčí dvojice na procházku. Před sebou tlačí kočárek s miminkem, vedle jde s nimi malé dítě a bojový pes. A když psovi náhodou „hrábne“ a rozběhne se za kořistí, tak najednou neví, co dřív držet. Zda kočárek, utíkající dítě nebo odtrhávat psa. Od takovýchto lidí je to absolutní nezodpovědnost! Pak není divu, že slyšíme o případech, kdy vlastní pes pokousal děti a navždy zmrzačil. Pokud chcete miláčka pro děti, nekupujte bojové plemeno, ať je pro vás jakkoliv roztomiloučký. Je to velký risk, který nestojí za žádný zničený život.

Foto: Pixabay - 3194556

Ilustrační foto


Zákaz chovu agresivních bojových plemen
Pro obyčejné, běžné lidi by měl být chov agresivních bojových plemen zakázán. Předešlo by se tak mnohdy zbytečným napadením. Bojová plemena by měl chovat pouze kvalitně vyškolený chovatel. Který ví, co toto plemeno obnáší. Dokáže psa vycvičit a zvládnout za každé situace. Je rozumný a zodpovědný a dokáže psa zabezpečit. Útoky těchto psů mívají fatální následky. A proto je velmi důležité v zájmu bezpečnosti vlastní i druhých, aby si bojového psa nepořizoval každý, s prominutím, „blbec“.

Zdroje: https://cnn.iprima.cz/zabery-zachytily-brutalni-utok-psa-na-dite-verejnost-vola-po-zakazu-agresivniho-plemena-411924?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz