Hlavní obsah
Rodina a děti

Domácí násilí pod drobnohledem. Týraní muži? Ve 40%

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

I muži mohou zažívat doma peklo.

Když se řekne domácí násilí, většina veřejnosti si představí plačící ženu s monoklem. Na konzultaci do mé psychoterapeutické praxe však přišel muž. Řešení bylo jediné, od manželky odejít i s dcerou. Co se za zavřenými dveřmi dělo?

Článek

„Byla to láska jako hrom,“ pustil se do vyprávění jeden z mých klientů na prvním setkání. S pozdější paní se seznámil už na střední škole, chodili spolu do jedné třídy. Vysoká škola oběma utekla jako voda, zakončili ji společnou veselkou. Pak se narodila dcera.

Zvyšující se nároky

Období mateřské dovolené, kdy on jako hlava rodiny zajišťoval po materiální stránce domácnost, bylo idylické a zalité sluncem jen krátký čas: „Jakmile žena přestala kojit, došlo k prvním hádkám a sporům.“

Nejdříve manželce vadilo, že není tak často doma, jak by si představovala: „Vůbec nechápala, že když chce jezdit každý rok na zahraniční dovolenou, musím práci obětovat více času,“ postěžoval si.

„Po čase jí přestalo vyhovovat, že nákupy zajišťuje ona a po mně chtěla, abych nosil tašky čerstvého jídla každý den místo velkých rodinných nákupů jednou týdně, na které jsme jezdili společně,“ dozvěděl jsem se.

Odchod byl jediné řešení

Ona jen sem tam něco uvařila a s dcerou došla na procházku nebo na pískoviště, to jí vyhovovalo. Domácí peníze dával na společný účet, který moc nekontroloval, ale jednou si všiml, že většina položek jde za útratou u kadeřníka a v nehtovém studiu + rozvážková jídelní služba. „Měla bys si najít také práci, dítě už je velké a může do školky,“ napadlo ho.

Takovou reakci nečekal: „Ty neschopný kreténe,“ začala na něj žena řvát a vyčetla mu, že se musí přece starat o dítě. Večer mu prvně vzala telefon a zkontrolovala SMS zprávy. Nebyl schopen slova!

Po čtvrt roce přesolil polévku, kterou se rozhodl udělat k sobotnímu obědu. Hned u stolu mu dala pár facek a řvala, že je nemehlo, s talířem mrskla do dřezu a ten se rozbil. Sama přitom celé dopoledne popíjela víno a sledovala televizi. Stejně jako mnohokrát dříve.

Sbalil věci sobě a dceři, odešli k jeho rodičům. Podal návrh na svěření dítěte do své péče. Už se nechtěl nechat ponižovat ani otloukat a nechtěl, aby si dcera odnášela do života vzor nefunkční rodiny.

Dnes chodí na psychoterapii jak on, tak dcera. Pomalu získávají sebedůvěru a znovu chuť do života, tatínkovi se také snažím vysvětlit, že vinu nenese on. Matka s dcerou se zatím mohou vídat na asistovaných setkáních za přítomnosti sociálního pracovníka.

O tom, že domácí násilí na mužích není v České republice ojedinělou záležitostí, svědčí fakt, že v roce 2019 muselo v České republice požádat o úkryt před svou partnerkou 600 mužů, což je skoro 40% ze všech hlášených případů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz