Hlavní obsah
Zdraví

Bolest není součástí života. Zatočte s ní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Bolí vás záda stále? Rentgen je v pořádku. „Doporučuji psychoterapii,“ radí lékař.

Pojď, uděláme si hezkou chvilku, miláčku. Ne, teď ne, bolí mě hlava, slyšelo již mnoho lidí. To se nemůžeš pořádně učit? Ne, teď ne, bolí mě hlava. Bolest prochází životem člověka po celý život. Můžete jí však tlumit nebo ji odstranit!

Článek

Nikdy nebylo tak hrozně, aby nemohlo být hůře. Bolest je projevem obrany organismu. Když má člověk otevřenou zlomeninu končetiny, dá se bolest očekávat. Když je člověk bez viditelných úrazových stavů, málokdo ji od něj očekává.

Hledání v odpovědích

Přesto bolest může být jako střep. Nebezpečná a nepříjemná. Ledvinová kolika, žlučníkový záchvat, nádorové onemocnění, poúrazový šok, migréna… Nikdo nic nevidí a člověk se utápí v bolesti, která ho může i paralyzovat a zásadním způsobem omezit.

Zpravidla následuje vyšetření lékařem, které se může odehrát i s užitím speciálních přístrojů. Sonograf, CT, měření bolesti… Není-li však odhalena fyziologická příčina, ke slovu se dostává psychosomatická medicína.

Zde se pomaličku odhalují souvislosti. Pokud klient chce odstranit příčinu, neměl by se bát a svěřit se se vším, co bolest může způsobovat. Hledání příčin z odpovědí je totiž úkolem číslo 1 pro každého psychoterapeuta.

Příčina v drobnostech

Jak dlouho a jak často spíte? Máte vhodnou matraci? Udržujete se v kondici nějakým pohybem? Pravidelně nebo nárazově? Jaké máte rodinné vztahy? Máte hodně přátel nebo patříte spíše k uzavřeným typům osobnosti? Nejste v práci zahlcen úkoly?

Zdánlivě nesouvisející otázky ve chvíli, kdy si stěžujete na bolest, která vystřeluje v břiše nebo vám hlava třeští jako střep, říkáte si možná. Přesto jde o komplex dotazů, kde odpovědi hrají velmi důležitou roli, protože mohou vést k odhalení příčiny vašich potíží.

Nejde o babské rady ani vykládání budoucnosti z karet nebo čtení v křišťálové kouli, ale uchopení problému člověka v souvislostech psychosomatické medicíny, která je součástí každého zdravotnického pracoviště.

Mnoha lidem pak pomůže, když ze svého života nebo jeho prožívání odstraní přímé stresory, způsobující nepříznivý stav. Někdo se může začít více hýbat a nepodceňovat sportovní aktivity, jiní upraví jen jídelníček a další požádají nejbližší, aby více respektovali jejich právo na odpočinek. Cestu k plnohodnotnému životu má v ruce každý sám za sebe a je na něm, jak ji ne/využije.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Jak odstranit

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz