Hlavní obsah
Názory a úvahy

Díky běžencům nevymřeme. Budeme mít na důchody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Jako ptáci migrují i lidé.

Berou nám práci a měli by se vrátit domů, říkají si mnozí lidé, když vidí vstřícnost, se kterou Česko poskytlo dočasný azyl běžencům před válkou na Ukrajině. Nezapomínejme, že před rokem 1989 to byli právě Češi, kdo hledali ve světě bezpečí.

Článek

Žádná válka na území Československa od roku 1945 nebyla. Kromě té studené a vnitřní. Pár lidí nemohlo vykonávat svoji profesi, někteří byli zbytečně v kriminálu jako doma, další nemohli studovat, jiným vládnoucí strana sebrala, co předchozí generace naškudlila.

Migrace je přirozená

Dnes známá zpěvačka Marta Kubišová tak pracovala jako účetní kdesi v podniku bytového hospodářství, pozdější ministr zahraničních věcí Jiří Dientsbier byl topičem v kotelně, oblíbený herec Pavel Landovský bydlel v Rakousku, protože v Československu by si ani neškrtnul!

Nejsou to však jen tito známí lidé, ale desetitisíce dalších, které třeba nikdo ani nezná jménem. Prostě sbalili svých pár švestek a šli žít „ven“.

Migrace je jednou z přirozených věcí světového životaběhu. Díky ní se zvyšuje počet obyvatel v populaci a makroekonomové mohou modelovat tabulky o tom, jak bylo a jak bude. Počty to jsou jednoduché. Čím více obyvatel, tím více peněz na důchody. Čím pestřejší složení populace, tím bohatší nabídka zboží, kterou země produkuje.

Kdo by dnes věděl, že oblíbený dort Marlenka, který se z Česka vyváží do celého světa, vůbec existuje, pokud by se v Ostravě kdysi dávno neobjevil Armén Gevorg Avetysian? Začal ho péct po kusech v sídlištní kuchyni a dnes zaměstnává více jak 200 pekařů a cukrářů, kteří na jeho strojích chrlí jednu dobrotu za druhou.

Přínosy mohou převážit

Pokud by si kdokoliv myslel, že vše může být jen růžové, byl by vedle, jak ta jedla. Spolu s velkým množstvím prchajících jedinců se u nás objevilo i pár lumpů. Kdo je mezi sebou nemá? Stačí se zamyslet a uvědomit si, kdo třeba v rámci školní docházku byl ve třídě mezi spolužáky ten, komu se říkalo, že špatně dopadne…

Německo tak má své Turky, Francie s Anglií zase Afričany, v Kanadě děsí paní Karla Homolka, vražedkyně českého původu. Nikde však nezaznívá, že kvůli těmto výjimečným případům by se nemělo pomáhat potřebným, kteří prchají za mírem nebo za svobodou!

Pevně věřím, že díky přirozené toleranci přečkáme a v budoucnu ještě dokonce sklidíme za dnešní projev laskavosti z moře přínosů, které přijdou. Nic nejde ze dne na den. Dovedu si ovšem představit, že díky plně kvalifikovaným cizincům pokryjeme v nejbližší době akutní nedostatek zubních lékařů, psychiatrů a jiných potřebných profesí.

Zdroj: https://www.businessinfo.cz/clanky/studie-migraci-stale-vnimame-negativne-trh-ji-ale-potrebuje/

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-vrazedkyne-s-ceskymi-koreny-desi-kanadu-40101958

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz