Hlavní obsah
Nakupování

„Já nevím, ale v tom Německu se tak dobře nakupuje.“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay -N-region

No bodejť by ne, když tam mají lepší zboží s vyšší kvalitou za dobré ceny. U nás stojíte před regálem a pracně přemýšlíte co vybrat.

Článek

Za nákupy do Německa

Z pár druhů si musíte něco vybrat. Jenže buď je to podivné kvality, nebo moc drahé. Pro velkoměšťáky to možná až takový problém není. Ale pro maloměšťáky a hlavně vesničany, kteří jsou odkázáni na jednotný obchod, kde výběr žádný a ceny předražené, už to problém je.

Není potom divu, že když jedete do Německa na nákup, tak i přesto, že jste přejeli státní hranici, tak si v obchodě myslíte, že jste stále v Čechách. Je jich tam plno a zvláště v sobotu nebo o našich svátcích. A co je tam tak táhne? Zřejmě pro všechny stejný důvod. V Německu se prostě dobře nakupuje!

To už se o naší zemi tak říci nedá. A vzhledem k počtu Čechů nakupujících v Německu, bude těch nespokojenců s českými markety opravdu hodně.

Nákupní atmosféra

To, že je tam při nakupování lepší čistota, klid a pořádek. Nikdo tam nepokřikuje, nevybavuje se a nevypráví si těžkosti života. A pokud ano, tak to není Němec, ale Čech. To je normální. Nákupní atmosféra je tam nesrovnatelně lepší než u nás. Obchody nejsou přecpané lidmi. Všichni dodržují pravidla. Nikdo se ve frontě nestrká a nenaráží vozíky do druhého. A nehudruje.

Výběr a kvalita zboží

Co se týče výběru zboží v Německu, je to prostě parádička. Od výběru jogurtů, sýrů, uzenin, pomazánek až po slané a sladké pochutiny. A mnoho dalšího.

A kvalita je úplně jinde než u nás, i když je to identické zboží jako v Čechách. A mnohem lepší chuť. Tam si na potravinách prostě pochutnáte.

Dodnes nepochopitelné. Jak může firma vyrábět dvojí kvalitu. Jednu ošizenou pro „východňáře“ jako jsme my a druhou, kvalitní, pro „zápaďáky“ jako třeba Německo. A to je nespravedlivé. Vždyť jsme v Evropské unii stejně jako oni. I v Čechách si přeci chceme také koupit stejně kvalitní zboží. To je věčný problém, který se jen tak nevyřeší.

Dokud si tu lidé za koblihu zdarma raději koupí levné přebalené modré kuřecí z Polska, než kvalitní z české farmy, ale dražší, tak se situace nezlepší.

V tom jsou Němci jiní. Jakmile má něco podivnou kvalitu, tak to nekupují i když je to levné. Na trhu to nemá šanci se ujmout. U nás se ujme vše možné, hlavně, když je to levné. A že jste si na tom moc nepochutnali? To nevadí. O to více si vychutnáte pocit, že jste ušetřili pár korun.

Pokud si tedy chceme na jídle pochutnat, tak nám zatím nezbývá nic jiného, než jezdit za nákupy do Německa.

Foto: Pixabay - 27707

Ilustrační foto


Cena zboží
Ceny zboží v Německu jsou pro nás u mnohých potravin vesměs příznivé. Za lepší kvalitu zaplatíte u neakčního zboží stejně nebo i méně než u nás. Akční zboží se vyplatí vždy.

Kupříkladu Rama Originál 400 g vyjde na 1,29 Eur což je 32,- Kč. U nás se dá koupit za 60,- a více. A na chuť se to nedá srovnat.

Nebo třeba kvalitní slunečnicový olej vyjde na 1,79 Eur to je 45,- Kč! U nás v podobné kvalitě 60,- a výše.

Brambůrky Pringles 185 g za 2,49 Eur to je 62,- Kč. U nás jsou k vidění za 80,-, 90,- i více korun.

A třeba výborné Trolli želatinové bonbóny vyjdou na 1,09 Eur za 150 g, což je 27,- Kč. U nás je moc nemají a když jo, tak kolem 35,- Kč.

A dokonce tam seženete i horalky od Sedity. 5-ti pack vyjde na 2,79 Eur což je 69,- Kč. Tudíž jedna horalka vyjde na 13,8 Kč. V jednoťáckém obchodě ji pořídíte za 17,90 Kč. No, nekupte to.

A tak by se dalo pokračovat do nekonečna. Za těchto podmínek se není čemu divit, že u nás ekonomika nevzkvétá. A že raději podpoříme nákupní ekonomiku v Německu.

Foto: Jakubi

Ceny vybraného zboží v Německu


Pokud si i tak dále zapškle myslíte, že tomu tak není a jsou to jen „kecy“. Tak víte, co se říká? Kdo nevěří ať tam běží. Dojeďte si tam, nakupte si, ochutnejte a srovnejte si ceny. A přesvědčte se sami, že je to rozdíl.

Doufejme, že jednou budeme na té úrovni jako Německo a nebudeme už tam muset dojíždět za nákupy. Zatím jsme hodně vzadu za nimi.

A budeme stále dokud se nezmění nákupní zvyklosti nás všech. Pokud chceme změnu k lepšímu, tak je to na každém z nás. Každý to může svým nákupem ovlivnit. Ne vždy je cena to hlavní. Důležitá je i kvalita.

Nebudou-li lidé kupovat zboží podivné kvality, na trhu se neudrží. A uvolní tím prostor pro kvalitní západní výrobky, které budou více kupovány a tím se i sníží jejich cena. A než k tomu dojde, sejdeme se na nákupu v Německu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz