Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hlavní město odmítá kropit, šetří vodou. Pražáky vaří ve vlastní šťávě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Slunce ve městech bývá zrádné.

Kdo si myslel, že bydlet v hlavním městě je procházka růžovou zahradou, byl by vedle, jak ta jedle… Magistrát hlavního města nechá své ovečky a turisty klidně uvařit, jen aby ušetřil nějakou tu kačku.

Článek

Kropení vodou snižuje přízemní ozón a život se stává snesitelnějším. Ubývá zdravotních komplikací, zvyšuje se komfort obyvatele. No a protože dochází u kolemjdoucích vedle kropičů k vdechování jemného aerosolu, používá se pitná voda. A ta stojí majlant!

S vodou šetřit umíme

Přesto se používá všude. Kromě malých městeček a obcí, kde dokáží opravdu přemýšlet a šetřit. Proto má poměrně velké množství z nich svoji požární nádrž. Pokud dojde k požáru, mohou hasiči čerpat, jak je libo.

Anketa

Jak se v parných dnech osvěžujete?
Občas si zajdu zaplavat.
15,9 %
Častěji se doma sprchuji.
49,2 %
Mně stačí posezení u pítka nebo fontánky.
3,4 %
Teploty neřeším, nepovažuji je za důležité.
31,5 %
Celkem hlasovalo 264 čtenářů.

Bohužel toto nikoho v pražském podhradí nikdy ani nenapadlo, a tak je k dispozici jen a pouze voda pitná. Ta se připravuje ve vodárnách poměrně složitým zpracováním, kdy se čerpá z protékající Vltavy, která je zásobována i vodou podzemní.

Přitom k žádnému velkému plýtvání s drahocennou komoditou v Česku nedochází! Podle propočtů spotřebujeme cca 90 litrů vodu na hlavu, zatímco Portugalci přes 200 litrů denně. A Italové ještě o padesát více…

Ani deci ke kropení

Není se čemu divit. Šetrnost se vyplácí a sám i při čištění zubů nejdříve navlhčím kartáček a vypláchnu ústa, pak ještě jednou pokropím vodou hmotu na štětinkách a až nakonec se pustím do očisty. Během ní však nenechávám kohoutek puštěný ani kapající!

Jako turista rád navštěvuji města, kde je přijatelná péče o zeleň. Pokud je vedro, sem tam by měl přijet někdo s vodou a začít kropit. Jen tak se z nově vysázeného stromořadí nebo upraveného parku nestane vyschlá pustina, připomínající spíše pouštní Saharu než městskou oázu klidu a pohody.

Letos se nejspíše pojedu na kropící vozy podívat do Brna, kde jsou stabilní součástí života a denně brázdí ulice nejméně tři. S posledním nově zvoleným vedením hlavního města totiž přišel jasný vzkaz voličům! Ani deci vody ke kropení. Každý ať si pomůže, jak může.

Problémem může být termoregulace

Důsledkem může být větší prašnost v ulicích města, zvýšené náklady na jeho zametání. Lacinější je však podle magistrátních úředníků tlakový splach a kropení je pouhou variantou v případě, že budou tři dny po sobě tropické teploty.

Nevím, jestli nemají na radnici rozbitý teploměr, ale řekl bych, že tři dny tropů máme dávno za sebou, nádrže kropicích vozů však dlejí v garážích prázdnotou.

Dokonce v noci jsem zaběhl do sprchy, abych se osvěžil a pokračoval v klidnějším spánku dál, jaké bylo vedro… Nevím, jestli se podobně chovají i pražští politici. Hygiena je věcí osobní povahy, do té jim mluvit nechci, ale nevím, jestli u nich nenastává problém s termoregulací!

Kandidát na amerického prezidenta Jo Biden z volebního klání odstoupil, bylo mu 81 let. Pražskému primátorovi Bohuslavu Svobodovi je jen o rok méně. V seniorském věku nemusí lidé plně chápat vážnost situace nebo si uvědomovat důsledky, které jim hrozí. Pražanům je však občas fakt vedro!

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz