Hlavní obsah
Rodina a děti

Děti mají právo na blízké v nemocnici. Zdrogovaným rodičům vstup zakázán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Rodiče pod vlivem na sál nepatří.

Nemocnice se chvilkami bouří proti přítomnosti rodičů dítěte během vyšetření. Rodiče naopak vyžadují, aby nebylo upíráno jejich právo být kdykoliv a kdekoliv. Kde je míra, která vyhoví oběma stranám?

Článek

Jsme v nemocnici, práva pacientů se mění především směrem k jejich větší autonomii. Dítě jako zranitelná osoba má právo na přítomnost rodičů. Mariánskolázeňský hotelový recepční Josef Pavlovic, který se jako bakalář ocitl v životní roli náměstka ministra zdravotnictví za Piráty, dnes diktuje lékařům: „Chceme, aby přítomnost blízkých osob byla možná vždy, a chceme ukázat, jak je to možné udělat,“ řekl nedávno pro Novinky.

Podtrhl tak svoji elementární neznalost reality života, i když bublina jeho osobního života může být absolutně v pořádku. Jako otec se totiž příkladně účastnil i rodičovské dovolené, aby žena mohla vydělávat a zajistit rodinu. Tato dokonalá souhra bohužel nepanuje v každé famílii. Na odboru sociálně právní ochrany dětí, kde jsem se profesně zastavil, jsem byl přímým svědkem tahanic o děti jedním nebo druhým rodičem. Tyto situace bohužel žádný právní předpis neřeší. Právě podobný typ rodin může být pro medicínský zákrok spíše na obtíž.

Pořizování videí zakázáno

Pokud dochází k operativnímu zákroku, je potřeba říci, že nezdravotník na sál nepatří. Rodič by mohl být přítomen tak, aby své dítě viděl a mohl podpořit vizuálně, nikoliv fyzicky. Po uspání pacienta je totiž přítomnost spíše rušivá.

Ošetřit by se měla i situace, kdy se přítomnosti dožaduje rodič pod vlivem omamně psychotropních látek…

Někteří zákonní zástupci se také domnívají, že pokud právě jim bude znemožněno natáčet zavedení kanyly do těla právě jejich dítěte, nebudou mít co dát do rodinného alba a ukazovat příbuzným.

Jakým způsobem pak ošetřit právo dítěte na pobyt rodiče v nemocnici, pokud dochází k jeho psychiatrickému vyšetření v případě podezření na zneužívání? Na jednu stranu je zde pacient, na druhé straně podezřelý rodič, který je však do vynesení případného rozsudku nevinný…

Příklady dobré praxe existují

Přítomnost rodičů jako opory dítěte v nemocnici má jistě výrazný psychosociální náboj a přispívá tak beze sporu k rychlejší léčebné reakci.

Ne v každé nemocnici vnímají přítomnost rodiče jako problém, za příklad stojí havířovské zdravotnické zařízení, které je vybaveno i samostatnými křesly vedle lůžka na dětské JIP, pokud rodič dodržuje nemocniční řád. V Havířově tak berou rodiče jako součást služby poskytujícího týmu pacientovi.

Důležitý je i kontakt mezi rodičem a dítětem u zvlášť závažných chorob, protože z nejbližších pacienta jsou výborné podpůrné osoby. Rozumí potřebám dítěte a často zvýší kvalitu prožívání nemocného, které tak může vést ke kratší délce hospitalizace pacienta.

Pevně věřím, že tak především díky svým životním kompetencím zdravotnický náměstek od Pirátů přestane v Praze chytat lelky a naopak se chytí příležitosti, ve které může zazářit! Nejen rodiče, ale i zdravotnický personál rádi ocení jasně stanovené mantinely.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz