Hlavní obsah
Seberozvoj

Když na ně nebudeme myslet, nic se nestane. Co si myslí jiní, je jejich věc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Kdyby nepil, nepřišel by o řidičák. Nikdo ho nelitoval, každému to bylo jedno. Pije džus a každému to je také jedno. V partě není kvůli panákům.

Občas za mnou přijdou na terapeutické sezení lidé, kteří mají obavy. Co si budou myslet rodiče spolužáků mého dítěte, když ho nepošlu na školu v přírodě? Mohu jít do práce nenalíčená?

Článek

Bohužel se tato obava může přenášet. Co si budou šuškat spolužačky, když nebudu mít značkové oblečení? No a přijít do školy po Vánocích bez nového mobilního telefonu? To je pak přece člověk úplně mimo a nezapadá do kolektivu!

Jít si za svým je fajn

Jediní, kdo jsou spokojeni s podobným typem uvažování, jsou obchodníci. Bez nátlaku a beze zbraní dosahují toho, že jim lidé vkládají do jejich pytlíčků se zlaťáky koruny sami.

Ono je totiž vše přesně naopak! Když jdu městem, koho si snadněji zapamatuji? Někoho, kdo bude vypadat jako ostatní a splyne s davem jako kdyby na sobě měl nějaký mundůr nebo někoho, kdo má svůj styl?

Anketa

Máte strach o to, co si o vás myslí ostatní?
Samozřejmě. Jak bych vypadal/a, pokud bych na sobě neměl/a to, co ostatní?
10 %
Je mi to jedno. Jsem rád/a originální.
70 %
Když se známými mluvím o druhých a poslouchám jejich hodnotící soudy, dávám si prostě pozor také.
20 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Ono opravdu v životě se nemusíme chovat jako členové stáda a podléhat většinovému chování. Kdo něco chce v životě dokázat, neměl by brát ohledy na okolí často vůbec!

Přesvědčené nepřesvědčíš

Dnes už si nikdo nevzpomene a už vůbec ani nedovede představit, jak asi muselo být lidem, kteří se domnívali, že země je placatá. Prostě rovinka, na jejímž konci padá voda kamsi do neznáma a ztrácí se ve vesmíru.

Na tomto příběhu se cosi nezdálo jen málo lidem, ale v ruce neměli žádný důkaz. Tak se jeden z nich, portugalský mořeplavec Fernão de Magalhães rozhodl, že během výpravy pro koření důkaz obstará, pokud vůbec existuje. A se svojí výpravou objel během více jak tří let celý svět! Z pětice lodí flotily se sice vrátila jediná (a ještě bez mořeplavce), ale důkaz tu byl.

A protože lidé jsou ve své podstatě nepoučitelní, není se čemu divit, že roste počet těch, kteří si myslí, že země je placatá. Ve Spojených státech se dokonce konají hojně navštěvované konference k danému tématu… Přesvědčené lze přesvědčit obtížně, a tak je většině lidí úplně jedno, co si myslí účastníci těchto seancí!

Druhých se problém netýká

Když si o komkoliv bude jeho okolí myslet, že je to nekamarádský a zatrpklý jouda, okolí nepřesvědčí, že je kamarádský a zábavný, i když na sobě bude mít věci z nejnovější módní přehlídky.

Je tedy zbytečné se tím trápit a užírat, ubírá to na sebevědomí. Boj s větrnými mlýny se vyhrát nedá!

V dětství jsme často jezdili na chalupu do jedné jihočeské vísky. Měli jsme se na zahradě převléknout do tepláků, což nesla moje sestra úkorně: „Co si budou myslet sousedé, když přijedu z Prahy a uvidí mě v teplákách?“ Do dneška to nevím, nikdy se jich na názor nezeptala. Asi by jim to ale bylo úplně šumafuk.

Mnoho lidí po sezení odchází a říká si, že je to mohlo napadnout dřív. Kdyby nezatěžovali vlastní mysl představou, co si myslí druzí a jiní a věnovali se sami sobě, udělali by mnohdy lépe. Jeden z abstinujících alkoholiků mně nedávno dokonce napsal mail, že kdyby jen tušil, že v oblíbené hospůdce, kam dříve chodil s ostatními na pivo a vracel se domů skoro po čtyřech, nikdo na jeho rozhodnutí nepít nic neřekl a stále sedí u stejného stolu, jen s džusem, nepřišel by o řidičák. Nerozpadlo by se mu manželství. Nebyl by z něj kus života alkoholik.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/historie-portugalsky-moreplavec-se-pred-500-lety-vydal-dokazat-ze-zeme-je-kulata-40292751

https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-stale-vice-lidi-veri-ze-zeme-je-placata-40308174

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz