Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hořké lajky a srdíčka sociálních sítí v rukách diktátorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Domů nedojela. Vrací se jako nežádoucí.

Arabské jaro a tsunami revolučních nálad v některých zemích odstartovala v zásadě sociální síť s poetickým názvem Facebook. Demonstranti se svolali přes tuto platformu, aby vyjádřili touhy po změně.

Článek

Časy se mění. Kdo by dnes myslel, že je možné udělat repete, byl by vedle jak ta jedle! Bezpečnostní orgány různých států si uvědomili, že se jim jejich snové pořádky mohou zhroutit jako domeček z karet. Na řadu přichází vůči sociálním sítím tvrdý protiúder!

Cesta zpět není

Nejvíce ho nyní pociťují obyvatelé Ukrajiny, kteří se snaží chránit své nemovitosti v rodné hroudě. Ne každému z nich se ovšem poštěstí dojet bez problémů domů a učinit potřebné kroky, kterými svůj majetek zabezpečí.

Nutnost zabezpečit majetek na území, okupovaných agresorem, je vedou nové předpisy, které se ho týkají. Kdo do dvou nebo tří měsíců nezačne opuštěná obydlí užívat, může o ně přijít bez náhrady.

Ti, kteří jsou nyní různě po světě jako běženci před válkou, musí horečnatě přemýšlet. Mají zůstat ve světě, nebo sklopit hlavu a vrátit se zpět? Rozhodnutí je jen na nich a všichni si uvědomují, že „zpět“ není vlastně domů, ale do oblastí, ve kterých nyní pořádky řídí Rusko.

Kdy? Až skončí válka…

Aby šlo o bezpečnou cestu, vydávají se tak na cestu přes Polsko do Běloruska. Odtamtud pak na letiště Šeremetěvo v Moskvě. A tam úředníci rozhodují o jejich dalším osudu.

Kdo lajkoval nebo sdílel na Facebooku či jiných sociálních sítích akce namířené proti Rusku, může se setkat s odmítnutím povolení vstupu do míst, kde se narodil a prožil třeba celý svůj život.

Anketa

Jak by podle Vašeho názoru měla skončit válka na Ukrajině?
Porážkou Ruska. Agresor musí být vždy potrestán.
22,2 %
Kapitulací Ukrajiny. Není dobré dráždit většího souseda.
0 %
Mírovou konferencí. Mocnosti se musí dohodnout.
77,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Bohužel nejde o ojedinělé případy. Dnes v noci ztuhnul úsměv na rtech v Moskvě kromě dvou cestujících celému letadlu! A v cestovních pasech se pasažérům objevilo rozhodnutí o tom, že jsou na území Ukrajiny, kde se narodili a žili, nežádoucími osobami. Nejbližším termínem, ve kterém se mohou pokusit dostat ke svým nemovitostem, je konec války.

Ukrajinci prý okupují Rusko

Aparát nedemokratických režimů, který slouží diktátorům v různých částech světa, se tak rozbíhá do další dimenze. Válka neskončila, ale trvá a není to jen o občasných dronových náletech. Dalším prostorem, kde je možné plenit, jsou katastry nemovitostí.

Svoboda slova. Svoboda projevu. Právo na život. Právo na ochranu majetku. To jsou jen prázdné proklamace, pokud se ocitnou v rozporu se zájmy vládců, kteří řinčí zbraněmi.

Mění se svět, přichází i nová rétorika. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se před pár dny vyjádřil k tomu, „jak to je“: „Ukrajina nás okupuje,“ vysvětlil svůj názor na anektovaná území Krymu a další oblasti, které si Rusko přisvojilo.

Lajkování a srdíčka pod články, která mohou v běžném životě dělat radost, tak dostávají rozměr, o kterém se nikomu ani nezdálo. Stačí profil na sociální síti a zápis do seznamu odpůrců režimu. Pak už si to s vámi mohou vyřídit. Jakkoliv, kdekoliv.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz