Hlavní obsah
Aktuální dění

Kibucy živí izraelský turistický průmysl. Sever je zakázanou zónou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Chagai Abramson

Snímek ze zakázané zóny - pohled na kibuc Baram v severní části Státu Izrael.

Přestože je zde nyní neveselo, truchlivo, i zde žijí lidé. Bohužel mají výpadky v příjmech, ale poradit si musí. Většina států světa nedoporučuje svým občanům cesty na sever Izraele.

Článek

Jedním z těch, kteří se v této oblasti nalézají, je Chagai Abramson se svojí rodinou. Dovolte, abych vám představil bratra zástupkyně izraelské velvyslankyně v Praze paní Roni Abramson. Žije v kibucu Baram na severu Izraele, který nepravidelně z území Libanonu ostřelují bojovníci Hizballáhu.

Je Hamás a Hizballáh vaším tradičním nepřítelem?

Naše vesnice leží 500 metrů od hranic Izraele s Libanonem. V posledních několika letech můžeme vidět bojovníky Hizballáhu na jejich základně, jak se svými zbraněmi procházejí blízko hranic.

Odkud si myslíte, že se bere nenávist v lidech, kteří patří do seskupení?

Podle mého názoru nenávist těchto skupin pramení ze vzdělání, které se jim dostává od mládí. Navíc tyto skupiny používají mnoho násilí proti občanům a nedávají prostor myšlenkám opozice.

Sousedské vztahy nejsou ideální. Jak vnímáte nebezpečí?

Abych řekl pravdu, až do 7. října jsme necítili nebezpečí. Vždycky jsme o tom mluvili, ale nic se nestalo.

Kde vidíte pocity štěstí v životě?

Od 7. října nejsme doma a stěhovali jsme se na šest měsíců z jednoho hotelu do druhého. Po celou tu dobu mi chybělo být s rodinou ve stejném domě (bydleli jsme ve 2 oddělených pokojích). Před dvěma týdny jsme se rozhodli pronajmout si dům v bezpečnější části Izraele a teď, když žijeme jako normální rodina, cítím trochu štěstí. Musím říci, že toto štěstí je vždy narušeno zprávami a skutečností, že 132 nevinných občanů Izraele unesl Hamás.

Anketa

Jak byste se zachovali, pokud by místo Vašeho bydliště bylo vystaveno neplánovaným raketovým útokům?
Sbalil/a bych se a odjel/a do bezpečí. Život je pro mě na prvním místě.
28,9 %
Zůstal/a bych. Člověk by neměl opouštět hodnoty, na kterých je postaven svět, ve kterém se narodil, vyrůstal a žije.
15,6 %
Opravdu nedovedu odpovědět. Rozhodl/a bych se podle hlubšího uvážení všech pro a proti.
55,5 %
Celkem hlasovalo 45 čtenářů.

Myslíte si, že se všichni vrátí do svých domovů živí a zdraví?

Nejsem si jist, že ne všichni jsou naživu, a bohužel musím říci, že si nejsem jistý, zda se všichni z Gazy někdy vrátí.

Nebojíte se takzvaného Stockholmského syndromu? (Tento syndrom psychologové popisují jako stav, kdy unesení akceptují hodnoty svých únosců.)

Opravdu o něčem takovém nepřemýšlím. Máme tolik unesených, že se může stát všechno, a jsem si jistý, že jsme dostatečně silná země, abychom těmto lidem pomohli s jakýmkoliv traumatem, které utrpí.

Během odvetných útoků zemřelo v pásmu Gazy více než 30 000 lidí, obyvatelé měli hlad. Není to příliš drsné?

Podívejte, válka je jedna velká ošklivá záležitost. Nezapomínejme, že tato válka začala kvůli vraždě 1700 lidí v jejich domovech v Izraeli. Izraelská armáda útočí pouze na místa, ze kterých se střílí nebo bombarduje. Problém je v tom, že útočící ozbrojenci Hamás jsou odváděni z nemocnic, škol, mešit a budov palestinských občanů. Navíc, když izraelská armáda posílá varování palestinským občanům, Hamás jim zabrání v opuštění jejich domů. Když se jim podaří uprchnout, izraelská armáda je ubrání před znepokojivými Hamás, kteří se je snaží zabít…

Kdybyste si mohl vybrat, kde se znovu narodíte, kde by to bylo?

Znovu a znovu a znovu a znovu v Izraeli.

Dokážete odpustit?

Odpustit co?? Vraždy nevinných? - NE! Znásilnění? - NE! Únosy starých lidí, žen, dětí a miminek? - NE!

Bezpečí žijících Izraelců v těchto osadách zvyšuje budování podzemních úkrytů. Ty jsou účinné zejména před dronovými útoky, pokud však nejsou přesně zaměřeny. S příjmy z turistického ruchu letos kibuc Baram počítat nemůže.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Kibuc

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz