Hlavní obsah
Cestování

O dovolené může rozhodnout aktivita žraloků. Egypt – na misce vah je strach, nebo láce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Tady by mohlo být plavání nebezpečné.

Při plánování letošní dovolené se může jako faktor projevit panika. Lidé, kteří podléhají mediálním zkratkám, mohou dospět k závěru, že v Egyptě není bezpečno. Mají tam přece krvežíznivé žraloky!

Článek

Tento iracionální efekt může způsobit přechodný pokles zájmu o významnou turistickou destinaci, kterou beze sporu Egypt je. Nejen jako kolébka kultury, ale i jako oáza příjemného odpočinku a exotických zážitků.

Osobní“ vylíčení děje přibližuje zážitek

Z českých turistů, kteří byli v letovisku, možná nikdo ještě žraloka neviděl, pokud nenavštívil nějaké tuzemské akvárium. V Čechách žraloka najdeme v ZOO Olomouc, Hodonín, ba dokonce i v obchodním centru Rozkvět v Brně… Přesto se ve zpravodajství bulvárního tisku může objevit „přímé svědectví paní Marie z Brna“, které při pohledu na ostré zuby „přestala kolovat krev v žilách“.

Zprostředkování osobních zážitků těmi, kteří jsou v centru dění a vylíčením jejich prožitku, je čtenáři jako příjemci sdělení přibližován děj. Nic víc, nic méně.

Marie z Brna dokonce nemusí existovat, místo Marie může být jako zdroj informací uveden třeba Antonín z Prahy (to abych se omluvil Brňákům).

Jde o metodu, která je vyučována po celém světě adeptům žurnalistického řemesla, aby v jejich produktech (= ano, i článek je zboží), došlo k co největšímu přiblížení se čtenářově touze „být na místě činu“.

Kdo se nebojí, může ušetřit

Žralok tygří má ve volné přírodě útočné rysy, zaznamenané útoky na člověka ve světě existují a z hlediska jejich četnosti se mu na hrudi třpytí bronzová medaile, což však neznamená, že by někde v zákoutí čekal na prvního plavce, kterého uvidí! V jeho žaludku totiž končí nejen kde kdo, ale i kde co. Při pitvách tak došlo i k zajištění dopravních značek nebo prázdného kanystru na benzín.

Přesto díky mediální bublině cena zájezdů do Egypta poklesla. Je tedy ještě více lákavější destinací, než byl doposud. Což je příležitost pro šetřílky všeho druhu, kteří si mohou na poloprázdných plážích užít do sytosti sluníčka, klidu a pohody.

Dokonce moje sestra, která nereagovala až na současnou pandemii strachu a laciných obav, má už zájezd dávno koupený a se svým partnerem mizí v pátek kolem poledního z ruzyňského letiště směrem Rudému moři, nemá vůbec žádný strach.

Repatriace ostatků nemusí být úplná

Nebyl bych to já, abych se jí nezeptal, jestli necítí nepříjemné mrazení v zádech a ona mně se stoickým klidem řekla, že pokud by k setkání došlo, zpříma by se žralokovi zadívala do očí a to by prý teprv čuměl! Dokonce si prý vše s partnerem během balení zavazadel zkoušeli doma.

Kdo z turistů takové štěstí mít nebude, pro toho je zde několik praktických rad, které může před odletem sdělit i případným pozůstalým. Tragédie v podobě setkání se žralokem není důvodem k reklamaci zájezdu ani poskytnutí jakékoliv slevy. Za svoji bezpečnosti si každý ručí sám!

V každém případě se vyplatí uzavřít klasické cestovní pojištění, jež zahrnuje i repatriaci ostatků člověka do vlasti. Z praktických důvodů lze ještě doporučit jako nejefektivnější formu naložení s ostatky těla zpopelnění.

Nikde totiž není psáno, že dojde ihned k odchytu útočícího monstra, kde by se následně stejně čekalo před samotnou přepravou na realizaci pitvy. A ani v tomto smutném případě nemusí být repatriace úplná, protože dobře stravitelné měkké části lidského těla mohou být již zpracovány trávicím traktem. Uložení ostatků v rakvi je za této hypotetické situace nadbytečným úkonem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz