Hlavní obsah
Zdraví

Dlouhodobá trápení zdraví nepřidají. Zatočte s nimi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Stres může zbytečně paralyzovat. Nenechte ho nad sebou zvítězit!

Kdo se neumí vyrovnat s trápeními, která každého z nás v životě sem tam potkávají, zadělává si na problém jako hrom! Pokud jde o dlouhodobou záležitost, může negativně ovlivnit kde co.

Článek

Jde třeba o choroby, které se na člověka nalepí ve chvíli, kdy nejméně čeká nebo i obyčejné nemoci a úrazy. Psychika člověka se v těchto situacích totiž potom nesoustředí jen na úspěšný boj s nemocí, ale i na trápení z minulosti.

Vzpomínky svazují

Jde o vzpomínky, které dlouhodobě nedají člověku spát a objevují se zákeřně ve chvílích, kdy to nejméně čekáme. Člověka pak dokážou dokonale traumatizovat! Zalígrovat v ohradě nepříjemných dějů a obrazů.

Kdo v dětství kvůli dlouhodobé nemoci opakoval ročník na základní škole a spolužáci se mu kvůli tomu posmívali, může mít pak nízké sebevědomí. Pokud někdo složil maturitní zkoušku napodruhé, také mu to na mysli nepřidá. Hádali se před vámi doma rodiče a jeden sem tam hodil po druhém talíř na podporu svých argumentů? Tehdy jste utekli pod stůl, šlo o dětství, ale postupem času víte, že šlo o domácí násilí a máte strach navázat jakýkoliv kontakt.

Anketa

Dovedete se vyrovnat se svými problémy?
Žádné si nepřipouštím. Díky tomu se cítím absolutně v pohodě.
0 %
Neustále nad vším přemýšlím. Pokud bych mohl/a něco udělat lépe, bylo by vše lépe a tolik bolesti jsem zažít později nemusel/a.
80 %
Nedokážu na všechno zapomenout sám/sama. Občas zajdu na psychoterapii, pomáhá.
20 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15 čtenářů.

Co člověk dostane do vínku, to si odnáší s sebou v podobě přímých vzpomínek. A naučených reakcí, které mohou být později brzdou jakéhokoliv aktivního přístupu k životu.

Svěřit se je normální

Je tedy fajn, když i k na první pohled ne příliš příjemným situacím naleznete svoji obranu. Cestu k vyrovnání se s problémy.

Tím může být pomoc kantora ve třídě, který vysvětlí spolužákům, že opakování ročníku po nemoci je normální. Jako dítě toho mnoho nezmůžete, ale každý se může obrátit na třídního učitele a ten již dokáže problém vyřešit. Maturita napodruhé? No a co! Jde o zkoušku a pokud má člověk trému, nemusí se nikdo divit, že vyzkoušel jednou a pak podruhé. Od toho se prověrce znalostí přece říká zkouška. Nikdo se už nikoho v životě nebude ptát, jestli ji složil napoprve, napodruhé nebo napoosmé. Měli jste strach při hádce? Svěřte se někomu, komu důvěřujete. Odvyprávějte svůj příběh, uleví se vám.

Je mnoho situací, které dokážou svázat ruce. Úplně zbytečně! Nejde totiž o neobyčejné zážitky, ale momenty, které občas potkají kde koho. Zrovna vás pak nemusí nijak omezovat!

Říci si o pomoc není ostuda

Akutní reakcí na stres mohou být pocity na zvracení, nechuť k sexu, záchvat migrény. Pokud však nedojde k vyrovnání se se situací, která trápení způsobila, je to jako uložení zbytečné zátěže do batohu.

Jdeme dál a tíží nás. Časem mohou vyplavat na povrch choroby typu cukrovka, vysoký krevní tlak, bolesti hlavy a zad, potíže s trávením, oslavení imunity a jiné. K tomu pak i související problémy v rodině, kde hrozí snaha o únik pomocí jednoduchých řešení typu rozvod, hádky a podobné negativní reakce. V pokročilém věku přichází třes rukou, spánkové deficity.

Negativa evidentně převažují. Zbytečně! Každá rovnice by totiž měla být vyrovnaná. Levá strana by se měla rovnat pravé, říká se v matematice. Chce to jen chuť něco dělat a chtít změnit. Pokud se neumíte přesvědčit, nechte si poradit. Učený z nebe nespadl, nejde o žádnou ostudu a odborníci na duši z řad psychoterapeutů rádi pomohou.

Pokud člověk zvládá pracovat se svým stresem, je mu hned lépe. Rychleji se uzdravuje, zažívá méně bolestí. Nikdo se nemusí bát udělat inventuru svého nitra, všechna trápení zamést na lopatku smetáčkem a vyhodit je. Pozdě není nikdy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz