Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Fixlovat se nevyplácí, home office má pravidla. Práce doma není pro každého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Home office práce není omezena věkem. Koho baví, může vydržet až do smrti.

Přišel klient poradit se. Vedoucím se stal v práci asi před čtvrt rokem. Poprvé musí říct kolegovi, že už s ním nechce dál spolupracovat. Neví jak a trápí se tím. Jak je nejlepší dát výpověď?

Článek

Přitom to má celkem jednoduché. Ve firmě, kde pracuje, jsou všichni zaměstnáni formou OSVČ. Nemusel by říkat nic, napadá ho. To se mu ale nezdá korektní. Co je vlastně důvodem ukončení spolupráce?

Rozloučit se je těžké

Z právního hlediska nejspíš opravdu nic. Ukončení spolupráce má však lidský rozměr, proto vyvolává mnoho otázek a odpovědi mohou být rozličné.

V tomto případě je prý vše jasné. Parta lidí dělá jako OSVČ, práci mohou vykonávat z domova. Nikdo za ně neplatí nájem kanceláře, i když pracují dennodenně na stejném projektu. No a kandidát na vyhazov měl sice zapnutý počítač, ale nehnul na něm ani s myší.

„To všechno je v on-line světě vidět, on pro nás vlastně nepracoval,“ uvědomuje si absurditu situace muž, který má před sebou první nový krok ve svém životě.

Kontrola je přehlédnutelná

Nedělá ho rád, ale ví, že musí. Firma přece nebude proplácet faktury někomu za něco, co vůbec nedělá. To by nebylo spravedlivé, zdůrazňuje a omlouvá se.

Uklidňuji ho. Pokud tomu tak je, nemusí se sám sobě přece ani omlouvat, ani si cokoliv zdůvodňovat! Každý svého štěstí strůjcem.

Anketa

Dovedete se přinutit v domácím prostředí pracovat stejně jako na pracovišti?
Pro mě by to nebylo. Raději bych se doma věnovala domácím pracem.
7 %
Mně to plně vyhovuje. Aspoň se nemusím nikam trmácet.
75,4 %
Jak kdy. Někdy ráno začnu a pak odbíhám podle toho, kde cítím větší potřebu být.
17,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 561 čtenářů.

Kde není přímá kontrola, je těžké se v situacích, jež nastávají, orientovat. Pokud však existuje spojení přes počítač, které umožňuje kontrolu, je věc jednoduchá. Zde byl zaznamenán problém v tom, že počítač kolegy byl sice zapnutý, ale nebyla na něm vykazována žádná aktivita.

Lež má krátké nohy

Práce na dálku na živnostenský list je jednoduchá. Pracují tak dnes už nejen IT specialisté, ale i redaktoři, fotoreportéři, psychologové, konzultanti, pedagogové a jiní.

Jde o zajímavý benefit, který může mnohé zaujmout. Bohužel však není určen pro každého! Práce z domova je novým pojmem a oblastí, ve které se člověk může pohybovat. Nemusí jít jen o OSVČ nebo dohodáře, ale i pracovníky v řádném pracovním poměru (jejich pravidla pak podrobně popisuje Zákoník práce).

Bezpodmínečně je potřeba si uvědomit, že i práce na dálku vykazuje rysy činnosti, která podléhá kontrole. Pokud má být kdokoliv v práci 8 hodin denně a není, vystavuje se riziku výpovědi pro nedodržování pracovní doby. To samé však platí pro ty, kteří pracují z domova. Fixlování jim nemusí dlouho vycházet!

Testem odolnosti tak v Česku nyní prochází první případy, které nový model práce přináší. Jak jsem se dozvěděl později, kolega radícího se vedoucího vzal výtky na vědomí, neprotestoval a zmizel ve víru svého dalšího života. Někteří zaměstnanci se však mohou rozhodnout bránit se soudně. Jsem zvědavý, s jakými rozsudky v této oblasti se v budoucnu setkáme.

https://www.mpsv.cz/-/poslanci-schvalili-novelu-zakoniku-prace-upravuje-pracovni-rezim-home-office-a-zavadi-dovolenou-pro-dohodare-

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz