Hlavní obsah
Lidé a společnost

Běžencům hrozí, že přijdou o všechno. Dno je ještě hlouběji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Ruského prezidenta volili i v ukrajinském Melitopolu. Kdo tam není, může přijít o majetek.

Kdo uteče, vyhraje, zdálo se. Evropu zaplnilo mraky běženců, od solidárních neziskovek a jedinců na ně čekala na nádražích bageta a teplý čaj. Stát jim poskytl svoji podporu z našich daní.

Článek

Vyřešeno však není. Nikde a zatím se neví, kdy vše skončí. Únava válkou, říká se o této fázi ve světových konfliktech. Procesy jsou však jasné. Nikdo si nemůže být jistý, že mu vůbec něco zůstane!

Začíná proces vyvlastňování

Dnes měla narozeniny paní Naďa, která u mě na Vinohradech bydlí už druhý rok. I se svými dvěma nezletilými dětmi a dospělou dcerou, která má sama dva kluky, kteří ještě ani nechodí do školy. Viki, jak se jmenuje školou povinná holčička Nadi, navštěvuje druhý rok základní školu Na Smetance. Z češtiny má jedničku.

Narozeniny paní Nadi okořenila další zpráva z domova. Ukrajinského Melitopolu. Volala jí maminka, aby popřála všechno nejlepší k životnímu jubileu. Také ji informovala o nově přijatých předpisech pro místo, ve kterém důchodkyně žije.

Anketa

Jak byste se zachoval/a v případě ruské okupace Česka?
Pokud by to šlo, bránil/a bych svoji vlast.
59,5 %
Jsem nevoják/čka, evakuoval/a bych se do nějaké svobodné země.
17,5 %
Kdybych tu měl/a majetek, vrátil/a bych se a zůstal/a.
12,2 %
Svoboda je pro mě důležitá, návrat bych plánoval/a, až bude mír a klid.
10,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2918 čtenářů.

Kdo z vlastníků nemovitostí se do dvou měsíců nevrátí a nezačne je obývat, ztrácí na ně nárok a budou mu zabrány ruskou okupační správou. Lhůta je nepřekročitelná, majetek se začne zabavovat ihned po stanovené lhůtě. Bez náhrady.

Vlastnictví majetku zakryjí

Manžel paní Nadi přijel do Česka kdysi za prací. Žije tu už třetí pětiletku. Maká na stavbě, peníze posílal domů. Rodina si z nich v Melitopolu pořídila dům, žila si na slušné úrovni.

První noc po útoku ruských letadel na jejich domovy jim doporučil, ať přijedou do Česka, kde on už zdomácněl. Rodina měla strach o své životy. Přivezl je jeden z mnoha evakuačních autobusů. Manžel paní Nadi mně několikrát vyprávěl, že výměna oken v domě, které dělal v roce 2021, ho přišla na 300 000 korun.

Rodina tu je od roku 2022. Nyní mohou přijít o všechno. Do Melitopolu mají naplánovánu cestu přes Polsko. Tam překročí hranice do Běloruska, odkud se dostanou na Ukrajinu. Je to prý bezpečnější cesta. Stráví na ní 4 dny, 4 dny pak pojedou zpět. Jen si chtějí vyřídit vlastnické právo, uchránit svůj majetek.

Babička se z Ukrajinky stane Ruskou

To půjde tak, že věnují svůj dům mamince, která v Melitopolu zůstala. Ta ho pak může pronajímat a dělat si s ním, co uzná za vhodné. V rámci dědického řízení by pak připadl jejím dětem, ale nepodléhal by novým předpisům o vyvlastnění.

Předpisům Ruské federace na území Ukrajiny. Pokud by se rodina běženců z Česka podvolila a šla se přihlásit k pobytu ve svém vlastním domě na území ukrajinského Melitopolu, došlo by k odebrání jejich UA dokladů a jejich nahrazení ruskými pasy. Nemuselo by, pokud by „dobrovolně“ vzali na vědomí, že jim nemůže být vyplácena mzda na účet ani v hotovosti a zdravotní pojištění si budou platit ze svého, stejně jako pojištění sociální.

Novým předpisům tak nejspíše časem podvolí jen babička, která zůstala a doufá, že už se nic nikdy měnit nebude. Nejspíš se z ní stane Ruska. Na území ukrajinského Melitopolu proběhl o víkendu akt voleb. Nejvíce hlasů získal kandidát Vladimir Vladimirovič Putin.

Ten dokonce městu 15. listopadu 2022 propůjčil čestný titul „Město vojenské slávy“… Paní Naďa se chce vrátit do Prahy, kde má své děti. Stále doufá, že se časem bude moci vrátit domů. No a já si začínám uvědomovat, že když jsem běžencům před dvěma lety podal pomocnou ruku, o přespání na dva nebo tři týdny opravdu nejde. Po nich se totiž nic neuklidnilo, jak jsem si bláhově myslel. Dno, na které člověk může během života dopadnout, je ještě hlouběji, než jsem si dovedl představit!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz