Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Když o řidičském průkazu rozhoduje psycholog. Pijete? Neřiďte!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Řízení bez řidičského průkazu je trestné.

V rodinách dospívajících bývá velkou slávou, když potomek získá řidičský průkaz. Jde o šikovné mladé lidi! Pokud se však v průběhu života člověk „vyboduje“ a ztratí oprávnění k řízení motorových vozidel, má problém.

Článek

Pokud držitel řidičského oprávnění získá v bodovém hodnocení řidičů 12 bodů, ztrácí způsobilost řídit motorové vozidlo. Před znovuzískáním způsobilosti řídit musí někteří řidiči podstoupit dopravně psychologické vyšetření.

I pár metrů musí být na jistotu

Psycholog zkoumá, nerozhoduje. Jeho závěr objektivně popíše kompetence vyšetřované osoby znovu získat způsobilost k řízení motorových vozidel.

Prvním úkonem, se kterým se vybodovaný šofér v kanceláři psychologa setká, je pohovor. Ten je důležitý především z důvodu získání osobní anamnézy. Ta zpravidla obsahuje stručný pohled do vývoje vyšetřované osoby včetně jejího zakotvení ve společenských strukturách, objevit se však může i vztah k závislostem.

Následuje počítačová simulace. Během ní dojde k ověření výsledků v oblasti koncentrace, rychlosti rozhodování, pružnosti a pozornosti. Jistě by nikdo z účastníků silničního provozu nechtěl potkat na ulici nikoho, kdo si v plné rychlosti uvědomí, že zapomněl odbočit, a tak zařadí zpátečku a na dálnici „těch pár metrů“ pojede v protisměru…

Na silnici jen vyrovnaní jedinci

Potom už přichází vyšetření osobnosti zkoumaného prostřednictvím testových sad. Ty bývají zaměřeny na paměť a intelektovou kapacitu. Problém může mít každý, kdo je na začátku strastiplné cesty třeba v podobě začínající diagnózy se smutným příjmením Alzheimer či jen roztržitý jedinec, který dokáže na silnici přehlédnout dopravní značku.

Řízení vozu je kompetence pro život, která ho velmi usnadňuje, ale současně držitele řidičského oprávnění zavazuje.

Vyšetření pak podstupují nejen piráti silnic, kteří nasbírali 12 bodů, ale i mistři velkých volantů, tedy řidiči autobusů a kamiónů.

Jde o prevenci a bezpečnost všech

Bodový systém je nekompromisní, ale celkem jasný a přehledný. Kdo drží za jízdy telefon v ruce, přijde o 2 body. Všimněme si, že nemusí během jízdy ani telefonovat, stačí vypínat zvonění… Nepřipoutání se bezpečnostním pásem? 3 body fuč. Nedání přednosti v jízdě? 4 body frnk.

Pokud se řidič v následujících 12 měsících po sobě jdoucích od posledního odebrání bodů z přiděleného limitu nedopustí žádného dalšího přestupku, za který by byly bode odebrány, 4 body se mu vrátí, a to i opakovaně.

O nejvíce bodů, 7, přijde řidič za řízení motorového vozidla ve stavu vylučujícím způsobilost z důvodu požití alkoholu nebo jiné návykové látky. Lepší je tedy po panáku nebo pivku počkat do vystřízlivění a jde-li o jinou návykovou látku, té se prostě vyhnout obloukem.

Pokud je závěr dopravně psychologického vyšetření negativní, na řidičský průkaz můžete prostě zapomenout. Pokud se kdokoliv rozhodne řídit po vyslovení trestu zákazu činnosti, spočívajícím v řízení motorových vozidel, dopouští se již nikoliv přestupku, ale samostatného trestného činu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz