Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Dobrý skutek – záchrana pejska z útulku. Rodinu právě začal vést hafan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Chovatel Azora říká, že jeho pejsek nosí sluneční brýle proto, že nemá rád, když mu svítí do očí. Člověk to může jen respektovat… V optice si je prý vybral sám.

Kdo myslí, že udělá radost čtyřnohému mazlíčkovi tím, že si ho vezme z útulku domů a poskytne mu pelíšek, měl by se mít na pozoru. Není všechno zlato, co se třpytí!

Článek

Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. Někteří známí novopečených chovatelů nadšeně kývají hlavou a blahopřejí, když jim sdělujete všechny své pokroky. Jiní nevěřícně kroutí hlavou. Domů si ze zásady nikoho živého jen tak nenakvartýrují!

Výběr vodítka zamotá hlavu

Každá mince má dvě strany. Možná jsou na začátku rozzářené dětské oči, sem tam ukápne i slza plná dojetí. Dny zalité sluncem však může velmi záhy vystřídat tvrdé vystřízlivění. O domácího mazlíčka je potřeba se starat!

Není to totiž jen o vymazleném pelíšku, který může být dnes již superluxusní a poměrně drahou designovou položkou v rodinném rozpočtu. Další výdaje totiž na sebe nenechají dlouho čekat.

Kdo chce, může od rána do večera brouzdat po internetu a hledat, co by se právě jemu pejskovi nebo kočičce líbilo. Vodítko! S brilianty rakouského továrníka nebo jen tak látkové a obyčejné? Není však lepší kovový řetěz nebo kožený řemínek?

Režim doma změní všichni

Otázky neznají konce a to ještě nebohé zvířátko neví, co ho čeká. Může mít totiž vlastní outfit na jaro, léto, podzim a zimu. To aby nám venku neumrzl. Ano, i venčení je momentem, které ovlivní domácnost. Vyjasňování si pořadí, ve kterém kdo bude chodit s pejskem ven je pak na stole často skoro každý den…

Další diskuse přichází s menu. Půjde o granule pro pejsky nebo v případě kočky o každý den čerstvou rybu? A jaké pamlsky dávat? Nebo začneme vyvářet sólo porce pro svého oblíbence? A jak velké mají být? Není moc tlustý nebo hubená?

Další otázkou je úklid po rodinném mazlíkovi. Je potřeba říci, že ne každá domácnost snese rozlítaného hafana po bytě, když se vrátí z procházky. Bude hadřík na utření tlapiček sólo nebo stačí oklepat se na rohožce. Kdo ví, nepoví, protože všude je to jinak.

Doklady i pro mazlíčky

Loužička v předsíni? To snad nemyslí vážně! „Sedni!“ a nikdo si nesedá. Jak a co s tím vysvětlí odborníci na cvičišti, kam by se měl vypravit ten, kdo bude mít zvíře na starosti. Stejně jako neexistuje kolektivní vedení nikde na světě, nemůžete přece po svém mazlíkovi chtít, aby se podřizoval každému.

Přitom poslouchat by měl a neběhat do vozovky, aby ho nepřejelo auto. I dovolená se může zkomplikovat, pokud nemáte babičku nebo někoho jiného na hlídání. Každé zvíře totiž musí mít svůj cestovní pas, ve kterém je záznam o očkování proti vzteklině. A to mluvím jen o státech na území Evropské unie!

Anketa

Myslíte si, že domácí mazlíčci jsou chytří tvorové?
Nevím, jak kteří, ale ten můj určitě.
26,3 %
Ani omylem. Dělají jen to, co je naučíme a co jim dovolíme.
0 %
Řekl/a bych, že jsou mnohokrát lepší společníci než lidé.
73,7 %
Celkem hlasovalo 19 čtenářů.

Další položkou v rodinném rozpočtu jsou náklady za veterináře. Ty mohou být od stokorun za drobná ošetření po desetitisíce za náročné zákroky. Je tedy nutné v příjmech myslet i na tuto položku jako nový výdaj, aby se z ní nikdo zbytečně nesložil.

Bude vám zvířátko z útulku vděčné až za hrob? Nenechte se mýlit! Emoce, které od zvířat očekáváme, jsou z velké části lidské projekce. Zkuste svému psovi říci někdy nějaký vtip a zjistíte, že se mu ani nezasměje. Je mu úplně jedno, reaguje jen na naučené pokyny a za to očekává odměny. Nejlépe okamžitě a hned. Ne všichni psychologové si totiž myslí, že pes nebo kočka má svého nejbližšího parťáka nebo parťačku v oblibě. Prostě je tam, kde si může lehnout a dostane najíst. Myslíte-li si cokoliv jiného, je to vaše právo a nikdo vám ho nebere.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz