Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Ekonomická krize dopadá i na zvířata. Domácí mazlíčci v ohrožení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Zvoní pejskům hrana?

Nejsou to jen lidé, kteří si mohou stýskat. Oči pro pláč mohou zůstat i oblíbeným domácím mazlíčkům. Jak si vlastně stojí chov v Česku poté, co všechno zdražilo? Rozhodl jsem se prozkoumat situaci v terénu.

Článek

„Kde jsou ty časy, kdy jsem kupovala pro svoji Betynku každý týden morkovou kost, abych jí udělala radost,“ svěřila se mně o své jezevčici důchodkyně s pejskem na procházce v pražském parku Grébovka.

Tržby obchodů s pamlsky stagnují

Nejde jen o malé krámky, kde člověk najde hračky, krmivo, živá zvířata, klece k domácím chovům, oblečení. Tržby generují i řetězce zahraničních společností. Ty nedávno zvýšily ceny svého zboží, aby promítly nárůst energií. Díky tomuto opatření zůstala zachována výše tržeb na předkrizové úrovni, což se jim prozatím líbí.

Podle mého názoru je jasné, že při vyšších cenách a stejných tržbách je vidět, že chodí méně zákazníků nebo méně utrácejí. Pokud by se totiž jen zvýšila cena zboží a lidé by ho kupovali stejně jako dříve, došlo by i k nárůstu tržeb.

Zanedlouho tak menší množství zákazníků mohou pocítit i drobní poskytovatelé služeb.

Koupel pejska v psím salónu chovatelé jednoduše nahradí sprchováním svého mazlíčka ve vaně, kočičky budou bez vyčesané srsti od kadeřníka nebo ozdobných mašlí a papoušci budou ve svých klecích lézt po opravdových větvích, sesbíraných na procházkách v lese místo po prefabrikovaných tyčích z Asie, prodávaných v chovatelských potřebách za majlant.

Pes se opustit nesmí

Osamělí lidé, kterým dělá společnost jen pes nebo kočka, jsou nyní kvůli šoku ze zvýšení cen energií a plynu v ještě větším ohrožení samotou. Zabezpečení vlastních potřeb, mezi které náklady na energie patří, je totiž na prvním místě!

Mnohé tedy může napadnout, že svého mazlíčka dají pryč.

V žádném případě si však nelze myslet, že zbavit se psa je jednoduchá záležitost. V některých případech by se člověk, který by se podobného jednání dopustil, mohl dostat do křížku se zákonem kvůli týrání zvířete. Vzhledem k poměrně široké síti útulků je dobré, pokud kdokoliv zjistí, že je pes již nad jeho možnosti, předat jej pracovníkům nejbližšího zařízení tohoto typu.

Jsou totiž také lacinější varianty domácích mazlíčků, které mohou dělat stejnou radost. Mnoho lidí je spokojeno s křečíkem, někteří i s rybičkami nebo papouškem. Jde tak o poměrně důstojnou variantu odstranění samoty.

Smutek rozeženete i s odborníkem

Pokud má kdokoliv problém s tím, že neví, jak se rozhodnout, radou mohou pomoci nejen lidé z nejbližšího okolí, ale i vrstevníci v denním stacionáři či sociální pracovníci úřadů v místě bydliště.

Pokud nevíte, jak si následně poradit se zármutkem, nebojte se nalézt třeba psychoterapeuta a se svojí situací ho seznámit. Při troše štěstí lze najít i odborníky, kteří své služby občas poskytují pro bono, tedy pro dobrou věc zdarma.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz