Hlavní obsah
Rodina a děti

Kdo chce dítě, může ho mít. Mateřství je služba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Maminka dítě nechce, „rodiče“ jsou za dveřmi.

Zdá se, že zákony v Česku regulují skoro každou myslitelnou lidskou činnost? Iluze! Co není zákonem zakázáno, je povoleno. I neplodní tak mohou nalézt kousek svého štěstí. V pronajaté děloze.

Článek

Matka je vždy jasná. Jde o osobu, která porodila dítě, jako taková je zapsána do jeho rodného listu. Pokud je vdaná, vychází se z právní domněnky, že manžel je otcem narozeného dítěte, a bývá tedy zapsán automaticky i on. Pokud matka není vdanou osobou, může být otcem kdokoliv.

Peníze? Ne za dítě, ale jako příspěvek

Pokud do procesu náhradního mateřství nevstupuje jako součást procesu manžel matky, otec je tedy neznámý a může být přistoupeno k formalizaci dohodnutého vztahu. Matka se vzdává dítěte, a to je tím pádem uvolněno k adopci, může začít administrace procesu s párem, který má o dítě zájem.

Předmětem případných úhrad nikdy není a nemůže být dítě, to by se zúčastnění vystavili možnému trestnímu stíhání za obchodování s lidmi, které je zákonem zakázáno.

Jakákoliv úhrada je tak všemi subjekty vztahu vnímána jako příspěvek na dobu mateřství. Šťastní rodiče si mohou v ideálním případě dítě převzít již po propuštění matky z porodnice a radovat se z přírůstku do rodiny.

Nezbytné „formality“ pak řeší s „přivřenýma očima“ úředníci místně příslušného odboru sociálně právní ochrany dětí a soud. Ti se dozvídají více či méně uvěřitelné historky o tom, že jde o kamarádský vztah a ze strany budoucích osvojitelů o pomoc „matce v nouzi“… Poslouchají, zapisují, nepátrají - dělají, že věří.

Reklamace? Neexistuje!

Problémy mohou při celé operaci nastat zcela zásadní, i když vše běží a zdá se, že bude fungovat podle toho, jak si všichni plácli a doba mateřství je honorována.

Z jakéhokoliv důvodu může nastat změna osobních poměrů na straně objednatelů. Muž ženu opustí nebo žena opustí muže, láska i společný plán na zbytek života vyšumí. Matka dítě donosí a co má nyní dělat, když jde o neplánovaného potomka? Může postupovat „podle plánu“, svoji část úkolu dokončit a dítě nechat v porodnici k adopci.

V matce, která nosí dítě, se však může objevit i mateřský cit a dítě se rozhodne si ponechat! V tom případě zbydou platící dvojici jen oči pro pláč. Skutek – utek.

Eticky nejproblematičtější je pak varianta, že se dítě narodí se skrytou vrozenou vadou a nemá o něj zájem vůbec nikdo. Dítě není věc, reklamovat ho nejde.

Zdá se vám vše jasné? Pak vězte, že jakákoliv zde uvažovaná a popsaná dohoda je právně nevymahatelná. Tím je celý proces postaven na roveň loterii, kde výhry ze sázek jsou ve stejné poloze. Neexistuje zákonný mechanismus, jak provozovatele loterie nebo výherního automatu pohnat před soud. Vše se tedy děje s osobním rizikem. Zákonodárce by měl konečně zvážit nastavení základního právního rámce pro tyto případy. A to je úkol pro ministerstvo práce a sociálních věcí jako vyšitý!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz