Hlavní obsah
Psychologie

Když se zalévá a dobře hnojí, vyroste z člověka cokoliv. Kořeny zla v člověku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

I klaun může být nebezpečný.

Existuje člověk sám o sobě, nebo je spíše produktem svého okolí? V rámci psychologických vyšetření se začínají oddělovat různé směry. Věci nemusí být neměnné. Mění se motivy.

Článek

Výsledek jakéhokoliv vyšetření nitra člověka také může být ovlivněno chybovostí na straně odborníka. A náladou a nastavením člověka, který je vyšetřován!

Psychotesty se šijí na míru

Různé testovací metody se používají v nejroztodivnějších situacích života člověka. Jsou tedy pro nás významné a mohou ovlivnit, jak dalece budeme při realizaci svých snů úspěšné.

Anketa

Co si myslíte o psychotestech, které mají popsat silné stránky člověka?
Nevěřím jim. Nikdo do mě přece vidět nemůže!
33,3 %
Mohou přinést jen obrázek, který chci. Pokud bych se u nich soustředil, určitě je ovlivním tak, jak potřebuji.
8,3 %
Jsou dobrým nástrojem k tomu, aby člověk věděl, na co má nebo nemá.
58,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24 čtenářů.

Může jít o simulované prostředí při řešení pracovního úkolu během výběrového řízení. Nebo testová sada uchazeče o práci v ozbrojených silách. Připravujeme se, hledáme vzory na googlu, máme pocit, že vše zvládneme a najednou nic. Totálně vyhoříme!

Důležité jsou také psychologická způsobilost řidičů, kteří jsou denně vystaveni vyšší míře neuropsychické zátěže. Jiná očekávání jsou kladena na pracovníky v tvůrčích profesích, od nichž se očekává vysoká kreativita a úplně jiná od těch, kterým má být svěřena do ruky zbraň.

Rozhodují i kladené otázky

Na začátku každého vyšetření je důležité, aby se klient na vyšetření dozvěděl, jak dlouho bude trvat. Pokud někam přijdu ve 12 hodin, je rozdíl, jestli se zdržím hodinu, nebo čtyři. Jde o jeden ze střípků bezpečného prostředí, který se občas zapomene sdělit. Nebojte se klidně zeptat.

Odchylka od objektivity ve výsledku vyšetření může být způsobena rodiči. Ti se někdy mohou pokoušet třeba v rámci sporu o péči dopouštět manipulace. Řeknou, že dítě neudrží pozornost déle jak půl hodiny, když s ním nebudou. Pokud chodí do mateřské školy, vydrží bez rodiče i pět hodin. Důležité je v těchto případech vytvořit prostor dítěti, nikoliv rodičům.

No a pak se objevit může chyba i u odborníka, který v těchto případech provádí šetření. Jako typický příklad mohu uvést sociální pracovnici OSPOD, která měla kamarádku, jež nevzpomínala na střídavou péči jako na optimální řešení. Místo neutrálního dotazu položila během šetření dítěti otázku: „Ty chceš být každý týden jinde a neustále něco zapomínat na jednom nebo druhém místě?“

Přizpůsobení se normě je normální

Lidé jsou během svého života různí, přirozeně se vyvíjí. Někdo pochází ze sociálně problematického prostředí a pak se v životě stane úspěšným lékařem nebo právníkem. Jiný má všechno, co ke svému růstu potřebuje a stane se z něj lůzr na okraji společnosti. Mnoho lidí zajímá, co je rozhodujícím klíčem k další cestě člověka.

I milující otec rodiny se totiž v krizové situaci může stát válečným zločincem a zbytek života strávit v kriminálu nebo být odsouzen k trestu smrti. Moderní psychologie od sebe odděluje speciální směr, který hovoří o vysoké roli bezprostředního okolí člověka, které formuje jeho charakter.

Sociální normy společnosti a jednotlivců, které jej obklopují, pak mohou rozhodnout o tom, jaký život prožije. Sounáležitost s okolím je totiž faktorem, které člověka formuje. Kdo chce být v souladu s normami, zpravidla se jim nepříčí.

Právě díky těmto okolnostem mohl vyrůst Dr. Josef Mengele a peklo objektů jeho zájmu v koncentračním táboře Osvětim. Nebo dojít k excesům Američanů ve věznici Abú Ghrajb v Iráku. Zlo je v člověku přirozeně zakořeněno.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz