Hlavní obsah
Psychologie

Justice se poprvé setkala s agresivními extrémisty. Dav zaútočil na soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Zatím poklidná demonstrace.

Ještě se to nestalo. Předpovídat se to také nedalo. Přesto se to stát může. Dav jedná nekonstruktivně, krátkodobý cíl je vyvolat střet, zaujmout. Osobnost člověka v davu mizí, stává se nástrojem.

Článek

Nemusí jít jen o potyčky v soudních budovách. Pokud je frustrace ve společnosti na vysokém stupni, může být rozbuškou cokoliv. Nikdy by se nemělo spoléhat na tradici a předpokládat, že právě český člověk se takto nechová, protože jde o mírného tvora.

Skutky jsou nevyzpytatelné

Máte rádi francouzské pečivo, sýry, skvělé salámy a nádherné obrazy francouzského venkova s fialovými levandulovými lány? S radostí se podíváte na filmy s Louisem de Funesem nebo Fantomase? Vytváří ve vás Francouzi pocit, že jde o pohodové a milé lidi?

Někteří z nich dokáží při protestech zapalovat pneumatiky a auta.

Někteří milí Amíci zase umí zaútočit na Kapitol.

Někteří bodří Češi umí vyvrátit vstupní dveře do soudní síně.

V útočící dav se proměňuje skupina lidí, kteří se mohou, ale také vůbec nemusí, blíže znát. Jejich hnacím motorem při výtržnostech se stává idea nebo myšlenka a jeho jednotliví účastníci jsou pak schopni skutků, které by byli jako samostatní jedinci schopni i odsoudit. Pokud by však v daný okamžik nebyli součástí davu!

Účastníci následují vůdce

Davy jsou běžnou součástí našich životů, ale nechovají se agresivně. Máme dav v přeplněné tramvaji nebo autobusu, ten spojuje potřeba přemístit se z bodu A do bodu B. Davy máme při kulturních nebo sportovních akcích, občas se člověk prodírá davem nakupujících… Ve všech uvedených případech si každý účastník davu řeší své potřeby, má svůj cíl.

Jakmile dojde k nahrazení osobního cíle kolektivním, je zde problém, k jeho prosazení se totiž může přidat agrese. Lidé jsou jako součást agresivního davu fascinováni myšlenkou, která jim krátkodobě deformuje logické myšlenkové procesy. Stačí jeden vůdce a přidávají se ostatní. Pokud jeden vezme za křídlo dveří, pomohou mu bezelstně ostatní.

Je důležité nenechat se vyprovokovat, zachovat si chladnou hlavu. Žádný trestní řád na celém světě nepracuje s pojmem kolektivní odpovědnost. Každý svéprávný člověk je za protiprávní skutky, kterých se dopustí, zodpovědný sám a na svoje triko.

Pokud bude mít Justiční stráž a Policie ČR, která minulý týden zasahovala proti agresivnímu davu v budově Městského soudu v Praze během přelíčení s obžalovanou Janou Peterkovou, dostatek důkazů proti konkrétním osobám, zcela jistě je odstíhá. Zničené dveře někdo zaplatit musí a měl by to být ten, kdo je rozbil.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz