Hlavní obsah
Rodina a děti

Brát se nechtějí, žijí na hromádce. Děti mohou zaplakat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Formální akt přináší jistotu do budoucna.

Některým párům přijde jako hezké a free užívat si svobody. Fajn, super. Pokud se v takto žijícím páru narodí děti, mnohde hra na svobodu pokračuje. Proti gustu žádný dišputát. Kdy se může vymstít?

Článek

Období, ve kterých je vše zalité sluncem, střídají v běžném životě dny, kdy si lidé chvilkově třeba i lezou na nervy. Na chvilku si od sebe orazí. Třeba dovolenou každý zvlášť. A pak se k sobě vrátí. Kde však nejde o formálně posvěcený sňatek, může vše být úplně jinak.

Krach partnerství = žádné výživné

Jeden může kdykoliv zabalit kufry, a i po několikaletém partnerství si sbalit saky – paky a jít pryč. S čistou hlavou. Nemá přece jakýkoliv důvod se o svoji partnerku starat! Nemá k ní totiž žádné závazky stejně jako žena je nemá ke svému partnerovi.

V manželství se při rozvodu dbá na to, aby byla každému z partnerů zachována životní úroveň, která byla poskytována během trvání svazku. Jeden se totiž občas obětuje druhému.

Anketa

Je podle vás sňatek mezi rodiči důležitý?
Spíše ano, přináší jistotu pro všechny.
81,8 %
Podle mě jde o přežitek. Rozumní lidé se vždy nějak dohodnou.
6,8 %
Pokud mají partneři děti, je dobré ho zvážit, ale jak se rozhodnou, je na nich.
11,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9412 čtenářů.

Toto zabezpečení může trvat až po dobu tří let nebo do uzavření nového sňatku. Soud zpravidla vychází z majetkových poměrů manželů, délce trvání svazku a příčinách rozvodu. Je tak pojistkou toho, že opuštěný/á nezapláče nad promarněným časem.

Zkoumat se mohou i účty

Pokud z nesezdaného soužití na hromádce přišel na svět potomek nebo jich běhá kolem plotny dokonce více a v rodném listu jsou uvedeni oba rodiče, jde o fajn situaci. Buď se na výživném partneři dohodnou nebo o něm rozhodne soud.

Tragédie nastává, když živitel rodiny z jakéhokoliv důvodu skoná. Partner/ka není manžel/ka, a tak nemá nárok skoro na nic! Pokud se samozřejmě neprokáže, že se zesnulým protějškem nejméně 1 rok nevedl společnou domácnost a nebyl tak „blízkým spolubydlícím“.

U nich vzniká nárok na podíl z pozůstalosti ve II. dědické třídě, i když notář může zkoumat, jestli byly společné účty a domácnost tak odpovídala charakteru blízkosti.

Otce lze i zapřít

Některé dvojice, zvlášť pocházejí-li ze sociálně komplikovaných poměrů, o svém životě však špekulují ještě více a otec dítěte není prostě v rodném listu uveden. Důvodem je sen o blahobytu, postaveném na dávkovém systému.

Štěstí vidí tito lidé v představě nikoliv příjmu z práce, ale pravidelné apanáže ze státních a obecních rozpočtů. Tu jde o příspěvek na kroužek, jindy o příspěvek na tábor. Obědy v rámci podpory dětí ze znevýhodněného prostředí zdarma.

Soužití v páru pak před úřady de facto tají, i když žijí spolu. Díky této fintě si pak přijdou na pakatel coby příspěvek na bydlení, i když by si o něm mohli nechat za běžných okolností jenom zdát!

Jakékoliv odhalení podobných lehkoživků pak vede k nutnosti již vyplacené sumy podpory vrátit. Proti gustu žádný dišputát, ale nejlepší variantou k soužití je pro případ jakéhokoliv vývoje v budoucnosti klasický model rodiny. Z hlediska zajištění jednoho druhým by mělo hrát prim. I s ohledem na zájmy dětí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz