Hlavní obsah
Názory a úvahy

Když vidí nebo cítí trávu, červená jim před očima. Marjánka přináší vášně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Velkopěstírny mohou snížit cenu na trhu.

THC, konopí, marjánka, marihuana, zelené zlo nebo neškodná bylinka či dokonce léčivá alternativa?

Článek

Skupina českých poslanců se opět předvedla. Pronajali si kamrlík v Parlamentu, aby mohli diskutovat o tom, jak je kouření marihuovaných cigaret škodlivé. Z hlediska předvolebních průzkumů ani ne dvouprocentní partička obvolala příbuzné a známé s jediným cílem. Brojit proti celému světu.

Ze zahrádky do vězeňských tepláků

Odér s více či méně léčivými účinky, který již v minulosti užívali k zahánění lidských neduhů šamani, se šíří světem. Kdo chce, může se zpravidla i přidat.

Snad ani nemusím zmiňovat vůči lidem vstřícné Holandsko, které pozitivní účinky zavnímalo jako první. Dnes i v rigidním Německu je povoleno držení 25 g marihuany pro vlastní potřebu! A ten, kdo nemá „nasušeno“, může bez problémů zasadit až tři rostlinky a sledovat, jak mu úroda pomalu klíčí a vzkvétá.

U nás by takového odvážlivce čekal dříve či později kriminál. Do něj se člověk dostane raz dva, ne nadarmo máme nejvyšší počet odsouzených na 100 tisíc obyvatel v celé Evropě.

Zelenavé bábovky a koláčky

Nejde přitom dnes už o výsadu mladých zbloudilých duší! U nich má užívání marihuany převážně relaxační účinky.

Přímo pomoci však může lidem s chronickými bolestmi na jejich zmírnění, lidem s roztroušenou sklerózou k potlačení příznaků. Citlivým též přináší řešení v oblasti spánkových deficitů a těm, kteří bojují s anorexií, může přivát opravdovou chuť na jídlo!

Kromě pokuřování pod okny je tak způsob užití daleko širší. Výjimkou nejsou zejména na vesnicích babičky, pečící s příměsí sušených lístků upravených do podoby pokrájené natě, koláčky nebo buchty k nedělnímu obědu jako zákusek. Jen tak lze předejít polykání hrstí léků a trávení života v bolestech, jestli právě tento koktejl medikamentů zabere.

Závislým může být i člověk na dortících

V rámci své psychoterapeutické praxe se setkávám s lidmi, závislými na různých návykových látkách.

Zcela dobrovolně chodí ti, kterým přerostl alkohol přes hlavu a chtějí s ním zatočit, sem tam se objeví i nikotinista, jež by rád se svým zlozvykem, ničícím průdušky, zatočil. Doposud nikdy jsem se nesetkal s někým, kdo by chtěl pomoci od závislosti na marihuaně, i když si myslím, že problémoví uživatelé mezi skupinou konzumentů jsou. Stejně jako mezi pravidelnými návštěvníky cukráren, kteří milují cukr v jakékoliv jeho podobě, baží po zákuscích a holdují jim.

Anketa

Jaký je váš názor na legalizaci konopí?
Jsem pro! Ať si každý šlukuje, co uzná za vhodné. Pokud mně zápach neleze do bytu, nechci nikomu nic zakazovat.
90,3 %
Je mně to jedno, nepatřím ani mezi zastánce a ani mezi odpůrce.
3,6 %
Uživatelé mariuhany patří za katr, řadím je mezi kriminálníky.
2,3 %
Pokud budou nastavena pravidla, bude lékařský dohled, proč ne?
3,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 472 čtenářů.

Pokud jakákoliv závislost začne narušovat integritu člověka, řekne si často o pomoc, pokud jde o zodpovědného a příčetného jedince, jehož droga plně neovládá.

Nevím, z jakého důvodu přináší vášně do diskuse ve společnosti jen marihuana. Její dekriminalizace a tolerance by přinejmenším ulevila v Česku zbytečně přeplněným věznicím. Třást strachy by se mohlo přestat mnoho dědečků i babiček, kteří si ji doma pěstují. Zelená mastička jim totiž dělá tuze dobře na klouby. Je zbytečné, aby se komukoliv červenalo před očima, když slyší trávu růst!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz