Hlavní obsah
Lidé a společnost

Reprezentantky Česka ve složité situaci. První dáma bez koruny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Život první dámy - živoření ve zlaté kleci.

Hlava státu je během výkonu svého mandátu na Pražském hradě královsky zabezpečena. Mzda je pohádková, doba ve funkci je započítávána do doby nutného ke vzniku nároku na důchod.

Článek

Pokud jde již o osobu, pobírající penzi, může si prezident jako kterýkoliv jiný občan požádat o přepočet výměry a z odvedené výše sociálního pojištění je mu starobní důchod navýšen.

Ze dne na den pod drobnohledem veřejnosti

Každý z pracujících je odměňován podle uzavřené pracovní smlouvy a podle popisu práce ví, co má dělat.

Ne tak manželky prezidentů. Jejich muži se ocitnou v čele státu, i když předem nemají jasného vůbec nic. Stejně tak jsou na tom jejich manželky. Dnem zvolení se však i na ně upřou pohledy veřejnosti, která očekává, co budou nebo nebudou dělat. Že by dále chodila první dáma do práce se od ní neočekává, ale že bude reprezentovat Českou republiku, to už ano.

Jaký kostýmek si vezme nová první dáma na inauguraci do Vladislavského sálu? Bude jí to slušet nebo barevně ladit? A bude se také věnovat charitě jako Hana Benešová nebo Lívie Klausová či Olga Havlová?

Manžel prezident, první dáma bez koruny

Otázky, které napadají občany, jsou v zásadě logické. Jak se na to ovšem dívá český právní řád je spíše šokujícím zjištěním.

Pokud by si chtěla vzít manželka prezidenta na sebe nějakou halenku třeba po své starší sestře, protože se jí líbí, už by se mohla dostat do řečí. Takže – musí sáhnout do portmonky a pěkně rychle solit jednu kačku za druhou!

Pak se vyhne kritice módních redaktorů a v novinách se může dočíst, že spolu se svým manželem tvoří dokonalý pár, kterému to šikne. Že se jí vše vrátí při první výplatě? Povídali, že mu hráli! Manželka prezidenta nemá nárok vůbec na nic.

Mikrotým k dispozici

Přestože ji čekají společenské povinnosti a očekává se od ní doprovod manžela na mnohých domácích i zahraničních jednáních, Česká správa sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovna za ní zavírají dveře. Buď musí požádat manžela, aby za ní platil oběma institucím, protože vlastní příjem nemá a nebo se z ní může stát raz dva stát neplatič, po kterém půjdou tvrdě exekutoři!

Jen díky manželce exprezidenta Václava Havla a její aktivitě, Dagmar Havlové, má manželka prezidenta k dispozici svůj malinkatý tým, se kterým se může radit a třeba i odpovídat na dopisy či maily občanů, kteří se na ni obracejí.

Jde de facto o dvě osoby, tajemnici a sekretářku. Jejich mzdy platí Kancelář prezidenta, ze které ovšem sama manželka hlavy státu nedostává ani korunu!

Řešením může být náhrada nákladů

V podobně nedůstojné a závislé pozici jako manželky prezidentů jsou v Česku i manželky velvyslanců. I od nich se očekává, že pokud jsou doprovodem svých úspěšných hlav rodiny v cizině, reprezentují svoji vlast.

Zadarmo. Nebo za kapesné od svých manželů.

Vzhledem k časové a reprezentační náročnosti těchto exponovaných osob by bylo záhodno, aby se zákonodárce zamyslel, jak tuto nedůstojnou situaci řešit. Řešením by mohl být symbolický příjem a náhrada nákladů.

Ono nejde jen o problém rodiny prezidenta Petra Pavla, ale i jakéhokoliv z jeho následovníků nebo následovnic. Pokud by hlavou státu byla žena, měl by její muž mít nějakou vlastní korunu stejně jako by bylo zdvořilé zajistit ženy současných prezidentů. Není možné, aby byl v podobně exponovaných rodinách jeden za vodou a druhý na suchu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz