Hlavní obsah
Psychologie

Klientka během terapie odhalila dávný zločin. Zabít jsem nechtěl, plakal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Z reakcí manžela měla paní obavy.

V terapeutických praxích se má klient cítit bezpečně a vědět, že cokoliv řekne, neopustí vymezený prostor. Důvěra musí být oboustranná. Klient důvěřuje terapeutovi, psychoterapeut důvěřuje klientovi. Kde jsou vymezené hranice?

Článek

Dozvídám se během sezení nejniternější okamžiky ze života svých návštěvníků. Společně hledáme řešení problémů. Když se práce daří, odchází klient spokojený a třeba se někdy vrátí. Objevit se však může až za několik dlouhých let.

Monokl nebyl způsobený pádem

Psychoterapeut je člověk z masa a kostí, nejde o nikoho s nadpřirozenými schopnostmi. Co je vyřčeno, může být řešeno. Ne vše ovšem spadá do kompetence terapeutického procesu.

Jde o pomáhající profesi, která má své mantinely. Službu poskytuje odborník na lidskou duši, který volí nejefektivnější postupy v zájmu toho, kdo zaklepal na dveře a dostavil se. Sezení může začít i nabídkou šálku čaje nebo kávy, aby se prolomila bariéra ostychu.

Ten je zbytečný, i rozhovorem se dají otevřít třinácté komnaty. Kolikrát za mnou přijde klient, který má zakázku z oblasti, jež mně přijde tuctová a po chvíli zjistím, že není všechno zlato, co se třpytí…

„Přemýšlím o rozvodu,“ dozvěděl jsem se nedávno na začátku sezení. Situaci rozebíráme do hloubky a já se po půl hodině dozvídám, že modřina pod okem není způsobená pádem ze schodů, ale dobře mířeným přímým úderem od manžela.

Úspěšná terapie má různé podoby

Paní měla strach, aby jí neublížil více. Prý se jí jednou v opilosti svěřil, že před 15 lety dokonce zabil svého známého. Zakopal ho a do dneška se na vraždu nepřišlo: „Když vystřízlivěl, plakal a vysvětloval, že to byla náhoda, že ve skutečnosti nikoho zabít nechtěl.“

Jsou situace, ve kterých je však i psychoterapeut povinen dostát zákonnému rámci. Neoznámení závažného trestného činu je jednou ze skutečností, která může vést i k odsouzení osoby, která se to prostě dozvěděla… Terapeutovi by pak hrozil trest až v délce 3 roky nepodmíněného odnětí svobody.

Tělo kamaráda manžela mé klientky bylo nalezeno půl metru pod podlahou rodinného domu, ve kterém s manželem bydlela. Torzo těla bylo zalité v betonu. Paní nakonec žádost o rozvod podala, terapie byla úspěšná

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz