Hlavní obsah
Lidé a společnost

Čas seniorů pomaličku přichází. Buďme k nim laskaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

S influencerstvím a youtuberingem lze začít kdykoliv.

Některé domovy pro seniory znají návštěvy příbuzných jen v době důchodů, kdy přichází s otevřenou rukou. V roce 2050 má jít v Česku nejpočetnější skupinou obyvatel ohraničena věkem 70 – 80 let.

Článek

Pro společnost půjde o zcela zásadní změnu. Dá se očekávat sice menší počet demonstrací, ale také vznik nových politických uskupení a zánik současných. Pokud by tomu bylo již dnes, vládne nám nejspíš SOCDEM spolu s KSČM a hnutím ANO, Piráty bychom asi vůbec neznali a prof. Petr Fiala by nejspíš stále učil na vysoké škole a paní Pekarová by asi stále prodávala SIM karty u některého z mobilních operátorů.

Seniorský věk není koncem aktivit

Jakmile se věci začnou dotýkat konkrétních jedinců, vnímají je citlivěji. Dnešním čtyřicátníkům v produktivním věku a na vrcholu sil je prozatím celkem jedno, jestli půjdou do důchodu v 60 nebo 65 či 68, ale až se tento věk bude blížit, jedno jim to nebude.

Úvahy o úkonech zdravotnictví s příplatkem, které dnes čtyřicátníkům nevadí, začnou být mnohým trnem v oku. Nedostatek stomatologů a praktických lékařů pak mohou vést v mnoha obcích k pádu radnic. V osmdesáti málo koho napadne, aby si na chřipku vzal jen šálek teplého čaje a do rána se vypotil, bude ho bolet celé tělo a s problémem bude chtít pomoct.

Seniorský věk není žádným znakem pro rozmrzelost nebo špatnou náladu. Pokud se člověk cítí v pohodě, může i ve vysokém věku vykonávat spoustu aktivních činností! Starat se o svoji zahrádku, pěstovat kytičky v truhlíku, přednášet na vysoké škole, prodávat v místním obchodě nebo cokoliv, na co mu síly stačí.

Životní zkušenosti mohou být rozhodující

Že to nejde? Výmluvy! Nedávno jsem seděl na zahrádce kavárny nedaleko Českého rozhlasu, kde se se svojí ženou herečkou Evou Hruškovou loučil životní partner Jan Přeučil (86) – pospíchal na vlak do Banskej Bystrice, kde přednáší studentům o tajích hlasové výchovy. Chvilku před tím vzpomínal na svoji cestu za besedou do Nového Jičína, kam jel s hercem Jiřím Krampolem (84) a herečkou Uršulou Klukovou (81). Sám se těším vždycky do kina a rád jdu na film, ve kterém se objeví Jiřina Bohdalová (92).

Nedávno jsem četl, že na Slovensku mají 40 % aktivních lékařů v důchodovém věku a vzpomněl jsem si na MUDr. Irmu Němečkovou ze Světlé nad Sázavou, která na medicíně promovala v roce 1939. Noční služby brala ještě ve svých 78 letech a praxi zavřela někdy okolo roku 2010, tedy ve svých více jak 90 letech. Jako praktička znala své pacienty dokonale, o rodiny se dovedla postarat i po dobu jejich dvou až tří generací.

Můžeme se tak dočkat zajímavého zvratu na trhu práce. Pokud dnes má problém sehnat zaměstnání 50letý, protože se na něj dívají personalisté kvůli věku „skrz prsty“, pokud se trend otočí, bude najednou v kurzu a s problémy se mohou začít potýkat třicátníci bez životních zkušeností!

Doporučuji být k seniorům laskaví a nehazardovat s jejich důvěrou, nepodceňovat jejich schopnosti a zkušenosti. Ty mohou být díky zvyšujícímu se věku dožití využity v podstatě kdykoliv a čím dál častěji. I když některým dědečkům a babičkám dnes vše o trochu déle trvá, mohou nás v dohledné době překvapit výbornými analytickými postřehy svých zkušeností. Možná přijde doba, ve které bude pojem babička nebo dědeček z hlediska věku dokonce nepřijatelným a nekorektním výrazem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz