Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Domácí mazlíčci přináší dočasnou radost. V útulku končí po Vánocích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivana Votýpková

Letošní Vánoce strávil v rodině, po svátcích pošupajdí do útulku.

Kdo by nechtěl vidět rozzářené dětské oči pod stromečkem. Někde dárky vybírá celá rodina, jinde se jich sejde několik i stejných od různých dárců. Obchodníci si zvykli, a tak nabízejí možnost dárek vrátit během ledna zdarma.

Článek

Jsou domácnosti, ve kterých zjihnou oči i dospělým. Děti si mají s kým hrát, najednou je právě jejich čtyřnohý přítel. Buď jde o pejska, nebo kočičku. Rodina je pohromadě a všichni se během svátků střídají, aby se rozdělili o novou povinnost chodit venčit.

Zájem o mazlíčka opadá

Starost zůstává i po Vánocích, aby zvířátko neudělalo loužičku nebo neokousalo nohy stolů, židlí či jinak nepoškodilo domácí nábytek.

To je už ovšem běžný rok. Děti vezmou po ránu brašny a letí do školy, rodiče odejdou do práce a psí eldorádo může začít! Ruku v ruce s ním přichází zmenšující se tolerance k běžným projevům nových štěněčích nebo kočičích členů domácnosti. Tu loužička na koberci, jinde bobík v předsíni.

Anketa

Nechali byste si pejska, kterého byste dostali jako dárek pod stromeček?
Nadšení by to u mě nevzbudilo, ale přizpůsobil/a bych se.
19,7 %
Vím, že nemám čas. Takový dárek bych nikdy nepřijal/a.
7,6 %
Pokud by šlo o předem připravený a domluvený dárek, bylo by to skvělé!
72,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 66 čtenářů.

První hádky v rodinách jsou pak předzvěstí toho, že výběr dárku nebyl promyšlenou záležitostí. Děti se vymlouvají, že po škole už nemají čas a rodiče jsou v práci. Situace je jen pro velmi otrlé jedince.

Správné péči pomáhá řád

Pokud v rodině vládne pořádek, nastolí se rychle i pro štěňátko nebo kočičku. Lednici stačí vyzdobit rozpisem pravidelných nových povinností a rychle se vše vžije do nově nastavených kolejí.

Dbát je potřeba i na stravu a domluvit se, co ten chlupáč vlastně bude jíst. Někdo upřednostní granule, jiný bude vyvařovat. Zde je potřeba jen dávat pozor na to, aby zvířátko nedostalo z přemíry dobrot zažívací potíže a s nimi spojený průjem.

Také je fajn nalézt si čas na seznámení se s nejbližším veterinářem, který bude zajišťovat péči o nového člena rodiny. Nemusí to totiž být jen povinnost očkování a čipování, co nové vlastníky čeká. U některých pejsků a kočiček se může objevit skrytá choroba, která není slučitelná se životem.

Nezvládnutých pejsků se lidé zbavují

Více ohrožena jsou zvířátka, která byla pořízena nechtěně v nejrůznějších zvířecích množírnách než u osvědčených chovatelů. Bohužel nejde jen o starost a obavy, ale za léčbu i o pořádný vítr v peněžence!

V některých rodinách tak začne klíčit myšlenka, že by bylo dobré se zvířete co nejrychleji zbavit. Dokud si na něj děti nezvyknou a nebude jim kvůli mazlíčkovi zase trochu smutno…

Zodpovědnější rychlochovatelé se začnou porozhlížet po útulku, ve kterém by bylo fajn, a pak naplánují společný převoz mazlíčka. Méně citliví lidé, kteří se však mohou rychle dostat do kolize s trestním zákonem nebo zákonem na ochranu zvířat, štěňátko někde odloží v lese a odjedou, aby si vše příroda vyřešila sama.

Pořízení nového člena domácnosti vyžaduje pečlivě promyšlené rozhodnutí. To se pozná i na přípravách, které dárci věnují před pořízením štěňátka či kočičky vytvořením vhodného zázemí. Tam, kde čeká pelíšek, není se o co bát! V jiných případech je však obezřetnost na místě. K přijímání nechtěných a opuštěných zvířátek jsou útulky připraveny již dnes! Děje se tomu tak, bohužel, během ledna každý rok…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz