Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Kdo má svrab, může být po dnešku klidnější. Děvčata mohou zkrásnět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Svrab je z domu vymeten, koledníci mohou v pondělí dorazit.

Velikonoce jsou pohyblivé svátky především křesťanů, dnes se do nich masivně zapojují i bezvěrci. Otevření se poštěstilo především díky aktivitě obchodníků. Ti aby uživili rodiny, nutí kupovat.

Článek

Bohužel kde co, nikdo již nyní na skladbu nabídky trhů nekouká. Mnohde jim tak vévodí tradiční trdelník, o kterém často mnozí z nás v dětství ani neslyšeli. Stačí však foto prodejkyně nebo prodejce v kuchařském kostýmu u dlouhé železné tyče a omamná vůně, která se line ze stánku a ejhle.. Vzpomínka vyskočí!

Trdelník za stovku

Přitom zrovna v případě trdelníku, který si můžeme koupit v cenovém rozpětí tak 50 – 150 korun podle jeho dochucení nejde o žádné velké náklady. Na jeho přípravu stačí hrnek polohrubé mouky a trochu vody nebo mléka, máslo a kvásek. Zadělá se, nechá se vykynout a s chutí do toho.

Po 20 minutách pečení a investici asi 20 korun se nadlábne celá rodina. Jídlo tak pochází nejspíše ze středověkého podhradí a protože je krásně sladké, radost z něj v době jeho vzniku mohlo mít každé malé dítě. Že by se pekl jen na Velikonoce? Není důvod, není totiž s nimi spojen ani jakoukoliv přímou legendou.

Anketa

Jakým způsobem bojujete doma se svrabem?
Jsme tradicionalisté. Když se objeví, víme, že je dobré vyčkat do Velikonoc a pak se vše vyřeší.
0 %
Díváme se na svět pokrokově a moderníma očima. Letíme na kožní a dbáme pokynů lékaře.
100 %
Zatím jsme nezažili šťastné a veselé dny s tímto lidským záškodníkem, a tak nevím, co je nerozumnější.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasoval 1 čtenář.

No ale kdo chce, koupí jednu porcičku na náměstí za stovečku. V klidu si pak může vychutnávat při hřejivých paprscích krásný svátek jara.

Pihy odnese voda

Velký pátek, jak se říká dnešku, má v tradici několik tajemných znamení. A k jejich oživení stačí nebýt líný a vyrazit je odhalit v brzkých ranních hodinách. Nevěříte?

Smáčení se v proudící vodě potůčku nebo řeky do rozbřesku prý na 100% zažene veškeré neduhy, které se pojí s tělem, zejména pak pokožkou. Odplavit je tak možné dokonce i svrab! Že prý dojde k zaléčení boláků, o tom by se nemělo pochybovat stejně jako o zažehnání vnitřních nemocí.

Která z holek pak pochybuje o své výjimečnosti, může si být jistá, že zklamaná neodejde. Proudy čerstvé vody prý přinesou krásu a odnesou i pihy. V každém případně přinesou svěžest nejen na duši.

Kdo nadýchá, nejede

Z domácnosti by se během dneška nemělo nic půjčovat a ani odnášet. Čeká-li v koupelně u pračky hromada prádla na vyprání, je dobré ji dnes nechat ležet. I ten, kdo jen namáčí, jakoby namáčel v Kristově krvi.

V klidu si tak každý může připravit vajíčka pro koledníky, kteří se mohou mezi dveřmi objevit už za dva dny. A to je dobré mít po ruce cokoliv, co udělá radost příchozím. Omladina uvítá i nějakou na cestu zlatku (v současnosti dvacku), dospělí pak nepohrdnou krapátkem něčeho ostřejšího.

Tyto zvyky znají ze své praxe nejvíce policisté, a tak je třeba dbát od rána raníčka v pondělí na míru oslav jara. Kdo nadýchá, dál nepojede. Za přestupek proti pravidlům silničního provozu, která hovoří o nulové toleranci, mohou právě koledníci přijít o papíry.

Tradice jako takové přispívají k soudržnosti kultur. Existují mezi nimi regionální rozdíly, ale jen v malé míře. Lidé si je dnes připomínají především proto, aby ctili zvyky svých předků. Nemusí se nad nimi ani moc přemýšlet, vše je jasné a dědí se z pokolení na pokolení.

Zdroj: https://fresh.iprima.cz/recepty/domaci-trdelnik-vyzkousejte-recept-na-oblibenou-dobrotu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz