Hlavní obsah
Psychologie

Duše není vidět, ale investici potřebuje. Šetřit se nevyplácí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Má volné odpoledne, ale nemá si s kým popovídat.

Rodiče žáků všech stupňů i dospělí lidé se v zásadě rádi pochlubí nějakou novinkou. Nová rovnátka, kvalitnější ortéza, příjemný parfém… Že je možné pečovat o vlastní duši a zkvalitňovat si tak život, povědomí chybí.

Článek

„Ta naše holka nejí, asi má něco se žaludkem,“ diagnostikuje maminka někdy puberťačku, u které se začíná projevovat anorexie. „Z toho si nic nedělej, náš mladej se zase uzavřel do sebe a nic ho nezajímá, jen poslouchá hudbu,“ mávne nonšalantně rukou nad sebevražednými sklony svého dítěte tatínek ze sousedství.

Rodiče se o děti nezajímají

Přitom jde o děti, které mají všechno. Nové kolo, značkové oblečení, týden prázdnin u moře, zimu na sjezdovce. O tom mohou mezi spolužáky vyprávět, na první pohled tedy vypadají spokojeně. Rodiče se naopak chlubí ve svých sociálních bublinách, co vše pro své děti dělají a že by jim každý z nich snesl modré z nebe!

Vůbec si nevšímají, že z dětí vychází zcela jasné a akutní volání o pomoc. Najednou zjišťují, že svěřit se nemohou. Ve škole by se mu začali smát a doma se u stolu sejdou jenom jednou týdně, v neděli. Rodiče totiž jindy nemají čas.

Mělkost citů v rodinách, de facto nezájem o problémy svých dětí, které hraničí se zanedbáváním péče. Nikdo nic neřeší, krize se prohlubuje.

Důležité je nešetřit

Omluvit své chyby pak mnozí dospěláci rozmělněním umí dokonale. Vidí je v neprofesionálním přístupu školy, nechápající učitelce, nedostupnosti psychologické péče. Ta je podle nich také předražená!

Anketa

Jak dobře znáte přání, touhy a problémy svých dětí?
Dokonale. Kdykoliv přijdou a chtějí se s čímkoliv svěřit, čas pro sebe si uděláme.
83,3 %
Nevím vůbec nic a já se jim také nesvěřuji. Každý si musí poradit sám.
7,8 %
Hledáme právě psychologickou pomoc, ale všechno je tak drahé. Raději dětem koupím energetický drink, ten jim udělá radost. Poradit se mohou s vrstevníky.
8,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 102 čtenářů.

Jedna má známá, malířka, zjistila, že se jí holčička sebepoškozuje. Šla s ní do krámu, koupila jí značkové oblečení, jela na výlet k moři a pak vyrazili do fastfoodového řetězce. Vš přišlo asi na 15 000, mezi svými kamarádkami pak vyprávěla, kolik jí péče o dítě stojí, aby mohla být kamarádkami litována.

Přitom nemusela čekat ani čtvrt nebo půl roku, až na ni dojde řada ve státní pedagogicko – psychologické poradně. Mohlo jít o investici v řádově 1 000 – 1 500 korunách u psychoterapeuta.

Přichází lepší vnímání

Odborné vedení pak může přinést správnou diagnózu, vedle ní pak stanovení plánu podpory. Také zvýšení jistoty, že se nic tragického nestane.

Pojmenování přání, tužeb, snů a vizí je důležité pro pochopení situace. Člověka také motivuje k dalším výkonům, protože se podtrhuje bezpečnost místa a kontaktu. Klient cítí důvěru, které se mu v běžném životě nedostává!

Psychosociální pohoda přispívá nejen k lepšímu vnímání sebe samotného, ale i lepším pracovním výkonům.

Jakékoliv problémy duše jsou méně zřetelné než třeba otevřená zlomenina dolní končetiny. Bolet však může daleko více. V porovnání s ošetřením nemocného chrupu jsou náklady za péči zanebatelné

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz