Hlavní obsah
Názory a úvahy

Česká policie zadržela podezřelého teroristu. Na hrubý pytel hrubá záplata

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Podezřelý z terorismu dopaden.

Je rozdíl mezi výslechem u krádeže, loupežné vraždy nebo možného teroristy či každý probíhá stejně, honí se nyní mnoha lidem hlavou. Policie v Česku byla během víkendu na nohou kvůli obavám z teroru.

Článek

Trestní předpisy platí pro každého stejně. Komu zaklapnou pouta na rukou, má možnost mlčet, odmítnout výpověď nebo naopak kápnout božskou a ke všemu se přiznat. Může si také k výpovědi přizvat svého právníka, aby bylo možné jeho slova zaznamenat a později použít u soudu jako důkaz.

Hledá se pravda

O problému se vedou diskuse již během studií na právnických fakultách. Řadíme se k civilizované a vyspělé části světa. Nebo se tak cítíme. Respektujeme zásadu, že člověk by neměl být vystaven mučení ani ponižujícímu zacházení.

Přesto se může stát, že někde ve veřejném prostoru je umístěna bomba. Jakmile dotiká strojek, dojde k výbuchu, který může postihnout desítky nebo stovky osob. Ruka zákona dostihla podezřelého, kterého vyslýchá.

Anketa

Jaký je váš názor na možnosti zjištění informací u podezřelých z teroristických útoků v Česku?
Pokud to bude nezbytně nutné, se zostřenými formami výslechu bych souhlasil/a.
28,6 %
I když teroristický útok během války povolen není, snížit se k mučení nemá žádnou úroveň.
0 %
Je potřeba zapojit odborníky a pokud jsou dobré zkušenosti ze světa s psychology, tak právě tyto jedince.
71,4 %
Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Udělá na ně tento podezřelý dlouhý nos a vysměje se jim, bomba vybuchne a dojde k aktivaci trauma planu nebo se podezřelý přizná a nebezpečí se podaří zastavit. To je otázka, ke které se hledá odpověď po celém světě. Jednoznačný výklad neexistuje.

Omezení práv, zostřený výslech

Policie se také může mýlit. Před nimi může sedět člověk, který je jen nápadně podobný pachateli. Prostě byl v nesprávný čas a na nesprávném místě. Jak se pak vypořádat s následky, které mu může přinést ochutnávka zostřeného výslechu?

Tento pojem český právní řád nezná. Objevil se poprvé v moderních dějinách na půdě Spojených států amerických po kolizi unesených dopravních letadel, které byly navedeny v roce 2011 bojovníky Al Kajdy na budovy Světového obchodního centra.

Osoby podezřelé ze zapojení do útoku byly soustředěny na americké základně Guantánamo mimo území USA, často i bez soudního rozsudku. Peklo na zemi, kterým každý ze zadržených prošel, se stěží popisuje. Za účelem získání informací docházelo i k mučení.

Když neřekne pravdu, dojde k explozi

Psychologové jsou běžně přítomni ve výslechových místnostech u nezletilých osob nebo poškozených s potenciálem zranitelnosti. Jako konzultanty by tak bylo praktické zvát je i k výslechům podezřelých ze zvlášť závažných trestných činů.

Pokud je podezřelý ještě na policejní služebně, musí se jednat efektivně a racionálně. Je potřeba využít každé minuty, která je k dispozici! Nelze mučit, to bychom se dostali mimo zákonný rámec, ale pokud je prostor pro neformální pohovor, je možné ho vést až do příjezdu právního zástupce. Pokud je veden citlivě a dochází k jeho záznamu, mohou být získána data, na které je možné během výslechu bez okolků přímo navázat!

Podcení-li se okamžik, ve kterém může dojít k odhalení reálné pravdy, nemusí být nikdy případ odhalen. V horším případě může následovat exploze v místě, které vyslýchaný z jakéhokoliv důvodu neodtajnil.

V sobotu došlo nejen k přijetí silnějších bezpečnostních opatření z důvodu žhářské teroristické hrozby v Česku. Ten samý den došlo i k osvobození čtveřice izraelských rukojmích z pásma Gazy, během kterého došlo podle palestinských zdrojů k zabití 210 Palestinců a čtyř set zraněním. Cíl akce Izraelských obranných sil (IDF) však byl splněn. Svět se mění, bezpečnostních hrozeb přibývá. Reagovat bychom tedy mohli i my v Česku přijetím pružnějších předpisů k vedení speciálních rozhovorů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz