Hlavní obsah
Lidé a společnost

Už zase ten Halloween! Proč se vlastně slaví?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay - Bany_MM

Rok se s rokem sešel a už na dveře opět klepe strašidelný Halloween. Pohanský svátek, který jedni zbožňují a druzí nenávidí. A kam patříte vy?

Článek

Když se řekne Halloween, tak se každému jistě hned vybaví vydlabané dýně, strašidla, kostlivci a další strašidelná zjevení. Pro některé je to super zábava plná hrůzostrašných kostýmů. Ale jiné, zvláště citlivé povahy a malé děti, může tento zvyk negativně poznamenat, stejně jako čerti. Hlavně, když to někdo se svým hororovým kostýmem přežene. A jediným jeho účelem je k smrti vystrašit druhé. Aby se báli a byli ve stresu. Proč vyvolávat v ostatních zbytečný strach? Vždyť v dnešním světě, je díky běsnícím válkám a masakrům, všude hrůz dost. A strach číhá na každém rohu. Tak proč ještě slavit Halloween? Odkud přišel? A proč se slaví?

Foto: Pixabay - dennisflarsen

Vylekané dítě

Halloween je původně keltský lidový svátek, který se slaví 31. října. Tento svátek je převážně rozšířený v anglo-saských zemích, především v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku a Austrálii. Název vznikl zkrácením anglického „All Hallows' Eve“, tedy „Předvečer Všech svatých“.

Den 31. října byl Kelty vnímán jako hranice mezi dvěma hlavními periodami (létem a zimou) a jako pomezí, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých. Svátek se v keltštině nazýval Samhain. Mnohé zvyklosti z původního Halloweenu se dochovaly do dnes.

Zvyky dnešního Halloweenu se rozvinuly v Irsku prolnutím ze staroirského pohanského svátku Samhain, oslav římských pohanských svátků a křesťanských slavností Všech svatých, které byly přineseny do Říma společně s křesťanstvím. V 19. století přinesli vystěhovalci tento zvyk do USA odkud se rozšířil do dalších zemí.

Etnolog James Frazer, ve své knize Zlatá ratolest, popisuje Halloween jako pohanský svátek s tenkou křesťanskou slupkou. Komercializace svátku začala počátkem 20. století. Od roku 1950 se objevuje koledování po domech v Halloweenských kostýmech. Děti ve strašidelných kostýmech chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem „trick or treat“ (Koledu, nebo něco provedu - v Americe je typické pomalovávání automobilů, dveří, zubní pasta na dveřích…) a „koledují“ o sladkosti.

Hlavní barva je oranžová a černá. Oranžová symbolizuje podzim a černá temnotu a smrt. Mezi další tradiční znaky patří vydlabané dýně se svíčkou, čarodějové, duchové, černé kočky, netopýři, kostlivci, sovy a další.

V Česku se nejedná o tradiční svátek. Někdo si své domy vyzdobuje dýněmi a děsivými dekoracemi. Ale mnoho lidí tento strašidelný svátek neuznává a do Halloweenu se nezapojuje. Kdo by také stál o to, aby mu hororově vypadající krvavý kostlivec pomazal a poničil auto, dveře, okna či dům. A ještě by se tomu měl smát a oslavovat to? Pro mnohé nepřijatelné.

A pro bázlivé děti to už teprve není. Aby měli trauma z toho, že se lekli ducha nebo krvavé mrtvoly, za to žádný svátek nestojí. A co mají tito malí chudáčci dělat, když se ve škole v tento den vyhlásí výuka v Halloweenských kostýmech? Deváťáci si jistě s velkou radostí vystajlují svůj kostým k dokonalosti. Čím děsivější, tím lepší. A pak půjdou kolem prvňáčků, u kterých to může vyvolat negativní emoce, strach až hrůzu. Jestli je takováto akce ve škole dobrý nápad, záleží asi na posouzení každého z nás. Pro věřící je to nepřípustné. A pro citlivé a bojácné jedince velmi nepříjemné.

Foto: Pixabay - MurrrPhoto

Halloweenské masky

A jak prohlásil kněz a prezident České křesťanské akademie Tomáš Halík: „Je to až karneval s morbidními rysy. Myslím, že náš svátek ticha a zamyšlení má větší hloubku.“ A den svátku Památky zesnulých bychom měli, podle něj, věnovat vzpomínce nejen těm, co nás opustili, ale i hodnotám, které nám zanechali. A s tím nelze než souhlasit. Tichá vzpomínka na všechny zemřelé má větší smysl než přehnaný, hlučný a strašlivý Halloween.

Dokonce polská katolická církev varovala věřící před oslavami Halloweenu. Vysvětlují, že jde o pohanský svátek, jehož oslavy jsou v rozporu s učením křesťanských církví. Halloween má své kořeny v pohanském svátku duchů a keltského boha smrti.

Křesťanské církve věřícím připomínají, že 1. listopadu, na Svátek všech svatých, věřící mají uctívat světce a vzpomínat na zemřelé. Oslavy Halloweenu jsou proto naprosto v rozporu se smyslem tohoto dne, jenž má být naplněn modlitbou a duchovním rozjímáním.

Lidé se v posledních letech nechávají zaplavit zvyky ze Západu, o čemž svědčí nejen Halloween, ale i to, že lidé se na hřbitovech předhánějí v počtu a velikosti věnců nebo svíček. Smysl svátku Všech svatých se v tom všem vytratil. A to je velká škoda.

Svátek Všech svatých by měl být mnohem více uctíván než Halloween. Ale bohužel i ve školách a školkách vyhrává děsivý Halloween. Bylo by moc hezké, kdyby se všichni řídili heslem: „Ježíš Kristus je silnější než dýně.“

Anketa

Uznáváte a slavíte Halloween?
Ano, uznávám a slavím. Už se na něj těším.
5,9 %
Nevadí mi, ale neslavím ho.
0 %
Ne, neuznávám a ani neslavim.
64,7 %
Nesnáším ho. Uznávám svátek Všech svatých a Památky zesnulých.
29,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz