Hlavní obsah
Lidé a společnost

I o prázdninách se pohledy na nahotu liší. Na pláže, na pláže…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Klobouk na pláži stačit nemusí.

Zpívající advokát Ivo Jahelka kdysi rozčísl veřejné mínění písní, ve které zní Na pláže, pojďme na pláže, tam se všechno ukáže. Popisuje právo na soukromí, které cachtajícím se naháčům narušil čumil.

Článek

V písničce vše relativně dobře dopadne, situace se po krátké zápletce zklidní. Jak je to ovšem s nahotou na veřejně přístupných místech dnes?

Nesexuální nahota

Kde se mohou srotit nudisté a kde jim naopak hrozí tučná pokuta nebo dokonce kriminál?Nudismus, tedy regulovaná nahota, je totiž výsadou jen některých kultur. Na Adama a Evu se lidé nejčastěji opalují nejen v Česku, ale i v Polsku, Chorvatsku, Německu nebo ve Francii.

Po sametové revoluci v roce 1989 přinesl život bez zábran dokonce pokusy o organizování nudistů. Konalo se dokonce několik zájezdů na jachty a v Česku vznikla tradice naháčů na koupališti ve středočeské Lhotě nebo pražské Hostivaři. V Německu vznikaly tzv. FKK kluby (organizace kultury těla). Zdůrazňuji v této souvislosti, že nudismus je formou nesexuální nahoty, nejde o žádné orgie.

Vadit může i odhalení nahoře bez

Přestože jde ve věci nudismu o relativně neškodnou zálibu, je dobré dávat si pozor na místní legislativu. Někdy však i výjimka potvrzuje pravidlo! Platí to především u opalování se děvčat „nahoře bez“….

Z Korsiky, která je součástí Francie, tak můžete přijet až o 4 500,- korun lehčí jen při odhaleném ňadru, pokud se strážci zákona rozhodnou váš prohřešek v podobě nahoty neřešit domluvou, ale pokutou.

No a to je jen začátek! Lístek na pokutu vám zejména s ohledem na náboženské tradice vypíší karabiniéři v Itálii nebo Portugalsku.

Na celotělové opalování můžete zapomenout i v luxusních destinacích typu Malajsie nebo Maledivy. A kdo čeká toleranci ve Spojených státech, může tvrdě narazit – tam se dokonce pokutuje i popíjení vychlazené plechovky piva na pláži.

Přísný zákaz nahoty je pak v tradičně muslimských zemích. Jde-li o turistická letoviska v nich, třeba Hurghadu v Egyptě nebo Dubaj ve Spojených arabských emirátech, jde jen o blahovůli místních policistů, kteří respektují vysoký počet turistů s touto zálibou.

Je teprve začátek srpna, začala druhá polovina prázdnin. K bezproblémově stráveným dnům během dovolené je tak dobré být v roli turisty obezřetný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz