Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hokynáři se tetelí blahem. Stávka bude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Odboráři ve světě. Ty táhne opravdový lídr, ne Středula.

Kdo si myslí, že připravovaná stávka zastaví chod dějin a otočí pomyslným kormidlem, možná se bude divit. Z minulosti odborových dýchánků v metropoli je vidět, že jde v mnoha případech o výlet!

Článek

Komu by se nelíbilo nasednout po ránu do vytopeného autobusu, cestou si trochu zdřímnout a když už jsme v té Praze, proč se neprojít po centru a nenakoupit si? Zaplněnými ruksaky se tak může v pondělí po příjezdu domů pochlubit možná kde kdo.

Kasírovat budou brigádníci

Odboroví předáci se předhání v tom, kdo vypustí více síry směrem k bráně do Kramářovy vily, kde se každou středu setkávají ministři na společném zasedání. Když to tak pozorují z dáli a jedním okem, někdy se divím, že Fiala není ještě fialovější. Ovšem proč?

Děvčata ve sborovnách poctivě píšou vzkazy rodičům prostřednictvím dětí, že v pondělí bude asi zavřeno. Je to ideální den, žádné zjevení v půlce týdne, ale krásný prodloužený víkend. Co víc by si mohl kantor přát.

Anketa

Podporujete požadavky odborářů pod taktovkou Josefa Středuly?
Členství v odborech mě nezajímá. Vše si dovedu se zaměstnavatelem vyříkat sám/sama.
63,3 %
Rád/a bych vstoupil/a, ale papírový lídr z kanceláře mě prostě nebere.
6,7 %
Přijedu. Myslím si, že je důležité ukázat, že chceme žít lépe.
30 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 30 čtenářů.

Kdo si na cestu vezme do odborářského autobusu krosnu nebo složí nákupní tašku, po prezentaci pod rozevlátými vlajkami a rozbalenými transparenty má ještě dost času, aby zavazadla zaplnil. Prodejci v okolí shromáždění lidí tak během víkendu vyfrkají do regálu zboží, které mají připraveno na Vánoce, přijmou brigádníky a vesele mohou kupující kasírovat.

Provoz bude ochromen

Tentokrát nebude zaplněn Václavák jako vždycky, ale trasa protestního pochodu je naplánována od pražského Rudolfína na Malostranské náměstí. Pěšky to je sice 10 minut, ale pomalým pochodem by mělo jít o nejméně hodinu zablokovanou část Prahy.

Podle dosud ve veřejném prostoru kolujících informací se do jakékoliv formy projevení názoru zapojí více jak polovina všech členů Českomoravské komory odborových svazů. Kantoři, úředníci, knihovníci a knihovnice, potravináři, zdravotníci, dopravci.

Předpokládám, že někteří řidiči budou troubit, tramvaje budou stát, někde se řízení dopravy ujmou hlídkující policisté. Provoz tak bude ve městě zcela ochromen!

Sen o životě na Hradě zabalil

Od protestního mítinku se nedá očekávat, že zlevní cenu elektrické energie a nezastaví inflaci. Konsolidační balíček podepsal prezident, ten se tedy za pár dní jako platná norma objeví v tištěné Sbírce zákonů. Že by se zastavila věková hranice pro odchod do důchodu, když se počet seniorů dramaticky zvyšuje, je také obtížně představitelné.

Nikdo zatím neví, jestli do hlavního města dorazí statisíce pískajících nebo 7 500 skalních. O tom, že odborářský boss má ve veřejnosti minimální podporu víme z časů prezidentské volby. Místo aby se třeba jen členové za svého lídra postavili, nechali ho ukázat se v přímé volbě jako nahého v trní. Ten pak svoji snahu dívat se na svět z Pražského hradu raději sám zabalil.

Opavský rodák s maturitou z průmyslovky Josef Středula, který je tímto neslavným hrdinou, zůstal v čele odborů i po svém trapném fiasku, kdy by mnozí odešli. Mít z ostudy kabát a ještě se s ním chlubit, to chce hodně silnou náturu!

Profesionální odborář Středula (funkcionářem je od roku 1990), jehož mzda se dá srovnat s příjmem špičkových senátorů (110 000,- Kč měsíčně), tak udělá radost zejména pražským hokynářům. Stánkaři prodají o trochu více kávy, trdelníků a párků v rohlíku. Kdo pak zajde do některého z obchodních center ve středu města, pořídí si v klidu dárky pod stromeček na Štědrý den.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/odbory-stavka-27-listopad-marian-jurecka-josef-stredula-cmkos-kovo-skolstvi.A231121_111228_domaci_zof

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz