Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Děti po základce rovnou na Úřad práce. Systém se na ně těší

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Kdo školu flinká, může skončit na Úřadu práce.

Karty jsou v zásadě více méně rozdány. Kdo z deváťáků se nedostal na střední, má ještě malou šanci během druhého kola přijímacího řízení. Kdo neuspěje tam, tomu spadla klec!

Článek

Oddalování všeho na poslední chvíli, vykřikování během vyučování, nerespektování vyučujících, sem tam pozdní příchod, snížené známky z chování. Vše si vybírá svoji daň.

Pozdě bycha honit

Populačně silné ročníky, mířící za výučním listem nebo maturitní zkouškou, ukáží nekompromisně záda všem, kteří se snažili jen vézt a mysleli si, že nad jejich výstřelky se mávne rukou. Neunikne nikdo!

Anketa

Jak by podle Vás měla vypadat práce s nezletilými klienty Úřadu práce?
Klidně bych je poslal na povinnou stáž do firem. Uplatnit se mohou i při veřejně prospěšných pracích.
76,1 %
Důležité je pro ně připravit širokou paletu nabídky kurzů. Něco je prostě naučit, aby něco uměli.
19,9 %
Já bych je moc nepřetěžoval/a. Podle mě jsou ještě příliš malí na řešení jakýchkoliv životních situací.
4 %
Celkem hlasovalo 3168 čtenářů.

Částečně jde o vinu samotných žáků základních škol a částečně o selhání jejich rodičů. Pokud by byli důslední a vyžadovali od svých ratolestí pevnou rukou řád, spočívající v pravidelné přípravě do školy, stát se to nemuselo.

Dnes však už pomaličku pozdě bycha honit. Omlouvání dětí, že jsou ještě malé, to už neplatí. Dno, na kterém mohou výtečníci skončit, je tu. Není však potřeba je vůbec litovat. Každý strůjcem svého štěstí.

Studijní návyky lze vytvořit

Povinná školní docházka trvá v Česku 10 let. Prvním rokem je přípravná třída v mateřince nebo nultý ročník základní školy. Po něm následuje devítiletý pobyt na škole základní. Pokud se během něj stane, že je dítě neklasifikováno nebo hodnoceno nedostatečně, lhůta docházky se neprodlužuje.

Jedinou výjimku může udělat ředitel/ka školy. Zákonný zástupce sepíše žádost a vyčká verdiktu, který rozhodne. O tom, že na kladný výsledek může mít vliv chování robátka, o tom není potřeba příliš pochybovat. Je to tak!

Pokud vyjde žákovi statutární zástupce školy v ústrety, může si rodina blahopřát. A pokusit se v rychlém časovém sledu napravit to, co nepovažovala za prioritu. Tedy utvořit v synovi nebo dceři studijní návyky a doufat, že za rok se nebude situace opakovat.

Účast v kurzu není dobré podcenit

Pokud nevyjde, přichází pro nejmenší a jejich rodiče další etapa života, tentokrát spojena nikoliv se vzděláváním ve školách a školských zařízení, ale v rámci rekvalifikačních kurzů. Nic neumí a trh práce pro forma vyžaduje alespoň nějaký doklad o vzdělání a kde ho vzít?

K nalezení vysněné práce také povětšinou dětem schází nějaká praxe. O tom, že doma jednou týdně luxovali, sem tam vynesli odpadkový koš či utřeli nádobí, je hezké vyprávět si v partě spolužáků. V pracovním životopisu totiž podobná informace nechá každého zaměstnavatele chladným jako led.

Na podporu v nezaměstnanosti děti nedosáhnou, nemají odpracovaný ani jeden rok, ke kterému se dávka váže. Je tak dobré začít přemýšlet, který kurz je blízký vysněné profesní kvalifikaci a začít s přípravou na přijímací zkoušky za rok. Všechno zlé je k něčemu dobré, budou o krok napřed v porovnání se starší konkurencí.

Úřady práce čerstvý nápor nezaopatřených uchazečů zvládnou, jsou na ně připraveni. Speciálně proškolení zaměstnanci jim i jejich zákonným zástupcům poskytnou plně kvalifikovaný servis. Čas k tomu, aby ještě na začátku života byla provedena z jejich strany náprava, mají. Stačí ji neprošvihnout!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz