Hlavní obsah
Psychologie

Prášky u fóbie nemusí být první volbou. Obavy se mohou rozptýlit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Bojí se pavouků. Mohou mít arachnofobii.

Někteří lidé mají obavu, že nezamkli a vrátí se kvůli nepříjemnému pocitu domů. Překontrolují a vše je v pořádku. Vydají na cesty, ale červíček hlodá neustále. Opravdu byla kontrola důkladná?

Článek

Občas se zapotí. To při představě, že došlo k chybě a jim se zamknout nepodařilo. Jsou jako na trní a z cesty se vytrácí pohoda. Nějaká neznámá síla je nutí k tomu, aby byl naplánovaný brzký návrat.

Fóbií je neomezené množství

Některou z úzkostných poruch potká během svého života až 15 % lidí. Ti se mohou rozhodnout, jestli se právě obavami z ničeho nechají vláčet a ovlivňovat nebo se vydají na cestu k odstranění své zjištěné diagnózy.

Nejdříve jde totiž o pocit, že něco nehraje. I tento projev by člověk neměl podceňovat. Může jít nejen o obavu z nezamčených dveří, ale i strach z navazování kontaktů, panická hrůza z pavouků, nebo dokonce ze tmy.

Anketa

Setkal/a jste se nevysvětlitelnými obavami z něčeho nebo někoho?
Ano. Byl/a jsem jako konsternován/a. Pak jsem si logicky odůvodnil/a nesmyslnost svých úvah.
60 %
Bohužel. Pomohl/a mně medikace od lékaře.
10 %
Ne, ale možná zatím. Kdo ví. K doktorovi bych nešel, jde o věc na terapii nebo psychologa.
10 %
Co je komu vůbec do toho, jestli mám nebo nemám strach?
20 %
Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Tyto více méně často se vyskytující úzkostné poruchy pak doplňuje do širokého vějíře i nevyčerpatelné množství jiných pro některé citlivé jedince hrůzu představujících předmětů nebo situací, ve kterých se mohou ocitnout.

Není třeba se stydět

Informace o nich mají psychiatři, psychologové a psychoterapeuti. U všech z nich je možné nalézt a vyzkoušet klíč ke zmírnění obtíží. Jde totiž o chorobné projevy lidské duše, které mají své místo v mezinárodní klasifikaci nemocí.

Lidé, kteří fóbiemi trpí, si zpravidla uvědomují absurdnost své situace. Nebo ve které se ocitají. Což je dobrý předpoklad k tomu, aby mohli o svém handicapu bez problémů mluvit a hledat cestu k jeho řešení.

Není se vůbec za co stydět! Prožívat duševní odlišnost a pracovat na jejím odstranění je naopak velice chvályhodná věc. De facto podobně postupují i lidé, kteří jsou závislí na cigaretách nebo do sebe ládují jedno pivo za druhým.

Léky neléčí jednu věc

Užívání jakýchkoliv medikamentů je pro organismus zásahem, který může ovlivnit i jiné procesy, než je při jejich podepisování zamýšleno. Stačí si přečíst příbalový leták jakéhokoliv produktu v lékárně. Jedny léky mohou ovlivňovat druhé, hrozí nebezpečné komplikace!

Nikdy tak není dobré začít si je pořizovat bez předpisu do foroty. Pokud kdokoliv doma nějaká farmaka má, měl by sledovat přinejmenším datum expirace. Není horší situace než si udělat vlastní koktejl, i když někteří to zkouší…

Vyplatit se však může leda tak při nachlazení. To jde zpravidla o sirup na kašel, kapky do nosu a Acylpyrin na snížení teploty. I tak má každý medikament další účinky! Acylpyrin může sloužit také k ředění krve. Podobně léky na potlačení úzkosti mohou ovlivnit i jiné procesy v těle!

Když předchozí působení na fóbie selže! Psychiatr je lékař, který medikament napíše. Měl by tak být jako odborník v systému pomoci člověku poslední variantou v řadě. I když člověk lékaře navštíví, ten nevyléčí. Kdokoliv se však může naučit fóbii ovládat a žít s ní. Změnu přináší odborně vedený rozhovor.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz