Hlavní obsah
Právo a státní správa

Každý vidí to, co chce. Dobré mravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Je spokojená. Žije v souladu s dobrými mravy.

Jeden člověk vidí, že dělá každému dobro, druzí si o něm myslí, že jde o pěkného vejlupka. Kde je pravda a kdo to může objektivně posoudit? Forma a způsob hodnocení argumentů se totiž mohou lišit.

Článek

O tom, že jde o těžko uchopitelný pojem, svědčí počet žalob, které průběžně dochází k soudům. Ty totiž vysvětlují, co je a co není v souladu s dobrými mravy!

Soudit se může kdokoliv

Vezměme si problematiku kouření. Kdo si dnes zapálí na tramvajové zastávce, riskuje významné pohoršené pohledy okolí. Nebo i pokutu od strážníků. Před necelými 100 lety by možná letecká společnost, v jejichž strojích by se nekouřilo, zkrachovala. Vlaky by bez kuřáckých kupé byly prázdné…

Anketa

Vyplatí se podle vás žít v souladu s dobrými mravy?
Kdyby to tak šlo! Člověk by měl občas ukázat své silné lokty - jinak se do světa nehodí.
6,9 %
Samozřejmě. Alespoň tedy na začátku. Pak nějak vše dopadne.
0 %
Jednoznačně. Ze základu by se nemělo ustupovat!
93,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 29 čtenářů.

Dokonce i uzavřené a na první pohled jasné úkony se mohou stát časem problematické a pokud se nevezme selský rozum do hrsti, může se i mistr tesař utnout!

V realitní praxi je znám případ, kdy realitka koupila byt od zadlužené paní. Vyplatila exekuci a zbytek kupní ceny započetla na budoucí nájem. Prodávající bydlela 10 let zdarma. Pak podala žalobu na určení vlastnictví, že za nemovitost nedostala zaplaceno a je tedy její.

Spokojen bývá jen jeden

Kupodivu prvostupňový soud dal žalobkyni za pravdu. Posuzoval totiž věc z formálního hlediska. Úplatná kupní smlouva, za kterou se má zaplatit prodávajícímu, byla uzavřena, na účet prodávajícího nedošlo k žádné úhradě.

Až jeden z řady opravných prostředků konstatoval, že prodávajícímu bylo hrazeno. I když ne na přímo, oklikou, která však není jiným právním předpisem vyloučena. Benefity spojené s přijetím plnění byly na straně prodávající ve výši, která odpovídala běžným zvykům. Nemohla se tak cítit poškozená, i když to tvrdila.

Žalované realitce spadl kámen ze srdce. Vše zůstalo tak, jak bylo již dávno zaneseno v Katastru nemovitostí. Žalující získala ze soudního kolečka, které sama iniciovala, dojem o podplacených soudech a nespravedlnosti.

Mravy potlačila totalita

Je překvapující, že zásada dobrých mravů se od nepaměti používá v právních systémech jako vzpomínka na rozvinutý právní systém starověkého Říma. Jde o způsob jednání podle zásad určených chováním a jednáním lidí v určité společnosti.

Ve starověkém Římě totiž kromě převzatých dobrých mravů panoval i zvyk, že prádlo se pere v moči. Kdo se na hostině dobře nají, měl by se pozvracet, aby mohl jíst dál. Běžně se pila krev gladiátorů, o které se říkalo, že je léčivá…

Zásada dobrých mravů byla v právním pořádku přerušena v období nesvobody. To byla nahrazena socialistickou zákonností, která vycházela ze zásady vůle lidu.

Doufám, že se duch dobrých mravů bude bude jako korektiv zdravého rozumu vznášet nad lopotně formulovanými zákonnými normami i v budoucnu. Ovšem jsem rád, že starověký Řím nezanechal do současnosti úplně každý zvyk. Nevím totiž, jestli bych byl schopen akceptovat jako formu léčby v nemocnici dvě deci gladiátoří krve na lačno. Nebo až po snídani?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz