Hlavní obsah
Rodina a děti

Dítě se cítí samo, je přehlížené. Krade jako straka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Dospívají. Mohou se cítit sami. Potřebují se svěřit. Když nemají komu, mohou začít třeba krást. Chtějí na sebe jen upozornit.

Maminka, která mě kontaktovala, si už nevěděla rady. Její patnáctiletý syn krade. I z mailu, který jsem dostal, jsem pochopil, že se červená až za ušima. Jde pro ni o nepříjemnou situaci.

Článek

Ratolest čeká nástup na střední školu. Na základní už ho měli prokouklého, nikoho nepřekvapil a dávali si na něj majzla jak kantoři, tak spolužáci. Vrchol přišel o prázdninách. Krádež mobilu v prodejně, který byl vystaven na pultě.

Trestný čin se nestal

Ostraha v prodejnách nebývá na ozdobu, takže floutek skončil hned v rukách pozorných maníků. Ani nedostal pohlavek, vše běželo v souladu se zákonem. Zavolala se státní policie.

Přijel vůz s nápisem „Pomáhat a chránit“, čerstvého absolventa naložili i s předmětem doličným, na cestu jim personál s radostí předal dokumentaci. Kamerový záznam z prodejny, kde bylo vše jasně viditelné.

Anketa

Ukradli jste někdy něco během dospívání proto, aby si vás někdo všiml?
Jednou jsem to zkusil/a. Pak si se mnou rodiče začali povídat. Pomohlo to.
20 %
Neměl/a jsem to zapotřebí. S rodiči jsem pěstoval/a důvěrné vztahy a o pozornost si říkat tímto způsobem bylo zbytečné.
60 %
Mnohokrát jsem stál/a na rozhraní. Nakonec jsem svůj vnitřní vztek udusil/a a nechal/a ho odplout. Šlo tedy spíše o štěstí nebo strach, který mi to nedovolil.
20 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Nezletilce vyzvedla maminka, výslech proběhl za asistence pracovnice oddělení sociálně právní ochrany dětí příslušného úřadu. O trestný čin nešlo, škoda nepřesáhla 10 tisícovek, a tak věc bude postoupena k přestupkovému řízení.

Vydělané peníze voní

„Dáváme mu poměrně slušné kapesné. Má, co chce, a nyní toto,“ lamentovala matka ve svém mailu a poukazovala na společenský statut, který famílii náleží. Ani stín pochybností o tom, že se může mýlit a někde dělat výchovnou chybu.

Nejlepším psychologem pro děti je jejich rodič, říká se občas a v tomto případě by šlo o nepřehlédnutelné selhání právě tohoto odborníka. Na co je mládenci jeho pokoj, technické novinky, k čemu potřebuje peníze?

Ty si mladí lidé dovedou vydělat na brigádách, pokud chtějí. I když je trh práce pro ně nevlídný, mezi příbuznými se sem tam vždycky někdo najde, kdo potřebuje s něčím pomoci. A utrácení peněz, které si sami vydělají, to má stále velkou váhu!

Zájem o dítě musí být opravdový

Nejde totiž o rozhazování kaček, které dostane jako kapesné „jen tak“. Čerstvý absolvent základky kradl již vícekrát. Peníze z peněženky rodičům, spolužákům ve škole knížky, po prodejnách nejdříve sušenky a bonbóny, nyní prvně telefon.

Kolikrát přitom stačí málo. Kapesné svázat pravidly. Když budeš vynášet odpadky a venčit psa… Pokud budeš mít uklizeno v pokojíčku… Večerka je ve 22:00. Nejde o žádný kasárenský režim, ale vše může fungovat na bázi vzájemné dohody. Pravidla jsou pravidla! Část z toho, co dělala doposud hospodyně, může v domácnosti zastat i dospívající školák.

K těm však patří i čas na dítě. Obyčejné popovídání si. Co mládence trápí, jaké má starosti, co mu dělá radost… To, že mamka přijde z práce domů s naditou šrajtoflí, otevře si láhev vína, usne u televize a dítě zkontroluje jen jestli je doma, to o partnerství ani výchově nevypovídá vůbec nic!

Pokud dítě krade „pro sebe“, i když se zdá, že všechno má, volá o pomoc. Pokud je za čórkami touha něco někomu dát, řadí se mezi zneuznané. Vše se dá řešit! Třetím nejčastějším důvodem pro chmatáctví je vstupenka do party. To už však může být problém na delší dobu… Návštěva psychoterapeuta může přinést rodinnému systému rozuzlení nečekané, ale dá se vždy nalézt cesta k tomu, aby vše fungovalo tak, jak má.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz