Hlavní obsah
Názory a úvahy

K čemu byla dobrá sleva pro seniory ve známém supermarketu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay - anaterate

V týdnu od 9.- 15. října proběhla ve známém obchodním řetězci speciální slevová akce pro seniory nad 65 let. Spočívala ve slevě 10 % na vybrané zboží jako ovoce, zelenina, pečivo. A k čemu byla dobrá?

Článek

Těžko říci. Že by další marketingový tah? I to je možné. I když takové kostrbaté. Nebo se chtěli na oko zavděčit seniorům? Třeba chtěli rozvášnit davy, aby se o onom supermarketu hodně mluvilo. Každá reklama se počítá, ať už dobrá, nebo špatná. Zkusme se na to podívat podrobněji.

Sleva byla určena pro seniory nad 65 let. Proč právě pro tuto skupinu? Údajně proto, že zdravé potraviny jsou dražší a senioři si je tudíž tolik nemohou dovolit. To dává logiku.
„Chtěli bychom touto akcí pomoci, aby se senioři zdravě stravovali,“ uvedl Vít Pravda na tiskové konferenci k Mezinárodnímu dni seniorů, která se konala 27. září v Poslanecké sněmovně.

To je sice od nich hezké, že mají starost o seniory, aby jedli zdravě. Ale logiku to postrádá. Jak jim jeden týden v roce pomůže jíst zdravě? Tím, že si jeden týden mohou koupit kilo banánů o 3 koruny levnější? To si mají v jednom týdnu koupit několik kilo ovoce a zeleniny, aby jim to za dva dny shnilo? To je spíše výsměch. Buď by musela být ta sleva vyšší, aby se to opravdu vyplatilo, nebo by musela trvat déle či neustále, aby to mělo ten kýžený efekt zdravého stravování seniorů.

Ale proč by se měli zdravě stravovat jen senioři nad 65 let? Děti také potřebují zdravou stravu a možná ještě více. A je mnoho rodin, které si to dovolit nemohou. A co senioři, co si nejsou schopni sami dojít na nákup? Nebo mladší senioři? Objevuje se mnoho dotazů v různých internetových diskusích.

Zdravě stravovat si zaslouží všichni. Tak je logické, že když vyberou jednu skupinu, tak se to ostatním nebude líbit. Lidé jsou prostě takoví, že když má jeden sebemenší výhodu, druhý jí musí mít také. Kolikpak lidí si asi řeklo: „Já to těm seniorům ze srdce přeji? A vůbec jim to nezávidím.“ Ono vlastně ani není co závidět.

Důchodci všeobecně nemají až tak velké finanční možnosti, aby udělali nákup za 3000 a získali slevu 300, což už je trochu znát. Většinou dělají menší nákupy za pár stovek. Kde třeba ušetří 20,- nebo i jen 15,- Kč. Dobré jsou, ale? Asi je to nevytrhne. Zvlášť, když je to jen jednorázová akce. Na dotaz jednoho ze seniorů, o kolik se mu nákup zlevnil, odpověděl:„Asi o 12 korun,“ krčil rameny.

A mnoho z nich ji nevyužije z dalšího důvodu. A to, že si o ní musí říct a předložit svůj občanský průkaz. A není divu. Pro mnohé je to potupné a ponižující, aby u kasy škemrali: „Já už jsem starý, dáte mi prosím tu slevu?“ Dostat slevu a ještě se o ni doprošovat ve frontě před plno lidmi? Aby si na ně ukazovali nebo pohrdavě koukali a vybíjeli si na nich zlost ze své závisti?

To je jako kdybyste přinesli někomu dárek a řekli: „Přinesl jsem Ti dárek, ale jestli ho chceš, musíš si o něj říct a poprosit.“ A dotyčný by řekl asi co? „Já bych chtěl ten dárek, prosím, můžeš mi ho dát?“ To je přece nesmysl. Když chci někomu dát dárek, tak mu ho prostě dám bez toho, aniž by si o něj musel žádat. Za to ponížení jim pár ušetřených drobných nestojí.

Co z toho vyplývá? Akce byla možná dobře myšlená, leč nedomyšlená. Ale reklamu si obchodní řetězec udělal. Psalo se o něm na internetu, mluvilo v televizi a hojně diskutovalo v diskuzích. Takže svůj účel to splnilo.



Zdroj https://www.prahain.cz/zivot-ve-meste/sleva-pro-seniory-v-lidlu-vyvrcholila-hadkou-jejich-deti-a-vnoucat-15046.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=1&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz