Hlavní obsah
Psychologie

Člověk, který pláče, je čitelný. Slzy odplaví emoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Ještě neví, že si nic nevyvzdoruje.

Víte, kdy jste naposledy plakali? Pokud ne, zamyslete se nad sebou. Někde může třímat problém, který vás časem může doběhnout a dostat do prostředí psychiatrické léčebny. Kdo neumí ovládat své emoce, potřebuje pomoci jako sůl.

Článek

Zpravidla ihned po narození začne dítě plakat. Má k tomu několik důvodů. Dlouhodobý klid přerušilo ostré světlo porodního sálu, bylo odstřihnuto od přívodu energie. Dává prostě na vědomí, že mezi námi je nový človíček.

Emoce se dají ovládat

Po několika málo minutách zjišťuje, že pláč je dokonce výhodný. Bolí ho něco? Má hlad? Je mu zima nebo teplo? Vždy někdo přiběhne a zpravidla splní jeho přání, pokud nejde o úplného ignoranta bez zkušeností.

V průběhu dětství se pláč jako zhmotnělá emoce mění v nátlakový prostředek. Chci ukázat nejbližším svůj odpor? Řvu jako tur! Ovšem nejen prostředek boje. Umřela nám na dvoře slepička, od které jsem měl/a oblíbená vajíčka k snídani? Rozpláču se tedy, abych vyjádřil/a emoce. Lítost nad ztrátou.

Slzy ukáží osobnost člověka

Ovšem pláčou dospělí? Stále není jasné, kdy, jak a proč, pokud nejde o jakýmkoliv podnětem oslabené jedince. Ano, babička občas pláče bolestí, protože ji bolí klouby, ale ostatní?

Emoce v podobě pláče se v dospělosti dostává pod iracionální plášť regulace. Víme, že existuje, ale málokdo jej používá!

Právě vytěsněná schopnost používat pláč jako emoci může být u konkrétních jedinců klíčem k pochopení jejich nitra. Pokud pláč nepoužívají ani při výrazném projevu bolesti druhých, můžeme si všimnout jemných sklonů k sadismu.

Naopak jestliže je jiný vyloženě plačtivým, může být emočně rozladěný a cítit se nekonformně.

Nejlepší je tedy mít pláč pod přiměřenou kontrolou a používat ho tam, kde to je přirozené a společensky žádoucí. Když někdo vyhraje v loterii stamilióny, má přece právo, aby se mu v očích zaleskla slza štěstí. Pokud se někdo na onkologii dozví od lékaře větu Mám pro vás špatnou zprávu, ať si popláče také. Stejně jako ten, komu notář při projednávání dědictví suše sdělí Bohužel, váš rodič u Vás sepsal listinu o vydědění. V některých profesích je dokonce pro případ pláče klienta připraven kapesník.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz