Hlavní obsah
Rodina a děti

Pekarová by byla pro zkrácení rodičovské dovolené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay - 2147792

A co ji k tomu vede? Že by vlastní zkušenost? Těžko. Děti nemá. Tak pak jedině, jak se říká, za vším hledej peníze.

Článek

Je to jasné. Stát prostě dál marně hledá, kde ještě výrazně ušetřit. Je ale zrovna krácení rodičovské dobrým řešením? Co je špatně na tom, že chce být matka se svým maličkým co nejdéle?

Vůbec nic. Spokojená matka rovná se spokojené dítě. A když přilítne matka domů vystresovaná z práce k malinkému capartovi, kde jí začíná další náročná šichta, moc spokojenosti to nepřinese. A matka, co doma být s dítětem dlouho nechce si může sama zvolit délku své rodičovské. V současné době je možné být na rodičovské dovolené do čtyř let věku dítěte. To je ideální doba už vzhledem k tomu, že pro dvou a tříleté děti se velmi špatně hledají volná místa v jeslích či mateřských školách.

A pro mnoho dětí do tří let věku je to opravdu příliš brzy, aby chodili denodenně na celý den do školky. Nejsou na to sociálně vyspělé. Dlouhé odloučení od matky, každodenní ranní vstávání, nemoci mít svůj klid a být stále v kolektivu je pro některé děti velký stres. Každý rok k dobru je pak opravdu znát. Pro takové je skutečně ideální možností být doma do čtyř let věku. Problémy s umístěním dítěte do školky není to jediné, co by přineslo zkrácení rodičovské.

Foto: Pixabay - _Alicja_

Ilustrační foto

Další velký problém je návrat matky do pracovního procesu. S dítětem do tří let nemůžete být v práci od nevidím do nevidím jako v době před dětmi.

A kde vám vyjde zaměstnavatel vstříc, že budete moci chodit do práce od 8 do 14 nebo ještě méně? O takové zaměstnankyně prostě není zájem. A na trhu práce se velmi těžko uplatňují. I kvůli obávám o časté narození dítěte. Kterému se prostě ve školkách nelze vyhnout.

V naší republice to matky s malými dětmi nemají vůbec lehké. Většina pracovních míst není přizpůsobena maminkám s dětmi. V tomto ohledu by měl stát začít dělat mnohem více. Firmy by měli mít místa přizpůsobena matkám s malými dětmi. Třeba v Německu celkem běžná záležitost. Tam jim vyjdou vstříc.

U nás pořád panuje systém ‚dělej jak přikážeme a nekecej. A jestli se ti to nelíbí tak jdi, máme zástupy jiných. A že bys chtěl výhody kvůli dětem? Ani náhodou, to by pak chtěl každý.‘

A ve finále to odnese zase jen to dítě. Protože kvůli nevstřícnosti zaměstnavatelů musí být ve školce každý den třeba i od půl 7 do půl 4. I dospělí toho má kolikrát za tu dobu dost a natož pak malé dítě do 3 let. To na to ještě není vyspělé, nemá na to rozum. Těžko mu to vysvětlíte.

Kdo nemá děti a nezažil všechny tyto peripetie, nemůže pochopit. Jak se matka po návratu z rodičovské cítí méněcenná a opovrhovaná. A vše je zapříčiněno špatným systémem a přístupem státu i zaměstnavatelů.

Takže pokud chce paní Pekarová zkrátit rodičovskou, ať nejprve řeší problémy s umístěním malinkých dětí do mateřských škol.

A následně ať řeší podmínky pro matky při návratu do práce. A hlavně, aby takováto místa vůbec existovala a matky měli kam nastoupit do práce. Až se toto vše vyřeší a zařídí, pak mohou přemýšlet o zkrácení rodičovské. Do té doby mohou tak jedině přemýšlet o jejím prodloužení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz