Hlavní obsah
Psychologie

Depresi může prohloubit padák v práci. Zítra nemusíte chodit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Čerstvě propuštěný zaměstnanec čeká na právníka. Bude podávat žalobu na neplatnost výpovědi.

Zákoník práce vypadá jako vyvážená právní norma. Zaměstnavatel i zaměstnanec mají stejný, nebo podobný rozsah práv i povinností. Přesto může dojít k jejich vychýlení. Na zdraví to pocítí člověk.

Článek

Firma, která se snaží produkovat zisk svým vlastníkům, nemusí de facto řešit vůbec nic. Do toho se občas mezi politiky probouzí vášně a chtějí stranit zaměstnavatelům. Zvýhodnění jedné strany proti druhé se může vymknout z rukou!

Osobní ohodnocení po zkušební době

Již dnes je dostatek prostoru na obou stranách barikády, aby si řekli, jestli k sobě přilnuli nebo ne. Říká se mu zkušební lhůta, kdy jeden pozoruje druhého. Zaměstnanec poznává zpravidla své kolegy a vnitřní mechanismy, které ve firmě panují.

Pokud je pozná dobře a sžije se s nimi, po třech měsících si ho nevolá šéf, aby mu řekl, že má právě padáka a další den nemusí chodit. Končí zkušební lhůta a zaměstnanec si může oddychnout. Vydržel, přežil, může pracovat dál.

Jistotu získá i firma. Pokud do tohoto okamžiku nebyla jistá, jestli šikovný člověk vydrží a neodejde ke konkurenci, může si oddychnout. Někde tento okamžik oslaví přidáním osobního ohodnocení, jinde si potřebou rukou.

Výpověď dávat sami nemusíte

Jakákoliv firma je však živým organismem, který se řídí svými vlastními pravidly, zpravidla získanými dlouholetou prací s lidmi. Pokud dojde ke snížení počtu zakázek, někde propouští lidi v předdůchodovém věku, jinde si svá fidlátka balí noví kolegové.

V tomto směru už mohou hrát roli emoce a s nimi spojené zaměstnanecké benefity. Kdyby dostal výpověď někdo, kdo je ve společnosti zaměstnán delší dobu, měl by mít nárok na odstupné. Do jeho vyplácení se však nikdo nehrne!

Anketa

Zbavila se vás někdy firma tím, že vám navrhla, abyste raději sami podali výpověď?
Ne, podobnou situaci si nedovedu ani představit!
29,1 %
Bohužel jsem na podobnou špinavou hru přistoupil/a...
35,4 %
Ano. Raději odcházím v klidu a bez hádek.
35,5 %
Celkem hlasovalo 79 čtenářů.

Což je bohužel prostor nebo období, ve kterém může dojít k odhalení podstaty, Za zavřenými dveřmi může být zaměstnanec pokárán a může mu být naznačeno, ať si raději podá výpověď. Kdo na toto přistoupí, stává se slabší stranou!

I slepice chce povyskočit

Podání výpovědi, ke které je člověk donucen, může být startovačem depresí. Dochází k nucenému potlačení osobnosti jedince, mohou se objevit problémy s usínáním nebo dokonce přímo nespavost.

Člověku se v hlavě zobrazují obrazy, ve kterých dominuje nejistota s otázkami po znovunalezení klidu a jistoty. Těchto momentů dovedou využít ne příliš citliví jedinci, kterých je ve vedení nejrůznějších firem jako máku!

Léčí si pomocí neopodstatněné agrese své neukojené a přehlížené ego a je úplně jedno, jde-li o bosse v malé pekárničce, který by rád konkuroval velkokapacitním pekárnám nebo šedou myšku v kanceláři. S mocí rostou křídla, a pokud je člověk nechá volně přerůst přes sebe, i slepice povyskočí pár centimetrů nad zem!

Pomoc pak může přinést soudní verdikt, který označí výpověď za neplatnou nebo důsledná inspekční činnost Státního úřadu inspekce práce. Důležité je, aby se zaměstnanec nebál bránit se proti šéfově zlovůli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz