Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Rozejít se, nebo zůstat spolu? Varovné signály, že váš vztah je u konce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay - sasint

Právě jste potkali úžasného partnera a zamilovali jste se. Zaplavil vás jeden z nejpříjemnějších pocitů na světě. Láska. Plni radosti a optimismu věříte, že tomu tak bude navěky.

Článek

Ale jak čas plyne, vaše zamilovanost postupně slábne. Začínáte na partnerovi vidět i jeho chyby a najednou vás pohltí pocit nejistoty. Váš vztah se posunul do bodu, kdy už spolu nejste zdaleka tak spojeni, jako na začátku. Dokonce vám na partnerovi vadí věci, které vám dříve nevadily nebo jste je neviděly či dokonce přehlížely. Už se druhému tak neotevíráte, jako dříve. Najednou si už nemáte co říci. A každý si žijete svým životem vedle sebe. Možná, že si právě procházíte ve vztahu těžkým obdobím. Zdá se vám nemožné, že by se váš vztah mohl ještě obrátit k lepšímu. Nebo naopak u vás vše vypadá „v pořádku“ a zalité sluncem. Vy však uvnitř sebe bojujete s pochybností. Ať už je to jakkoliv, možná vás napadne myšlenka, zda má cenu za vztah bojovat anebo zda nenadešel čas vztah ukončit a jít dál.

Pokud se ve svém vztahu dostanete na ono rozcestí, je velmi těžké se rozhodnout. Na jednu stranu víte, že zachránit a udržet lásku ve vztahu bude vyžadovat velké úsilí. Na druhou stranu se vám nechce věnovat mnoho úsilí a energie do vztahu, ve kterém jste se přestali cítit šťastni. Pokud právě procházíte obdobím nejistoty ve vašem vztahu, mohou vám dané signály pomoci si vše ujasnit a zjistit, zda je váš vztah u konce či nikoliv. A zde jsou signály, které mohou značit, že váš vztah již skončil: - nedostatek fyzické intimity - nedokážete společně řešit problémy - cítíte se sami i když jste vedle sebe - váš vnitřní pocit - důvěřujete-li svému tělu, sami poznáte, kdy nadešel čas Ztráta intimity. Má váš partner zájem o sex, ale vy už ne? Anebo naopak vy máte zájem o intimní chvilky, ale partner se neustále vymlouvá na únavu, podrážděnost, stres a podobně? Může to značit problémy ve vašem vztahu. Občasná absence sexuální intimity je normální. Neexistují žádná pravidla pro její frekvenci. Pokud se však nechuť neustále opakuje nebo se stane standardní situací, jde o problém, který je potřeba začít řešit.

Odborníci vypozorovali, že jakmile se přestanete partnerovi svěřovat, je pravděpodobné, že i přestanete toužit po fyzické a emocionální intimitě. Pokud přestanete vyhledávat společné okamžiky, které vás vzájemně propojují, může to vypovídat o tom, že již partnera nevidíte jako někoho, kdo vám přináší radost a naplnění. Je pro vás spíše jako nejlepší přítel, člen rodiny, spolubydlící, spoluhráč, spolupracovník nebo povinnost. To vše je sice ve vztahu důležité, ale pro udržení jiskry to nestačí. Váš partner má pro vás být zdrojem romantického potěšení.

Nedokážete společně řešit problémy

V dlouhodobých vztazích je celkem běžné, že mezi sebou svádíte stále stejný boj. I když se hašteříte kvůli něčemu jinému, jako je mytí nádobí, práce, rodina, peníze, vždy se váš argument vrací ke stejnému základnímu problému. Nejste-li schopni tento boj překonat, může to ve vás vyvolat zášť, vyčerpání nebo tendence k potlačování problému.

Vzájemné neshody mohou být velice frustrující. Ale zároveň mohou být také uspokojující a to, když se s problémem konečně vypořádáte. Aby se váš vztah posunul, je třeba o problémech mluvit. Mnohdy to dá velkou práci a úsilí. Zvláště, když jsou neshody provázené silnými emocemi.

Zkuste se zamyslet, co je spouštěčem problémů. Snažte se na problém podívat z pohledu toho druhého. Pokuste se objektivně diskutovat o minulých křivdách. Snažte se vyhovět partnerovým potřebám.

Vymanit se z koloběhu vašich bojů můžete vřelou, otevřenou, pozitivní a upřímnou komunikací. Bude to však vyžadovat velkou trpělivost a vytrvalost. Velkým problémem ve vztahu je vyhýbání se rozhovorům ze strachu z konfrontace. Je signálem toho, že ztrácíte důvěru ve svého partnera. Nejste-li ochotni mluvit o citlivých tématech, ukazuje to, že je vám nepříjemné odhalovat sebe sama a své touhy a potřeby. Pokud toto nedokážete překonat, nehnete se z místa. Nedokážete-li společně řešit vaše neshody, je na čase si položit otázku, zda chcete v takovém vztahu i nadále setrvat. Cítíte se sami, i když jste vedle sebe. V dobře prosperujícím vztahu budete chtít dělat některé věci společně. Pokud váš vztah jen přežívá, může se stát, že i když budete dělat věci společně, budete se cítit osamělí. Jako by mezi vámi byla emocionální propast. Můžete se cítit nepochopeni a uzavřeni v pasti. Pokud svůj čas a energii nevkládáte do udržení si spojení s vaším partnerem, dojde k odcizení. Je velmi těžké spolu vycházet a spoluvytvářet budoucnost, když s partnerem nesdílíte stejné hodnoty. Nač si plánovat společnou budoucnost, když jste ve vztahu nespokojeni. Prostě to víte Většina vašich rozhodnutí, činů, emocí a chování je ovlivněna vašim podvědomím. Tento vnitřní instinkt vám signalizuje, že něco není ve vašem vztahu v pořádku. Důvěřujte svému tělu a naslouchejte tomu, co vám říká. To, že váš vztah již skončil, prostě poznáte.

Rychlé cvičení k sebereflexi

Toto cvičení vám může pomoci ujasnit si některé věci:

- Napište si jednoduchý seznam všech činností, které pravidelně děláte.

- Ke každé činnosti napište procento času, které jí věnujete.

- Napište, co děláte sami a co s partnerem.

- Které činnosti vám dodávají energii a které jí naopak berou?

- Které činnosti děláte z povinnosti a které z vlastní touhy? Odpovědi na tyto otázky vám možná odhalí překvapivou pravdu.

Zdroj: Autorský text Verywellmind.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz